Scroll to top

Top

Geen reacties

Maak kennis met NASA’s ruimtezeilschip

Gepost op 04/02/2016
Maak kennis met NASA’s ruimtezeilschip

SpaceX en Blue Origin zijn goed bezig, dat staat buiten kijf. Wanneer privé investeerders zich op een markt gooien kan u er zeker van zijn dat kosten binnen de kortste keren gaan gedrukt worden. Het is mede uit kostoverwegingen dat er in de commerciële “spacerace” veel te doen is om het succesvol landen en hergebruiken van raketten. Deze ondernemingen zijn subliem om het ruimtegebeuren op de kaart te zetten. Hiervan getuigen de veelvuldig gedeelde videootjes van de jammerlijk mislukte poging die SpaceX ondernam om een raket terug netjes op een platform te doen landen. Respect voor wat privé-ondernemingen doen, maar laat ons vooral niet vergeten dat NASA nog lang niet afgeschreven is. NASA onderstreept net het belang van fundamenteel onderzoek en exploratie, iets wat – gezien onze relatief beperkte kennis van het heelal – nog centraal zou moeten te komen staan. In deze blogpost neem ik jullie mee in een verhaal over de ruimteschepen van de toekomst die, net zoals het schepen betaamt, zullen aangedreven worden door zeilen.

28A07EFB00000578-3080113-image-a-106_1431530468888

Zeilen? “you must be joking NASA”

We hebben er indertijd reeds een post over geschreven, maar deze keer wordt het wel een stuk concreter. Het is volgens NASA niet onmogelijk dat we binnenkort de ruimte ingaan met zeilen. Wanneer we spreken over zeilen denkt men meteen ook aan wind. Nu, in het heelal is er geen wind zoals wij die kennen. Wel kan men spreken over “zonnewind”. Deze “zonnewind” is niets minder dan grote aantallen fotonen, iets wat wij met onze ogen percipiëren als licht. Het idee lijkt absurd op het eerste zicht maar blijkt de volgende revolutie in ruimtereizen teweeg te brengen. Met het e-sail (electronic sail) zal men een heel aantal van de conventionele problemen waarmee chemische raketten kampen, zoals de onoverkomelijkheid van brandstof bijvoorbeeld, kunnen omzeilen (pun not intended).

LightSail__FEAT-969x545

Wat betekent dit concreet en waar koop ik een kaartje?

Hoe revolutionair het e-sail is in de ruimtevaart kan moeilijk overschat worden. Voor jullie gemak zetten we een aantal cijfertjes op een rij:

  • Conventionele raketten doen er 35 jaar over om de rand van ons zonnestelsel te bereiken, met het e-sail zou het in 10 jaar kunnen.
  • Met een e-sail zouden maximale snelheden van 150 km/s (ja, per seconde!) kunnen gehaald worden
  • In 2010 is er al een eerste succesvol experiment geweest met een zonnezeil
  • In 2018 lanceert NASA een met een zeil aangedreven spaceprobe die een reis zal afleggen naar Scout (een NEA – Near-Earth Asteroid)
  • Kaartjes momenteel nog niet beschikbaar, maar wie weet worden deze ruimteschepen in de toekomst wel verkenners – gelijkaardig aan de ontdekkingsschepen 600 jaar geleden.

 FEATURE-solar-sails-395_tcm18-155711

Plaats reactie

maak-kennis-met-nasa-8217-s-ruimtezeilschip