Scroll to top

Top

2 reacties

Live videostreaming: zijn we klaar voor de rechtszaken?

Gepost op 07/07/2016
Live videostreaming: zijn we klaar voor de rechtszaken?

Al langer gaan er stemmen op dat met de technologie van tegenwoordig bepaalde wetten hopeloos verouderd zijn. Niets nieuws onder de zon zou je zeggen. Technologie staat er om bekend dat het zich sneller beweegt dan de wet. Maar mogen we een reeks van nieuwe rechtzaken verwachten met de opkomst van meer en meer live videostreaming applicaties?

Begin jaren 2000 was er de hele hetze rond illegaal downloaden. Muziek en video kregen een ander karakter. Napster en andere werden aan de lopende band aangeklaagd. De nieuwe gebruiker kreeg toegang tot ‘proprietary content’ (iemands eigendom) maar leek er niet veel mee in te zitten het alsnog te gebruiken alsof het de hunne was. Muziek en video zijn voor altijd veranderd en nieuwe technologieën en bedrijven zijn tegemoet komen snellen om dit alles in een nieuw jasje te kunnen steken.

Facebook Live: het moment dat live videostreaming mainstream werd?

Er wordt nog steeds gespeculeerd over de levensvatbaarheid van live videostreaming. Tuurlijk.  Met de opkomst van Periscope en Meerkat kwam live videostreaming voor het eerst echt op de radar. Events werden gecovered in real-time: Brandweermannen die mensen uit een gebouw redden. Het afstuderen van de kleinkinderen, rechtstreeks te volgen. Sommigen vinden het misselijkmakend om sommige gebeurtenissen live te filmen, anderen vinden dat er al genoeg informatie rondzweeft, sceptici denken dat de kwaliteit inherent te slecht blijft om ooit het grote publiek warm te maken voor live videostreaming.

Live-Reactions-Android-crop-676x450

Veel van bovenstaande tegenwerpingen kunnen verholpen worden door ‘content curation’. Kijk naar apps zoals Upclose, die je laat live broadcasten aan jouw eigen opgebouwde publiek (op die manier heeft je publiek al gekozen om jouw live aan het werk te zien) of Look die je de mogelijkheid biedt om zelf te kiezen waar jij een kijkje wil nemen.

Op een bredere basis zullen grootheden zoals Facebook met ingewikkelde algoritmes de interessante live videostreams hoger in de ranglijsten zetten, zodat de consument zich niet steeds moet zorgen maken dat wat hij te zien krijgt van betwijfelbare kwaliteit is. En samen met Facebook Live is het grote publiek aangesproken om over te gaan tot live videostreaming in de vertrouwde app aan de hand van een simpele klik. Nog even kijken hoe dit grootschalig experiment zal uitdraaien.

LIve videostreaming: Wie kan er niet voor zijn?!

Met elke technologische ontwikkeling zijn er voor -en tegenstanders. Ik kan mij alvast wel een aantal partijen inbeelden die niet blij zijn met de introductie van Facebook Live en live videostreaming apps allerhande. Om te beginnen zal de burger niet altijd blij zijn wanneer hij zonder pardon in een live uitzending van zijn eigen leven belandt. Genoeg is hierover gezegd met de opkomst van Youtube en soortgelijke. Maar het live aspect dat nu meespeelt maakt dat alles momentaan is, wat eventuele bezwaren neerleggen nogal moeilijk maakt. De uitzending is al voorbij.

concert-crowd-crop

En dit brengt ons bij een van de volgende partijen: zij voor wie live events een deel van hun broodwinning is. Platenmaatschappijen, artiesten, toneelgezelschappen, … . Indien iedereen achter de camera kan kruipen, mag je er zeker van zijn dat sommigen de regels niet zullen respecteren. Maar naar wie moet men dan gaan kijken om zijn bezwaren neer te leggen? De distributeur van deze live beelden, de creator van deze live beelden of zelfs de hardwareproducent die het überhaupt heeft mogelijk gemaakt dat men live beelden kan schieten en delen met vrienden?

Harde of Softe aanpak: hoe maak je korte metten met onverantwoord live videostreamen?

Facebook zal zeker meewerken om illegale distributie van video content tegen te gaan. Maar reken maar dat in hun voorwaarden duidelijk staat verwoord dat het de verantwoordelijkheid blijft van de creator van de video content om niets illegaals te ondernemen met de aangereikte videomogelijkheden. Is ook niet onlogisch natuurlijk: Facebook kan moeilijk steeds optreden als politie, elke keer er een overtreding wordt gemaakt. De softe (software) aanpak zal dus ook maar zo ver reiken.

Apple_iphone_patent-small_trans++4k9pB6mVv575RZMUuuHUNiebQrgv9jvqira40cACps0

Misschien kan de harde (hardware) aanpak nog wel eens interessant uitdraaien: Apple heeft juist een patent ingediend die het mogelijk moet maken om de camera van de Iphone te deactiveren wanneer deze een bepaalde infrarood straal opvangt. Organisatoren zouden deze kunnen uitzenden tijdens een optreden, zodat elke camera die alsnog zou willen filmen automatisch zwart beeld geeft.

Dit opent deuren om op grote schaal illegale verspreiding van ‘proprietary content’ tegen te gaan. Niet de creator wordt hier gevraagd ‘gelieve niet te filmen’, het wordt hem gewoon onmogelijk gemaakt. Wat misschien toch nog de verstandigste manier kan blijken. Kanttekening die hierbij wel steeds moet gemaakt worden: Bedrijven patenteren wel vaker zaken die nooit gecommercialiseerd worden. Het zal dus nog afwachten worden of deze innovatie ooit het levenslicht zal zien. In de tussentijd is het afwachten tot de eerste rechtszaken ons bereiken, misschien wel live te volgen…

Thomas Verhoef

Plaats reactie

live-videostreaming-zijn-we-klaar-voor-de-rechtszaken