Scroll to top

Top

Geen reacties

Li-Fi staat klaar voor een volgende quantum leap.

Gepost op 02/03/2016
Li-Fi staat klaar voor een volgende quantum leap.

Het mobile world congress (MWC) is voor mobile operators in de breedste zin wat CES voor de witgoed/bruingoed/consumer- electronics traders is. Het MWC 2016 doet Barcelona aan en naar verwachting heeft de beurs ook dit jaar een paar stevige eye-openers in mobiele communicatie en the internet of things voortgebracht.

Op beurzen zoals CES, E3 en het MWC kan je altijd wel wat coole dingen verwachten, maar van tijd tot tijd steken er bedrijven de kop op die wel eens de volgende quantum leap in hun respectievelijke field of expertise zouden kunnen veroorzaken.

Die eer is dit jaar weggelegd voor de Franse start-up (lelijk woord) Oledcomm die met hun Li-Fi technologie (kort voor Light Fidelity)een methode hebben ontwikkeld om via LED lampen data transfers te realiseren. Aan de snelheid van 23 Blue-Rays per seconde. Ja, dat leest u goed: theoretische snelheden tot gbps. Het idee is niet nieuw, Harald Haas sprak er in zijn fel besproken Ted talk al over in de zomer van ’11.  De technologie gebruikt het zichtbare deel van het elektromagnetische spectrum (licht dus) om data over te brengen. LED lampen zijn hier het meest geschikt voor: hun onzichtbare flikkeringen genereren frequenties die door een microchip kunnen vertaald worden. Theoretisch wordt elke lichtbron op die manier een hotspot.

Er waren al een paar spelers met het onderzoek naar industriële toepassingen gestart, maar Oledcomm brengt de technologie (of een iteratie ervan) naar end-user toepassingen. Dat wil zeggen dat het enkel wachten is tot een van de technologiereuzen (google, facebook, Apple,…) er geld willen tegenaan gooien om te kijken of er iets plakt. Facebook heeft net een nieuwe versie aangekondigd van haar superdrone die Wifi naar de wifi-lozen kan brengen, dit zou hen dus wel eens kunnen interesseren.

Li-Fi komt momenteel niet verder dan een coole demo op een beurs waarvan coole demo’s zo’n beetje het businessmodel is, maar dit is toch een van die dingen waar we graag van zeggen: je las het eerst op Technologium.be. 🙂

 

Plaats reactie

li-fi-staat-klaar-voor-een-volgende-quantum-leap