Scroll to top

Top

Geen reacties

De LG OLED 4K; kleurrijk zwart

Gepost op 07/10/2015
De LG OLED 4K; kleurrijk zwart

Recentelijk mochten we de nieuwe OLED 4K televisie van LG testen. De eerste indruk was zeker positief, dit is een mooi afgewerkt toestel. We hebben de mogelijkheid gehad om verschillende types content te testen, gaande van TV zenders tot 3D films. Deze LG televisie bevindt zich in de hogere prijsklasse, zoals andere toestellen dat we reeds getest hebben (bv. Samsung SUHD; 5.999 EUR voor 65″). Als je na deze rieview overtuigd bent zal je 3.999 euro moeten neertellen voor een 55″ model of 5.999 euro voor 65″.  

20151001_085044-3

De OLED technologie

Voor wie zich afvraagt wat OLED nu juist betekent, OLED staat voor Organic Light-emmiting diode (en LED voor Light-emmiting diode).  OLED is een technologie dat LCD en plasma opvolgt. In tegenstelling tot deze laatste technologieën beschikt dit beeldscherm over pixels die geen blacklight nodig hebben om verlicht te worden (elke Pixel geeft zelf licht). Deze specificatie wordt ook niet voor niets als ‘ervaar kleurrijk zwart’ omschreven. Wanneer je de kamer donker maakt, kan je enkel de verlichte pixels waarnemen waardoor het kleurencontrast echt een super effect geeft. Ook maken de pixels geen gebruik van kleurenfilters wat de kleuren nog levensechter maakt.

20151001_085101
Dit is een curved scherm, of gebogen scherm. Dit nieuwe design wordt vaker en vaker toegepast door grote merken zoals LG en Samsung. Deze schermen worden populairder met de dag, de vraag blijft echter of de kijkerservaring echt beter is dan met een gewoon scherm. Het immersieve effect dat zulke schermen teweegbrengen gaat verloren als je niet op de juiste afstand recht tegenover de televisie zit. Zit je samen met je familie TV te kijken, zullen de mensen die niet recht tegenover het scherm zitten niet genieten van de voordelen van het gebogen scherm. Ander nadeel met gebogen schermen zijn dat deze vaker duurder zijn en moeilijker tegen de muur te bevestigen zijn.

Design

De OLED technologie laat doe het scherm ultra dun te maken. Het scherm is letterlijk even dun als een vinger aan de boven- en zijkant.  De randen zijn nauwelijks zichtbaar waardoor je praktisch enkel beeld zult zien wanneer je naar de televisie kijkt. Hierdoor heb je direct het gevoel dat er een heel duur gadget voor je staat. De voet van het toestel is gemaakt uit kunststof in tegenstelling tot Samsung die net iets duurder materiaal gebruikt hiervoor.

20151001_085052

Software en gebruik

Het toestel draait op de WebOS 2.0 software, zeer gebruiksvriendelijk en duidelijk. Net zoals de meeste andere toestellen van zijn generatie kun je doorheen het menu navigeren met een afstandsbediening die over een bewegingsgevoelige knop beschikt. Hierdoor hoef je niet aan de hand van pijltjes te bewegen, maar kan je door simpelweg de knop aan te raken met je hand bewegen en zo over het scherm navigeren (zeer nauwkeurig). Ook beschikt de afstandsbediening over een spraakfunctie hetgeen je toelaat met je stem te ‘zappen’.

Leuke extra’s

Bij de televisie krijg je twee extra 3D brilletjes. Deze bieden je de mogelijkheid om 3D content levensecht te beleven, ten minste als je op de juiste afstand van de televisie verwijderd zit. Zorg hierdoor dat de afstand van de kamer groot genoeg is zodat de zetel ver genoeg van de televisie kan gezet worden (minstens 3 meter raden we aan). 3D content is echter nog wat beperkt, al zijn we ervan overtuigd dat dit type kijkervaring toch nog zal doorbreken bij het grote publiek.

Conclusie

Over het algemeen zijn wij uiterst tevreden van het toestel. Zowel het luxe design als de gebruiksvriendelijkheid en premium ervaring konden ons overtuigen. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan vast. Binnen zijn klasse lijkt dit prijskaartje ons echter niet onrealistisch te zijn. Ben je iemand die van luxe en ultieme kijkervaring houdt? Dan past deze televisie zeker en vast in jou woonkamer.

Overzicht scores

Color
9
Design
8.5
Software + gebruiksvriendelijkheid
8
Prijs
7
Beeldervaring
8.5
8.2

Rating

Christophe Havermans

Plaats reactie

de-lg-oled-4k-kleurrijk-zwart