Scroll to top

Top

Geen reacties

LG G5 Review: eindelijk nog eens je telefoon uit elkaar halen

Gepost op 28/06/2016
LG G5 Review: eindelijk nog eens je telefoon uit elkaar halen

Het was in het zonnige Barcelona dat ik de eer en het genoegen had om voor het eerst kennis te maken met de LG G5. In al mijn enthousiasme over het modulaire concept van dit nieuwste topmodel van LG bekroonde ik het zelf tot een van de winnaars van MWC 2016. Na lang wachten mocht ik eindelijk aan de slag met dit toestel: zal het mijn hooggespannen verwachtingen kunnen waarmaken?

lg-g5-press

Design

De G5 is gemaakt van een unibody metalen behuizing en dat geeft hem een strakke doch ietwat saaie look. Gelukkig ligt het toestel stabiel in de hand. Je zal nooit het geval hebben dat dit toestel wel eens uit je handen zou kunnen glijden. De HTC 10 kreeg enkele weken terug al lof hiervoor, maar de G5 voelt op dat vlak nog net iets beter aan.
Toch voelt het design van de G5 vertrouwd aan. Daarvoor moeten we echter niet naar zijn voorganger, de G4, kijken maar wel naar de Nexus 6P. Dit toestel van de hand van Huawei heeft net als de G5 centraal achteraan een vingerafdrukscanner, verwerkt in de powerknop. Ook vinden we een gelijkaardige camerabump terug. Ik ga mijn gebruikelijke camerabumptirade even achterwege laten, de G5 heeft dit zeer subtiel verwerkt in zijn design. Die camerabult herbergt trouwens twee lenzen: een groothoeklens en een normale lens.

Het meeste interessante aspect vinden we echter onderaan het toestel terug: een klein knopje is de enige hint naar het modulaire karakter van de G5. Druk je hierop dan kan je het toestel openen en komt het onderstel met de batterij eraan bevestigd los. Jep, je leest het goed, de batterij kan uit het toestel gehaald worden en daarmee is de G5 het eerste toestel op onze testbank in 2016 dat beschikt over een vervangbare batterij. Dit gaat echter gepaard met een belangrijk nadeel: wil je een module (een LG Friend is de officiële benaming) vervangen dan moet je er dus steeds de batterij uithalen. En dus nadien terug opnieuw opstarten.

IMG_1358

Momenteel zijn er slechts 2 Friends modules beschikbaar: de Cam Plus en de Hi-Fi Plus. Die eerste is een cameragrip om je toestel steviger en stabieler te kunnen vasthouden. De Hi-Fi Plus bevat dan weer een betere DAC-chip waardoor je een veel betere geluidskwaliteit kan ervaren. De prijzen zijn echter aan de hoge kant: 99 euro voor de Cam Plus en 149 euro (!) voor de Hi-Fi Plus. Voorlopig staan er wel geen andere modules op de planning. Er zijn wel nog andere Friends in het gamma, maar dan gaat het vooral over accessoires zoals een 360 camera en een VR headset. Helaas nog geen keyboard of andere vernuftigheden dus.

Hardware

De LG G5 weet een scherm van 5,4 inch te verpakken met een hoge resolutie van 2560×1440 pixels. Veel zal je echter niet zien van die pixels: met een densiteit van 554 pixels per inch zal je geen pixels kunnen onderscheiden in het beeld. Dat scherm is trouwens ook uitstekend buiten in zonnig weer te lezen.
Dat scherm beschikt trouwens ook over een Always On-feature. Dit houdt in dat je op het scherm tijdens stand-by de datum, het tijdstip en je notificaties kan aflezen. Een leuke gimmick, maar ik heb het meer voor notificatieleds.

always-on-display-1600x950_G5_M03A

Net als de HTC 10 wordt de LG G5 voortgestuwd door de Qualcomm Snapdragon 820, het beest van het moment. Deze wordt bijgestaan door 4GB werkgeheugen, prima voor de toptelefoons van 2016. Kortom: je zal niet vaak moeten wachten op de G5.

De batterij heeft een capaciteit van 2800 mAh, wat kleiner dan de rechtstreekse concurrenten die veelal 3000 mAh of meer bieden. Waarschijnlijk speelt het modulaire karakter van de G5 hier een rol: er was gewoon geen plaats voor een grotere en nog steeds vervangbare batterij. Echte road warriors kunnen wel gewoon een tweede batterij meenemen en deze vervangen on the road natuurlijk. De G5 houdt het wel een dag vol, maar erg veel marge heb je niet.

Software

De LG G5 draait Android Marshmallow met daarover LG’s eigen UX 5.0. Mijn grootste bezwaar bij de start van deze review was dat LG het een goed idee vond om de app drawer weg te laten waardoor je net als op iOS gewoon heel wat homeschermen krijgt overvol met apps. Klaarblijkelijk was ik niet de enige met deze kritiek: inmiddels is er een update voor de G5 beschikbaar die die deze terugbrengt.

UX 5.0 komt consistent en degelijk over, los van een rare vertaling hier en daar. De grote meerwaarde van deze custom interface ben ik echter nog steeds aan het zoeken.

G5-software1

 

Camera

Het was al eerder gehint in deze review: de G5 beschikt over 3 camera’s (2 achteraan en 1 vooraan). Achteraan links vinden we een gebruikelijke 16 megapixel variant, terwijl de rechtse een 8 megapixel groothoekcamera is. Een groothoeklens is een leuk ding om bij te hebben, het zorgt er immers voor dat je een breder beeld kan capteren. Denk maar aan de typische foto’s van een kerk of een groepsfoto. De groothoeklens is dan ook een meerwaarde, al is de kwaliteit omwille van de lagere resolutie net wat minder. Ook in minder ideale lichtomstandigheden presteert de groothoeklens van deze G5 wat minder.

IMG_1355

Foto van de Sint-Goedelekathedraal in Brussel genomen met de LG G5. Links de groothoeklens, rechts normaal.

Foto van de Sint-Goedelekathedraal in Brussel genomen met de LG G5. Links de groothoeklens, rechts normaal.

De voorste camera is dan weer een reguliere 8 megapixel camera. Interessante keuze, het lijkt me dat je ook een groothoeklens vooraan zou willen voor al die groepsfoto’s.
De LG G5 kan zeker zijn mannetje staan wat de kwaliteit van foto’s en videos betreft. Hij kan dan ook mee met toppers zoals de iPhones, Samsung S7 en Huawei P9.

Bij ons testtoestel was ook de Cam Plus module meegeleverd. We hadden het al eerder over deze cameragrip. Los van een betere hougreep biedt deze ook een extra batterij van 1200mAh, altijd handig als je op reis bent. Ook biedt deze een aantal knoppen, een schuifje (om de camera-app te openen) en een zoomwiel. Tijdens het zoomen schakelt de G5 automatisch over van groothoeklens naar de normale lens. We zien het potentieel wel van de Cam Plus-module voor mensen die geen andere camera willen meesleuren op reis. De hoge prijs vinden we weer wat minder.

Conclusie LG G5

Toegegeven, ik begon aan deze review met een zekere bias. Ik had hoge verwachtingen, die helaas niet allemaal ingelost worden. Het “LG Friends” concept wat me in de eerste instantie aantrok tot dit toestel lijkt in de startblokken te blijven staan. De groothoeklens was daarentegen weer een aangename, onverwachte verrassing. Al bij al had ik best een aangename ervaring met de LG G5. De prijs heb ik tot nu toe genegeerd, die is (helaas) ook flagshipwaardig met zijn 699 euro. Snelle beslissers krijgen er wel gratis de Cam Plus accessoire bij voorlopig. Had het nu de LG Rolling Bot geweest…

Overzicht scores

Design
8
Hardware
9
Software
7
Camera
8.5
8.1

Degelijke 2016 topper, maar steekt er niet bovenuit

Bram Vandewalle

Plaats reactie

lg-g5-review-eindelijk-nog-eens-je-telefoon-uit-elkaar-halen