Scroll to top

Top

Geen reacties

Lancering ROBOTcentrum BruBotics aan de VUB

Gepost op 30/04/2016
Lancering ROBOTcentrum BruBotics aan de VUB

Op woensdag werd het Brussels Human Robotic Research Center ‘BruBotics’ van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd met een feestelijke opening. BruBotics is het multidisciplinaire onderzoekscentrum dat mensvriendelijke toepassingen ontwikkelt op het gebied van robotica. Dat kan in de gezondheidszorg, als werkers op fabriekslijnen tot machines met kunstmatige intelligentie die maatschappelijke problemen helpen op te lossen. Het onderzoekscentrum wordt geleid door professor Dirk Lefeber: “We staan aan de vooravond van het tijdperk van mensgerichte robots die een zeer belangrijke plaats in onze samenleving zullen hebben. BruBotics is een multidisciplinaire onderzoekscentrum dat alle aspecten hiervan in de maatschappij, industrie en onderzoek dekt.” 

Een decennium geleden was een robot pure science fiction. Vandaag worden robots in toenemende mate gebruikt in allerlei sectoren. Sommige hebben het al tot de huiskamer gehaald!

Robotica wordt vaak voorgesteld als één van de grootste uitdagingen waar we in onze samenleving voor staan. Het biedt maatschappij en industrie fantastische mogelijkheden om het leven van burgers te verbeteren, maar dat heeft soms ook een keerzijde. Acht onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben besloten op dit gebied hun krachten te bundelen en het  Brussels Human Robotic Research Center ‘BruBotics’ op te richten. BruBotics voert hoogstaand interdisciplinair onderzoek uit naar menselijke robot-technologie en de mogelijkheid om deze in te zetten voor een betere kwaliteit van het leven en van onze samenleving.

DSC_0541

Speciaal voor dit event bouwde BruBotics een ‘cocktail-robot’

Momenteel participeert BruBotic in meer dan dertig nationale en internationale projecten. ClaXon en Mirad zijn daar twee voorbeelden van. Traditionele robots in de industrie werken nu nog in een gesloten afdeling, omdat ze een gevaar kunnen vormen voor de mensen rondom hem. Een nieuwe generatie robots wordt ontwikkeld om in nauwe samenwerking met mensen te kunnen opereren. ClaXon, een project dat collaboratieve robots in de productielijn wil plaatsen, probeert de samenwerking tussen arbeider en robot te optimaliseren. Het Mirad-project vertegenwoordigt een uniek consortium met experts uit verschillende gebieden om een geïntegreerde methode te ontwikkelen voor intelligente robottoepassingen. Deze methode wordt getest op een exoskeleton voor mindervalide personen.

Professor Dirk Lefeber presenteerde BruBotics deze woensdag aan de Belgische gemeenschap, de industrie en de gezondheidssector. “Door de demografische uitdaging van een ouder wordende bevolking, waardoor we langer en harder moeten werken met minder mensen, valt het te verwachten dat robots een grotere economische impact zullen hebben dan pc’s!’ Rector Paul De Knop heette iedereen welkom op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. “Gelukkig zullen de nieuwe technologieën die onder andere  aan deze universiteit worden ontwikkeld niet alleen dienen voor ons amusement. Technologieën zoals fotonica, robotica, biotech of kunstmatige intelligentie hebben het potentieel om de uitdagingen waar we voor staan om te zetten in prachtige kansen. Ik ben er trots op om te zeggen dat onze universiteit altijd een wereldwijd erkende voortrekkersrol daarbij heeft gespeeld en dat zou.” Volgens Professor Bram Vanderborght zullen robotica de mens nooit helemaal vervangen. Hij ziet de toekomst als een collaboratie tussen mens en robots, “zodat we de unieke sterktes van de mens, handigheid, intelligentie, flexibiliteit, combineren met de kracht, precisie en robuustheid van de robots. Dat is centrale onderzoekslijn van BruBotics”.

 

Plaats reactie

lancering-robotcentrum-brubotics-aan-de-vub