Scroll to top

Top

Geen reacties

Koopt Apple McLaren?

Gepost op 24/09/2016
Koopt Apple McLaren?

Zoals Apple een icoon in de tech industrie is voor velen, zo is McLaren dat voor de autowereld. De Financial Times berichtte deze week verrassend genoeg dat Apple in gesprek zou zijn om deze Britse autofabrikant over te nemen. Betekent dit dat je volgende Apple even van 0 tot 100 km/u accelereert in 2 seconden?

Wat is McLaren net?

McLaren is een kleine speler dat slechts 1654 auto’s verkocht in 2015. Dit beperkte aantal is natuurlijk te wijten aan het feit dat ze zich focussen op de prijzige doch sportieve categorie van auto’s. Denk maar aan voor autoliefhebbers ronkende modellen zoals de F1, P1 en MP4-12C. Bovendien zet team McLaren zwaar in op technologie. Zo waren zij de eerste met een carbonfiber auto voor de openbare weg en introduceerden ze tal van baanbrekende snufjes voor hun Formule 1 team.

McLaren heeft bovendien ook al ervaring met elektrische bolides. Hun P1 was eigenlijk een plug-in hybride, hetzij een die slechts 8km ver geraakt op een enkele batterijlading, hetzij dan wel sneller dan een Tesla. KERS, Kinetic Energy Recovery System, een systeem om elektrische energie terug te winnen tijdens het remmen dat een standaard werd in Formule 1 is ook van hun hand.

Wat moet Apple ermee?

Iemand die McLaren opkoopt, koopt niet enkele wat mooie modellen, maar haalt eigenlijk een gigantische expertise aan autotechnologie in huis, zowel voor verbrandingsmotoren als elektrisch aandrijvingen. Daar staat natuurlijk wel een prijskaartje tegenover: een bedrag tussen de 1,2 en 1,75 miljard euro.

We horen natuurlijk al langer in de wandelgangen dat Apple werkt aan een eigen (autonome?) elektrische wagen. McLaren in huis halen zou hun heel wat kennis geven voor dit project. Mogelijk kan het automerk zelf dan gewoon blijven bestaan: Beats is immers ook nog steeds een apart merk na de overname door Apple.

Bovendien zijn er zeker wat gelijkenissen te trekken tussen beide merken. Zo kennen we de Cupertino boys en girls van hun strakke design met frequent gebruik van witte kleuren. Wel de productieruimte van McLaren is zo net en wit dat het evengoed een Apple labo zou kunnen zijn. En wist je dat Apple een nieuw hoofdkwartier aan het bouwen was dat toch wat doet denken aan een ruimteschip? Wel McLaren was hen voor met hun ruimteschiphoofdkwartier. Het grootste verschil tussen de 2 bedrijven is misschien de enorme winst die Apple draait en McLaren die verlies maakt.

Het hoofdkwartier van McLaren

Het hoofdkwartier van McLaren

De ontkenningsfase

Inmiddels heeft Apple het hele verhaal natuurlijk ontkend. Maar misschien is het wel helemaal niet de autofabrikant dat Apple wil opkopen? Er is ook zoiets als McLaren Applied Technologies (MAT). Dit is de consulancytak die in 2011 werd opgestart. Zij focussen zich op diverse projecten zoals Heathrow efficiënter maken, minder verspilling in fabrieken etc. MAT past de ervaringen van hun raceteams toe op allerhande projecten.

Voorlopig blijft het nog even afwachten wat Apple zal doen dus. Maar de geruchten blijven maar aanzwengelen, bereid jullie alvast maar voor op de iCar.

icar

Conceptafbeelding van de Apple iCar (gemaakt door een Apple fan)

Bram Vandewalle

Plaats reactie

koopt-apple-mclaren