Scroll to top

Top

Geen reacties

Koken met chef Watson

Gepost op 24/04/2015
Koken met chef Watson

We hadden het al eerder over Watson, de computergebaseerde intelligentie van IBM. Nu heeft deze echter een nieuw truukje en heeft die (hij?) een kookboek geschreven. Met de indrukwekkende titel “Cognitive Cooking with Chef Watson: Recipes for Innovation from IBM & the Institute of Culinary Education” valt dit boek alvast op tussen de Dagelijkse Kosten en SOS Piet-boeken.

Watson leert bij

Na de beroemde Jeopardy-overwining ging het team van IBM aan de slag om de intelligentie van Watson los te laten op nieuwe domeinen, wat resulteerde in de Discovery Advisor. Een overvloed aan data wordt geanalyseerd door Watson om dan zelf aan de slag te gaan en nieuwe inzichten te verschaffen.

Zo ging het ook voor het kookboek. In samenwerking met het Institute of Culinary Education uit New York presenteerde IBM Watson maar liefst een slordige 20.000 recepten en met de bijbehorende ingrediënten. Die recepten werden aangevuld met informatie over de chemische samenstelling van de ingrediënten en de resultaten van een aantal smaak- en geuronderzoeken. Met al deze data gaat chef Watson aan de slag om een aantal “recepten” op te stellen.

Echte recepten genereert Watson nog niet, hij verzint groepen van ingrediënten die zouden goed samengaan in een gerecht. De echte koks van het ICE gingen dan aan de slag om een stap-per-stap recept uit te schrijven.

De recepten

Het kookboek bevat in totaal 65 originele recepten. Elk recept werd beoordeeld op “verrassing” (hoe origineel is de smaak?), “aangenaamheid” (hoe aangenaam worden de smaken ervaren?) en “synergie” (hoe goed past alles samen?).

De resultaten zijn op zijn zachtst gezegd uitdagend en origineel te noemen. Zo is bijvoorbeeld de Oostenrijkse chocolade Burritto: een burritto met een vulling van cacao-abrikozenpuree, gestampte Edamamebonen en rundsvlees op smaak gebracht met donkere chocolade en gemalen kaneel. Of de Vietnamese Appelkebab: een samenstelling kip-curry met gehaktballen met appels, Vietnamese curry en vanille, gepekelde wortelen en shitake paddenstoelen. Andere recepten zijn: Turkse Bruschetta, Baltische appeltaart en Portugese kreeftenrolletjes.

Het boek is dus niet echt voor de dagdagelijkse hobbykok, maar eerder een uitdaging voor de betere chefkoks van deze wereld. En het toont maar weer eens de kracht van Watson aan. Moest die nu ook nog eens daadwerkelijke koken…

https://www.youtube.com/watch?v=mr-1JAnairs&feature=youtu.be

Bram Vandewalle

Plaats reactie

koken-met-chef-watson