Scroll to top

Top

Geen reacties

JIBO, de eerste gezinsrobot, wil in elk Aziatisch huis aanwezig zijn!

Gepost op 06/08/2015
JIBO, de eerste gezinsrobot, wil in elk Aziatisch huis aanwezig zijn!

Het bedrijf achter Jibo heeft een strategische nieuwe investering aangenomen (11 miljoen dollar)  van een hele tros Aziatische investeerders om binnenkort in Japan, Taiwan, China en Korea aanwezig te kunnen zijn. In het kielzog van de recente lancering van Pepper, de robot assistent, die nog geen 2 maanden geleden gelanceerd is in Japan, lijkt de Aziatische wereld klaar om een nieuwe weg in te slaan waar robots een deel van zullen uitmaken.

Als we het hebben over robots denk ik spontaan aan Rosie, de huishoudrobot van de Jetsons-familie. Rosie kookt, doet de afwas en let op de kinderen wanneer George en Jane Jetson het huis uit zijn. ‘De eerste gezinrobot’, die eind 2015 op de markt komt, ziet er heel wat anders uit en heet JIBO.

JIBO

Met Siri en Iris raken we stilaan gewend aan het idee om tegen een toestel te praten, maar het merendeel van de huidige ‘sociale robots’ voelen nog steeds aan als een werkinstrument in plaats van een sociale robot met personaliteit. Daar wil JIBO verandering in brengen, en wel met volgende kwaliteiten:

JIBO is intelligent

  • De robot herinnert je aan belangrijke taken, dient als spreekbuis van alle berichten die je binnenkrijgt (sms, email etc.) én beantwoord ze zonder dat je een device hoeft vast te nemen.
  • JIBO herkent jou en iedereen in het huishouden om zo de correcte berichten door te geven aan de juiste persoon op het juiste moment.
  • JIBO’s artificiële intelligentie onthoudt je voorkeuren en past ze in je omgang met de robot in. Zo weet hij dat je graag Italiaans eet en bestelt gemakkelijk je favoriete pizza bij dat Italiaans restaurant waar je geregeld afhaalt.

JIBO is sociaal

  • Met zijn twee camera’s en ingebouwde microfoon herkent de robot elk familielid en diens emotie. De robot dient ook als medium waardoor je gemakkelijk kan videobellen.

JIBO is fun

  • Jibo vertelt verhalen en kan je reactie interpreteren.

JIBO en zijn toepassingen

JIBO wordt ontworpen door MIT-professor Cynthia Breazeal, één van ‘s werelds gedachteleiders op het vlak van robotics, dus we verwachten heel wat van JIBO. Het filmpje onderaan toont wat de robot kan, en sommigen verwachten waarschijnlijk heel wat meer. Maar de mogelijkheden zijn gigantisch. Denk maar aan de zorgsector, waar ouderen sneller hulp kunnen inroepen of gewoon een stukje uit de eenzaamheid kunnen worden getrokken door sociale interactie met JIBO. De robot staat daarbij open voor programmeurs, waardoor JIBO snel heel wat kan worden verbeterd en ook relevanter kan worden gemaakt.

Robotics voor de consument staan nog in de kinderschoenen maar zijn aan een opgang bezig. Jibo was een ‘indiegogo’-project, wat wil zeggen dat het project enkel van start zou gaan indien er genoeg geld ingezameld wordt bij mensen die in het project geloven. De crowdfundcampagne heeft uiteindelijk 3,7 miljoen dollar opgehaald.  Naast JIBO vinden we steeds meer roboticaprojecten die door het publiek gesteund worden en dat kunnen we enkel toejuichen.

En wat met de privacy?

JIBO bezit inderdaad twee camera’s, heeft toegang tot al je berichten en agenda’s en hoort alles wat er rondom zich gebeurt. Je zou voor minder twee keer nadenken voor je de schattige robot in huis haalt. Een officiële persmededeling vertelt dat het team hard werkt aan een privacybeleid en de privacy van de koper als hoogste goed beschouwt. Verdere info hieromtrent moeten we nog vernemen.

Je kon JIBO een tijd terug voor bestellen. Maar door de populariteit zijn ze al allemaal de deur uit. Mocht je toch interesse hebben kan je je wel altijd inschrijven op een wachtlijst. Mocht je voor deze JIBO kiezen en niet voor één van alle andere robots die in ontwikkeling zijn, vertel ons dan zeker hoe je’m ervaart!

Stay Tech’d!

 

Plaats reactie

jibo-de-eerste-gezinsrobot-wil-in-elk-aziatisch-huis-aanwezig-zijn