Scroll to top

Top

Geen reacties

Is Twitter te complex?

Gepost op 28/01/2016
Is Twitter te complex?

De laatste tijd gaan er wel heel wat verontrustende artikels rond over Twitter: topkaderleden die vertrekken, een stagnerende groei in het aantal gebruikers, zorgen over hoe Twitter meer omzet kan genereren en dat alles afgeroomd met een wantrouwend Wall Street. Deze week kwam Walt Mossberg met misschien wel de juiste conclusie voor deze problemen: Twitter is te complex en mist gebruiksvriendelijkheid.

Nieuwe gebruikers krijgen een hele hoop nieuwe features die hen nooit uitgelegd worden. Zelfs voor meer ervaren Twitteraars kan het onduidelijk zijn wanneer nu net een retweet, quote tweet of reply aan de orde is. Of wat dacht je van de ongeschreven regel dat je een punt dient te plaatsen als je een tweet begint met een @-mention die je toch publiek wenst te plaatsen.

Het is niet de eerste keer dat iemand tot deze conclusie komt. In 2013 gaf de toenmalige CEO van Twitter, Dick Costolo, reeds aan dat Twitter te complex was en eenvoud mistte. Hij wijtte dit aan de beperking van 140 karakters. Dit leidde ertoe dat een nieuwe manier van converseren en grappen werd ontwikkeld. Een echte handleiding is er niet.

Dit is ook de conclusie dit Walt Mossberg volgens ons terecht maakt: Twitter is een codetaal, enkel begrijpbaar door een selecte groep van ingewijden. Ook de nieuwe CEO, Jack Dorsey (die trouwens ook een van de oprichters van Twitter is), gaf al aan dat hij Twitter toegankelijker wou maken.

Wat mag je verwachten van Twitter? Je mag verwachten dat het zo eenvoudig is als even door het venster naar buiten kijken om te zien wat er gebeurt.
Jack Dorsey – CEO Twitter

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. De CEO hintte al eerder op langere berichten, tot 10.000 karakters aan tekst. Dit lijkt weer erg tegenstrijdig met de typerende beknopdheid van het medium. Bovendien zullen interessante of grappige berichten nog sneller ondergesneeuwd worden dan nu al het geval is. Dorsey twijfelt ook aan de huidige tijdslijn, misschien dat er betere manieren bestaan om berichten te sorteren. Wat dacht je van eerst de tweets van je favoriete Tweeps en daaronder de orde van de dag? Of de populairste berichten eerst?

Jack en zijn team lijken dus heel wat werk voor de boeg te hebben. Ik hoop maar een ding: dat de kern bewaard wordt. Ik hou van dat blauwe vogeltje. Zijn beknopte berichten houden me up-to-date gedurende de dag en zorgen voor de nodige afleiding af en toe. Maar het moet mogelijk zijn om de kern van Twitter te bewaren en toch toegankelijk te maken voor de bomma.

Wat vinden jullie? Gebruiken jullie dit kanaal überhaupt?

Bron: The Verge

 

Bram Vandewalle

Plaats reactie

is-twitter-te-complex