Scroll to top

Top

Geen reacties

iPadOS review | Eindelijk een bestaansreden

Gepost op 07/07/2019
iPadOS review | Eindelijk een bestaansreden

Als we een Euro kregen voor iedere keer dat Apple beweerde dat de iPad nu echt klaar was om een laptop te vervangen, dan lagen we nu te chillen op ons privé eiland in de Seychellen.

En laat ons eerlijk zijn, die statement werd nooit ten volle realiteit. En dat heeft alles te maken met de multi-inzetbaarheid van een laptop. Zo kan een MacBook moeiteloos omgetoverd worden van entertainment centrum in een productiviteitsbeest. Dat hybride karakter heeft er altijd voor gezorgd dat de modale burger de voorkeur gaf aan een traditioneel apparaat en dat de iPad een luxe apparaat was dat niemand echt nodig had.

De beweging die Apple recent maakte door het besturingssysteem op de iPad los te koppelen van dat op de iPhone, deed ons vermoeden dat Tim Cook en zijn onderdanen de missie nog niet opgaven. In tegendeel, de positionering van de iPad leek nu wel volledig voltrokken als nieuw segment in het gamma.

Redenen genoeg om de iPad een laatste kans te geven om ons te overtuigen dat we niet langer met een MacBook in onze rugzak moeten rondlopen.

iPadOS

De manier waarop de verschillende Apple software platformen evolueerden, is op zich best interessant. Gedurende de laatste jaren groeiden het mobiele systeem (iOS) en het laptop/desktop systeem (MacOS) langzaam maar zeker naar elkaar toe. Op een bepaald moment leefden we zelfs in de veronderstelling dat dit uiteindelijk ging uitmonden in 1 platform over de verschillende apparaten heen.

Indicatief voor het mobiele verhaal was en is de iPhone. Maar om de iPad ook wat liefde te geven, werd iOS vergroot en verbreed om het grotere scherm meer tot zijn recht te laten komen. Toegegeven, als je dan kijkt hoe Android op tablets draait, dan was Apple nog steeds lichtjaren voor op Google.

Toch, het zorgde ervoor dat de iPad nooit echt een duidelijke bestaansreden had. Eventjes deden er ook geruchten de ronde dat de iPad een eindig verhaal zou worden.

Tot onze grote verbazing kondigden de Apple bazen dan iPadOS aan tijdens WWDC 2019. En toen we de uitleg kregen, werd het ons allemaal duidelijk. Apple had nooit de intentie gehad om slechts 1 OS over te houden. In tegendeel, de merge van iOS en MacOS werd uiteindelijk iPadOS. En die beweging is, naast een staaltje marketing van het hoogste niveau, de levensgarantie voor de iPad Pro

Productiviteitskoning

De grootste tekortkoming van de iPad Pro was het gebrek aan werk gerichte functies. Zaken die zo voor de hand liggend zijn op een laptop zoals het gemakkelijk switchen tussen verschillende programma’s, het naast elkaar gebruiken van twee browser schermen of het snel verplaatsen van een cursor, waren niet aanwezig of lastig op een iPad.

iPadOS maakt komaf met heel wat tekortkomingen dankzij slimme software veranderingen. Zo kan je dankzij ‘Slide Over’ een deel van het scherm gebruiken om tussen diverse apps te switchen en laat ‘Split View’ je toe om je scherm te verdelen over twee of drie apps. Dit zijn heel interessante functies die multitasken heel eenvoudig maken.

Dankzij een aantal nieuwe swipe opties kan je sneller dan ooit volledige teksten selecteren, plakken en verplaatsen en met de nieuwe cursor mode win je pakken tijd aangezien je heel snel een tekst kan aanpassen.

En ook de file en download manager zijn een verademing vanuit productiviteitsperspectief. Je kan nu meteen vanuit Safari een gedownload bestand openen en al je files zitten netjes verzameld in de Files app.

Wat we intussen ook ontdekten, is dat het mogelijk is om een muis aan te sluiten op een iPad die runt op iPad OS. Dit doe je echter niet via het verbinden van een Bluetooth apparaat, maar wel via de toegankelijkheid opties. Eenmaal aangesloten kan je de muis gebruiken zoals je dat zou doen op een laptop. Enkel scrollen met een Magic Mouse lijkt niet te lukken.

https://twitter.com/ludwigdumont/status/1147947260006817793?s=21

Een andere leuke mogelijkheid die we recent ontdekten, is dat je de iPad Pro met iPadOS via usb-c kan koppelen met een compatibele monitor. Dit zorgt ervoor dat het scherm van de iPad gespiegeld wordt op de externe monitor en de iPad wordt opgeladen. Door vervolgens een Bluetooth muis en toetsenbord aan te sluiten, heb je een volwaardige desktop setup.

Blijven we enthousiast

Na amper twee dagen puur iPad Pro, ben ik nog steeds enthousiast en ontdek ik nog altijd nieuwe hacks en shortcuts die mijn flow efficiënter en effectiever maken. De vraag is natuurlijk indien dat gevoel blijft hangen. Het is sowieso mijn bedoeling om gedurende de komende 14 dagen enkel de iPad Pro te gebruiken.

Wat ik wel kan meegeven is dat iPadOS best wat aanpassen is als je van een MacBook komt. Indien mijn workflow effectief beter wordt, kan ik nu nog niet zeggen.

Maar so far, so good.

Ludwig

Plaats reactie

ipados-review-eindelijk-een-bestaansreden