Scroll to top

Top

Geen reacties

iOS 13 | De belangrijkste kenmerken op een rijtje

Gepost op 09/08/2019
iOS 13 | De belangrijkste kenmerken op een rijtje

Naar goede gewoonte ontwikkelt Apple elk jaar wel een nieuwe reeks van iPhones en andere producten en daar hoort elk jaar ook een nieuwe iOS update bij. 

In het najaar van 2019, zal iedereen, met een iPhone vanaf versie SE, ongetwijfeld de melding zien verschijnen dat er een nieuwe update ter beschikking is, namelijk iOS 13. 

Het eerste grote verschil met de vorige updates is dat er nu duidelijk een onderscheid wordt gemaakt tussen iPhones en iPads. Voor de mensen die een iPad ter beschikking hebben, wordt er immers een aparte update voorzien namelijk de iPadOS

iOS 13 dus

iOS 13 wordt de nieuwe software-update die waarschijnlijk in September/Oktober zal verschijnen. De laatste jaren is al duidelijk geworden dat Apple doorheen het jaar telkens kleine updates voorstelt, wat dan meestal leidt tot een grote software update in September/Oktober. De voorstelling van de nieuwe update gaat meestal gepaard met het introduceren van de nieuwe Apple producten.

Apple baseert zich telkens op een vast schema als het gaat om software. Het schema op weg naar de definitieve release van iOS 13 ziet er als volgt uit:

  • 3 juni: Aankondiging van iOS 13 en de eerste bèta versie voor ontwikkelaars
  • 24 juni: Eerste publieke beta van iOS 13
  • September 2019: Officiële release voor iedereen die over een geschikt toestel beschikt

iOS 13 zal diverse nieuwe verbeteringen bieden voor de iPhone. Hieronder worden de voornaamste en de reeds gekende verbeteringen opgesomd.

Verbeterde prestaties

Apple heeft ingezet op het verbeteren van de prestaties om ervoor te zorgen dat de update ook gebruiksvriendelijk is en volledig kan werken op de oudere toestellen. Zo zal het ontgrendelen van de iPhone, op basis van Face ID, 30% sneller verlopen. Applicaties zullen ook sneller gedownload worden aangezien aangezien Apple ze de helft kleiner heeft gemaakt. 

Dark Mode

Eén van de nieuwere dingen, maar die al wel reeds bekend was vanwege de MacOS Mojave update, is de donkere modus. Deze modus zal ervoor zorgen dat in de Dark mode van de iPhone alles volledig zwart is, in plaats van de lichte weergave die momenteel toegepast  wordt

Bij zonsopkomst, zal je de lichte weergave te zien krijgen. Na zonsondergang, zal de iPhone overschakelen op de Dark mode. Het mooie aan deze functie is dat je geen felle lamp meer in het gezicht krijgt wanneer je ’s avonds gebruikmaakt van je iPhone. Ook de batterijduur kan verlengd worden door middel van de donkere modus en dit dan voornamelijk bij iPhones die uitgerust zijn met een OLED-scherm. 

QuickPath

Apple’s standaard toetsenbord zal ook een nieuwe versie krijgen genaamd QuickPath. Deze variant houdt in dat je in de toekomst door middel van veegbewegingen letters kan invoeren net zoals bijvoorbeeld mogelijk is met SwiftKey. 

Innovatie van Camera en Portret-modus

In de nieuwe iOS update, zullen er diverse verbeteringen voor de camerafuncties beschikbaar zijn. Zo zal er de mogelijkheid zijn om de intensiteit van de portretbelichting te wijzigen in de portretmodus. Eveneens komt er ook een nieuwe portretfunctie bij met een monochromatisch effect. Dit nieuwe effect heet High-Key Mono.

Bèta downloaden

Ben je al zeer nieuwsgierig naar de nieuwste update van Apple en alle nieuwe functies die erbij horen, dan kun je zelf al de bètaversie van iOS 13 downloaden om zo alle nieuwe snufjes uit te proberen. Om de software te installeren, dien je je eerst in te schrijven voor het Apple Beta Software Program

Vervolgens dien je op het tablad iOS, onder de kop ‘Get Started’ op de link ‘enroll you iOS device’ te klikken. Op de volgende pagina kan je naar beneden scrollen om op die manier op ‘Download profile’ te drukken. Er zal gevraagd worden om een configuratieprofiel te downloaden en hiermee ga je dan akkoord. 

Ten laatste ga je naar ‘Instellingen’ en druk je bovenaan op ‘Profiel downloaden’. Uiteindelijk dient er dan nog enkel op ‘Installeer’ getikt te worden en de stappen te volgen om zo de update te doen verschijnen in de instellingen van je iPhone na een herstart. 

Voor de mensen die liever onmiddellijk de volwaardige versie downloaden, zij zullen nog even moeten wachten tot in September.

Dylan Calluy

Plaats reactie

ios-13-de-belangrijkste-kenmerken-op-een-rijtje