Scroll to top

Top

1 reactie

InvestEU | imec drijvende kracht achter preventieve gezondheidszorg

Gepost op 10/05/2018
InvestEU | imec drijvende kracht achter preventieve gezondheidszorg

Dit jaar was er op CES 2018 een hele track gewijd aan digitale gezondheidszorg. Dankzij nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie en wearables werd er een revolutie ontketend waardoor de hele zorgketen hertekend wordt. De Belgische onderzoeksinstelling imec speelt daarin, met steun van Europa, een zeer prominente rol. De keynote van Chris Van Hoof, Senior Director Connected Health Solutions bij imec, is dan ook niet onopgemerkt voorbijgegaan. Wij zaten na de presentatie samen met Chris en hebben een uitgebreid gesprek gehad over de laatste innovaties binnen de gezondheidszorg alsook over hoe imec een katalysator kan zijn voor ondernemerschap in België en de rest van de wereld.

Een gezonde levensstijl om chronische ziektes te vermijden

Volgens een recent rapport van de Europese commissie zijn de gezondheidsuitgaven in België de laatste 10 jaar gestegen. Vandaag bereiken die bewuste uitgaven een niveau dat hoger is dan de meeste EU-landen. Meer dan een kwart van de totale ziektelast is het gevolg van een ongezonde levensstijl. Nochtans weet quasi iedereen weet wat te doen om er een gezonde levensstijl op na te houden; niet roken, gezond eten en genoeg bewegen. Het blijft echter een challenge om een blijvende gedragsverandering te stimuleren bij een groot deel van de bevolking.

De uitdaging hierbij is dat iedereen uniek is. De vele gezondheidsapplicaties schieten hun doel voorbij omdat de aanbevelingen niet aangepast zijn aan de leefwereld en specifieke karakteristieken van de gebruiker. Imec wil dit aanpakken door in te zetten op slimme gepersonaliseerde applicaties die op basis van realtime data en triggers de juiste aanbeveling op het juiste moment bij de juiste persoon maken.

Zo heeft imec onlangs succesvol een grootschalige studie afgerond omtrent stress op het werk. De ‘Stress in the Work Environment (SWEET)-studie’ verzamelde gegevens van meer dan 1.000 mensen. In functie van de bewuste studie werden wearables van klinische kwaliteit gebruikt om de link te leggen tussen mentale stress en lichamelijke symptomen in het dagelijks leven.

De uitgebreide expertise in wearables op basis van zeer accurate nano-chips in combinatie met geavanceerde algoritmes wil imec inzetten om mee het gezondheidssysteem te herdefiniëren. Het gaat eveneens niet enkel over patiënten bewust maken van bepaalde gezondheidsfactoren, maar ook over begeleiding om preventief de levensstijl aan te passen aan de hand van gepersonaliseerde aanbevelingen.

Ecosystemen uitbouwen om een globale en lokale impact te hebben

Imec commercialiseert zelf geen producten of diensten. Het is een onderzoeksinstelling die innovaties door middel van licenties aan partners ter beschikking stelt. Zo stond imec mee aan de wieg van een cardio pleister die het hartritme en tal van andere parameters met een medische nauwkeurigheid meet. Het bestaande alternatief is een doos met elektroden die naast gebruiksonvriendelijk ook zeer duur is.

Dankzij het onderzoek van imec werd de nano chip merkbaar verkleind waardoor deze in een reguliere pleister kan verwerkt worden. Deze nieuwe chip is niet enkel meerdere malen kleiner, maar ook de kostprijs werd verlaagd tot een paar Euro’s.

Vandaag wordt deze slimme pleister al verkocht door een grote Canadese medische speler, maar imec is momenteel ook in gesprek met andere partijen om deze pleister in te zetten in andere delen van de wereld. Vandaag doden chronische ziektes immers meer mensen dan infectieziektes, ook in derdewereldlanden. In casu zou Belgisch onderzoek en ontwikkeling een belangrijke rol kunnen spelen in het verbeteren van de globale volksgezondheid. Iets waar we best trots op mogen zijn.

Bij imec werken ze ook aan een ‘lab-on-chip’ technologie waarbij een chip aan de hand van een druppeltje bloed tumorcellen kan lokaliseren. De doelstelling is om op termijn via een simpele routinetest bij de dokter kanker te ontdekken in een heel vroeg stadium. Dit project, dat substantiële ondersteuning kreeg vie een Europese ERC subsidie, toont eveneens het belang van Europese steun aan in het realiseren van innovaties in de gezondheidszorg.

Op lokaal niveau werkt imec dan weer nauw samen met universiteiten, start-ups en gevestigde bedrijven. Zo heeft imec hulp ingeroepen van een Limburgse rubber specialist om een EEG headset prototype te bouwen. Deze wearable en bijkomende software zullen gebruikt worden om de hersenactiviteit op een zeer gemakkelijke en precieze manier in kaart te brengen. De toepassingen zijn enorm, gaande van de gaming wereld tot de psychiatrie. Imec staat open om deze technologie ter beschikking te stellen van jonge starters met innovatieve ideeën. Een bewuste keuze om verdere ontwikkeling en ondernemerschap te stimuleren.

Antoine Smets

Plaats reactie

investeu-imec-drijvende-kracht-achter-preventieve-gezondheidszorg