Scroll to top

Top

3 reacties

Internet of Things op een blaadje - Technologium

Gepost op 07/08/2014
Internet of Things op een blaadje

Meer en meer hoor, lees en (misschien onbewust) ervaar je Internet of Things (IoT). Het is een begrip dat in de toekomst alleen maar aan belang zal winnen, dus vonden we het belangrijk om jullie zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat IoT nu juist betekent.

Internet

Het is relatief moeilijk om het concept van IoT precies te gaan definiëren. Eenvoudig gezegd is dit de opvolger van het internet zoals we dat nu kennen. Een eigenschap van het huidige internet is dat gegevens worden gecreëerd door personen. Internet of Things, is een systeem waar data niet langer worden gecreëerd en uitgewisseld door personen, maar eerder door ‘dingen’.

of Things

Wat deze ‘dingen’ juist zijn gaat heel breed. Ze moeten sowieso de mogelijkheid hebben om data of gegevens te verzenden en/of uit te wisselen. Zo zijn mogelijke dingen binnen het concept van IoT een smartphone, een smartwatch, een connected car of zelfs een wasmachine met een ingebouwde wifi module :). IoT beschrijft een wereld waar al deze dingen verbonden zijn en communiceren met elkaar op een intelligente wijze, zodat de eigenlijke fysieke wereld één groot informatiesysteem wordt.

Waarom belangrijk

Als dingen die data verzamelen met elkaar kunnen communiceren en uitwisselingen doen, kan dit de manier waarop beslissingen worden genomen en wie beslissingen neemt drastisch wijzigen.

Een voorbeeld: als een snelweg data zou uitwisselen met een auto over een ongeval, zou de auto aan de navigatiemodule kunnen vragen een alternatieve route te nemen, om toch zo stipt mogelijk op een bepaalde locatie aan te komen. Het is in deze concrete toepassing dus niet langer de chauffeur, maar wel de auto die beslist via data die door de snelweg wordt aangeleverd, niet door de nieuwsdienst van een radiostation.

In grote lijnen gaat het dus vooral over het nemen van beslissingen op basis van data die uitgewisseld wordt door verschillende systemen. Deze meer data georiënteerde en feitelijke beslissingsprocessen komen zaken zoals efficiëntie en veiligheid ten goede. Het is immers niet de menselijke intuïtie of subjectieve beoordeling die beslissingen drijft, maar data en cijfers.

In een notendop

Als je dus aan iemand wil uitleggen wat Internet of Things juist is, dan start je best aan de hand van volgende definitie:

“De mogelijkheid dat dingen onder elkaar gegevens verzenden en uitwisselen zonder menselijke interventie om bepaalde acties (nemen van beslissingen..) op een feitelijke en meer data georiënteerde manier te nemen.”

 

Stay Tech’d!

 

Ludwig

Reacties

Plaats reactie

internet-of-things-op-een-blaadje-technologium