Scroll to top

Top

Geen reacties

Intelligenter pendelen dankzij smartphone apps

Gepost op 29/01/2015
Intelligent pendelen met smartphone-apps

De meeste smartphones beschikken over GPS en andere locatiemechanismen die heel nauwkeurig kunnen bepalen waar men zich bevindt. Dit laat toe om ons slimmer te verplaatsen. Toegegeven, de meesten onder ons zijn gebonden aan “vaste kantooruren”. Dit maakt dat iedereen netjes in de file gaat staan om acht uur ’s morgens en weer hetzelfde doet tussen vijf en zes ’s avonds. Jammer genoeg zijn heel wat directies kennelijk nog niet vertrouwd met projectmatig werken en wordt bijgevolg van de medewerkers verwacht “aanwezig” te zijn. Om de ellende op de baan enigszins slimmer aan te pakken zijn er initiatieven gelanceerd waarbij ICT’ers en transportdeskundigen zijn samengebracht om na te denken over efficiëntere manieren om zich te verplaatsen. We kunnen hier allen toe bijdragen.

De auto is nog steeds koning

tripzoom-logoEen zeer eenvoudige manier om de grootste drukte te vermijden wanneer men de auto van stal haalt is door gebruik te maken van populaire smartphone apps zoals Google Maps en Waze. Initieel diende waze om, op basis van geaggregeerde data van gebruikers, voorstellen te geven voor de snelste route en bijgevolg ook continu de weg daaraan aan te passen. Aangezien Google Maps nu ook enige tijd de data van Waze gebruikt om hetzelfde te doen hoeft u in principe zelfs geen “Wazer” meer te worden, al blijft het gaming element wel een leuke factor om het toch te doen.

Een ander initiatief is tripzoom, een app ontwikkeld door een aantal deskundigen in opdracht van de Europese Commissie. Het idee is gelijklopend: data van gebruikers accumuleren en op basis daarvan voorstellen doen om efficiënter gebruik te maken van bestaande transportmiddelen. De intentie van de makers is goed maar de app schiet te kort. Men vindt de app niet (meer) terug op google play en ook een blik op de reviews toont aan dat er toch nog wel wat “bugs” in zitten die opgelost dienen te worden.

Openbaar vervoer

Wie het comfort en de vrijheid van persoonlijke transportmiddelen kan missen kan gebruik maken van apps ontwikkeld door de bus en treinmaatschappijen. Voor de meeste Europese steden bestaan er goede apps die de reiziger wegwijs maken in wat vroeger complexe netwerken leken. In Vlaanderen en Brussel kan men vertrouwen op apps van de NMBS, de MIVB en De Lijn. Toch ook hier heel wat werk aan de winkel. Deze bedrijven van “openbaar nut” hebben nog steeds een monopolie of quasi monopolie op de markt en gebruikersnoden worden daardoor wel eens op de lange baan geschoven.

De fiets als alternatief

In tal van steden worden reizigers nu aangemoedigd om de fiets te gebruiken. Enkele concessiehouders waaronder Clear Channel in Antwerpen (merknaam: velo) en JCDecaux (merknaam: Villo!) in Brussel zijn ook apps gaan ontwikkelen om sneller de weg naar fietspunten te vinden. Voor zeer democratische prijzen kunnen fietsen gehuurd worden om zich door de files te murwen. Nu nog de vraag wanneer ook de stadsplanning volgt en deze groene initiatieven ruimte geeft om te groeien.

Plaats reactie

intelligenter-pendelen-dankzij-smartphone-apps