Scroll to top

Top

Geen reacties

Ontdek de eerste lichting van de nieuwe accelerator ING Fintech Village

Gepost op 06/07/2016
Ontdek de eerste lichting van de nieuwe accelerator ING Fintech Village

ING is één van de grootbanken in België. Zoals alle grootbanken worden hun kernactiviteiten heruitgevonden door tal van disruptieve concepten die overwaaien uit Londen of de Silicon Valley. In de plaats van deze veranderingen tegen te werken omarmt ING deze opportuniteiten door zelf de middelen aan fintech start-ups te geven om zich te ontplooien en hun concepten uit te werken. Hierdoor hoopt ING deel uit te maken van deze fintech revolutie en zo haar toekomst te verzekeren.

Wat houdt ING Fintech village precies in?

We zijn zelf de Fintech Village gaan bezoeken. Het complex is gevestigd in de gebouwen van Eggsplore, een katalysator van het Europese Fintech systeem. Zo biedt Eggsplore niet enkel de lokalen waar de Fintech village gevestigd is aan, maar ook workshops en andere netwerk opportuniteiten. Eggsplore is maar één van de vele partners van de ING Fintech Village, zo is er ook een samenwerking met het investeringsfonds Smartfin Capital van Jürgen Ingels (meer bekend voor de verkoop van het fitness bedrijf Clear2Pay voor 375 miljoen euro aan een Amerikaanse partner).

ING Fintech Village is een accelerator niet zoals de anderen

Andere grootbanken hebben in België al initiatieven lopen om start-ups een duwtje in de rug te geven. Zo is KBC met start-it @ KBC al gevestigd in 6 Belgische steden en bieden ze met hun accelerator mentorship, coworkingspace en netwerk mogelijkheden aan. BNP Paribas Fortis heeft met Co.Station een eigen accelerator in het Brusselse, met een focus op scale-ups zoals MyMicroInvest.  De ING Fintech village huisvest zeven start-ups allen gericht op de financiële technologie. De scope is gerichter dan de anderen initiatieven waardoor het initiatief kleinschaliger is maar daardoor ook kwalitatiever. Zo hanteert ING zeer srikte aanwervingscriteria:

  1. De geselecteerde start-ups werken aan veelbelovende concepten zich richtend op een grote markt met innovatieve producten
  2. Het team moet van zeer hoge kwaliteit zijn en wordt zeer grondig gescreend
  3. Er moet een strategische fit zijn met ING. Zo moet bijvoorbeeld ING de dienst kunnen aanbieden aan haar eigen klantenbestand
  4. De start-up moet een sponsor van het management van de bank kunnen overtuigen om hun mentor te zijn

Dit laatste punt is zeer belangrijk, dankzij deze sponsors wil ING de kruisbestuiving tussen de Fintech Village en ING versterken. Zo zullen ze binnen de bank nieuwe manieren van werken aanleren.

Wat vonden de start-ups van de nieuwe accelerator?

Schermafbeelding 2016-07-06 om 19.04.53

 

De twee oprichters van Contract.Fit, een webplatform waarbij je in minder dan een minuut je energiefacturen kan scannen, vergelijken met andere tarieven en een nieuw contract kan afsluiten waren zeer tevreden over de kwaliteit van de nieuwe accelerator. Zo hebben security specialisten van ING hun product onder de loep genomen en aanbevelingen gemaakt.

De oprichters achter POM een applicatie waarbij je in één klik je facturen kan betalen en archiveren vonden de transparantie van ING zeer belangrijk. Doordat ING niet zelf investeert in de start-ups kunnen deze laatste hun onafhankelijkheid bewaren. Wat niet wegneemt dat ING wel geholpen heeft met het contacteren van investeringsfondsen.

Vanaf september kunnen start-ups en scale-ups zich inschrijven voor de volgende editie, deze zal van start gaan begin 2017.

 

Antoine Smets

Plaats reactie

ontdek-de-eerste-lichting-van-de-nieuwe-accelerator-ing-fintech-village