Scroll to top

Top

Geen reacties

Indiegogo: crowdfunding met een hoek af op MWC15

Gepost op 05/03/2015
Indiegogo: crowdfunding met een hoek af op MWC15

Indiegogo kan beschouwd worden als een buitenbeentje in het circuit. Want samen met Kickstarter zijn ze de toonaangevende websites als het gaat om crowdfunding. En toch valt op dat Indiegogo meer de grenzen opzoekt. Slave Rubin, oprichter van Indiegogo, was aanwezig op 4YFN en verklaarde zijn aanpak.

‘There are good ideas, bad ideas, but this is full on stupid’, waren de woorden van vriend en familie toen hij in 2007 zijn idee uit de doeken deed. 93 VCs (Venture capitalists) dachten hier ook zo over want ze wijsden hem allemaal de deur. En een paar jaar later is Indiegogo een razend succes dat weliswaar nog steeds nieuwe ideëen ontwikkelt al was het een startup.

Kan men crowdfunding vertrouwen?

Voornamelijk over de veiligheid van projecten die zouden gecrowdfund worden bestond er grote twijfel: ‘zouden veel projecten niet uitdraaien op eigen winstbejag?’ of ‘ zouden projectleiders zich wel aan de afspraken houden die ze maakten in hun rewardbeleid?’ . Velen vroegen ze zich af ook indien er niet waanzinnig veel stompzinnige projecten de site zouden overspoelen waardoor je de bomen niet meer door het bos zou kunnen zien?

salt gun Indiegogo

Bug-a-salt: een gek project op Indiegogo dat muggen kan neerschieten met zout

Helemaal niet onterecht maar blijkbaar, 8 jaar en 300.000 geslaagde projecten verder, onwaar gebleken. Rubin staat erop dat de grootste kracht van de massa er in ligt dat mensen zich verbinden om zo hyperintelligent te worden. Ze blijken samen te werken en zelfvoorzienend projecten te ontmantelen als frauduleus: ‘one on one is easy to cheat, but a whole bunch?’ Nadien heeft Indiegogo er nog zelf een ‘Trust en safety’ team aan gekoppeld en op vlak van betalingen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Maar ‘the crowd’, het volk, is van in het begin de voorwaarde geweest om het te doen slagen.

Geen poortwachters op Indiegogo

De andere opwerping ging over de kwaliteit van de projecten: ‘ wordt het niet één groot rommeltje van onnoemenswaardige projecten gemengd met strevenswaardige projecten?’ Hier begint Slave Rubin zijn visie vorm te krijgen. Hij vindt van niet. En ook al zou men dit kunnen denken: het volk zal slim genoeg zijn. Zo was er zelfs live een crowdfundcampagne opgestart om 100 euro op te halen zodat hij zijn hemd zou uitdoen. Dom of briljant? Je zal er altijd twee partijen voor vinden.

Steeds op de frontlijn

Voor Indiegogo stopt het niet na zomaar alle projecten toe te laten. Ze innoveren constant zodat projectleiders en donateurs meer mogelijkheden krijgen. Een kleine greep uit recente innovaties: stretch goals, order on demand, project agencies, … . Op Indiegogo kan je aangeven welk bedrag minimum moet worden opgehaald, om daarna ‘stretch goals’ in te stellen die extra opties toevoegen aan het project. Of nadat een project is gefinancierd kan je on-site alsnog producten blijven bestellen. Weet je niet goed hoe je moet beginnen aan een project? Indiegogo werkt samen met agentschappen die je hierbij kunnen helpen.

crowdfunding

Op het vlak van crowdfunding doet Indiegogo er alles aan om de weg te verbreden om aan crowdfunding te beginnen. En dat kan alleen maar toegejuicht worden.

Is er een duurzaam effect?

Volgens Slave Rubin zijn er onmiddellijk drie gevolgen van crowdfunding op te noemen: ‘Crowdfunding allows you to help shape the future, it creates jobs and it gives a unique standpoint on what is coming.’ Dat het de toekomst mee vorm geeft is afdoend aangetoond: Als er meer mensen projecten kunnen starten, ondernemingen kunnen opstarten, zijn er meer mensen betrokken bij de vormgeving van de toekomst. Dit creeërt dan weer jobs.

Maar het laatste effect is minstens even interessant. Door de influx van crowdfundprojecten ontstaat er de mogelijkheid om trends te spotten. Zo wist Rubin te vertellen dat de evolutie van activity trackers al meetbaar was op het platform vooraleer het een ‘big thing’ werd. De next big thing die kunnen afgeleid worden uit de data van Indiegogo? Binnenkort 3d printing, drones en robots. Binnen 3jaar? Bank-toepassingen. Moge hij het voorzien hebben!

Thomas Verhoef

Plaats reactie

indiegogo-crowdfunding-met-een-hoek-af-op-mwc15