Scroll to top

Top

Geen reacties

Impact van crowdfunding platformen op economie

Gepost op 01/08/2016
Impact van crowdfunding platformen op economie

“Crowdfunding platform” zou voor de meesten onder ons geen nieuw begrip mogen zijn. Het is een platform waarop mensen met creatieve ideeën of mensen die zonet een startup lanceren, hun concept publiceren om zo bij het publiek fondsen of zogenaamd risicokapitaal op te halen. Zo kunnen jij en ik investeren in startups via een crowdfunding platform. Eerder postte Technologium al een artikel over de globale stand van zaken.

Een van de meest gekende platformen is ongetwijfeld Kickstarter. De universiteit van Pennsylvania is dan ook eens gaan kijken wat de impact van zo een crowdfunding platform nu eigenlijk is op onze economie. Het resultaat is verbluffend;

  • 283.000 halftijdse medewerkers tewerk gesteld die helpen de creatieve ideeën tot leven te brengen,
  • 8.800 nieuwe bedrijven opgestart via het platform en 29.600 full-time jobs gecreëerd,
  • Meer dan 5.3 miljard dollar gegenereerd.

kickstarter economy

Halftijdse medewerkers

Een grote uitdaging in de ondernemerswereld is om alle medewerkers te kunnen uitbetalen voor hun bijdrage (zeker als je nog maar juist een idee aan het uitwerken bent en dus niets van kapitaal hebt). Zo zullen schrijvers, tekenaars en video-editors, mensen die muziek maken voor filmpje, crew,… vaak gratis mee werken aan een project of idee tot er effectief geld in de kas komt. Met Kickstarter is hier verandering in gekomen; Kickstarter zorgt ervoor dat alle medewerkers zullen uitbetaald worden (al dan niet marktconform). Zo heeft het platform het mogelijk gemaakt om ongeveer 283.000 tijdelijke medewerkers te kunnen uitbetalen.

Voltijdse jobs

Veel Kickstart projecten zijn eenmalige projecten (zoals bijvoorbeeld het geld ophalen om een film te maken, een boek te schrijven of een muziekalbum te maken). Andere zijn dan weer met oog op een onderneming op te starten. In dit tweede luik heeft Kickstarter maar liefst voor 29.600 mensen een voltijdse baan gecreëerd (Juni 2016).

Nieuwe ondernemingen

Er zouden 8.800 nieuwe bedrijven ontstaan zijn dankzij het Kickstarter platform. Bekende bedrijven die via deze weg durfkapitaal hebben opgehaald en hun kinderstapjes hebben gezet zijn onder meer Oculus (bekend van de Oculus rift; virtual reality brillen), Radiotopia (een podcast netwerk), Pebble (een van de voorlopers in de smartwatch wereld), en nog veel meer. Maar liefst 82% van alle bedrijven die via Kickstarter zijn opgestart, zijn vandaag nog actief.

Economische impact

Al voorgaande aspecten van jobcreatie tot het uitbetalen van medewerkers, beïnvloeden onze economie uiteraard op een positieve manier. Een andere manier waarop we de economische impact kunnen gaan bepalen is door te gaan kijken of ondernemers een inkomen hebben na het opstarten van hun project (wat hier ook rechtstreeks uit voortkomt uiteraard). Maar liefst zeven op tien ondernemers verklaren vandaag een inkomen te hebben dankzij Kickstarter. Elke dollar dat geïnvesteerd is in een succesvol (!) project, resulteert in 2.46 dollar voor de ondernemer. Dit brengt ons op een geschatte toegevoegde waarde van 5.3 miljard dollar dankzij het platform.

Carrière impact?

Kickstarter helpt niet alleen de bedrijven zelf op te starten, maar ook de mensen die er (on)rechtstreeks mee in aanraking komen. Zo beweren de meeste mensen die via Kickstarter al een project gelanceerd hebben of er bij betrokken waren, een positieve impact te kennen op hun professionele carrière:

  • 37% beweert dat hun Kickstart project hun carrière een boost gegeven heeft,
  • 21% heeft een hoger jaarlijks inkomen na een succesvol project gelanceerd te hebben,
  • 19% heeft een nieuwe job opportuniteit gekregen dankzij hun project,
  • En 7% zegt dat hun project hen geholpen heeft bij het vinden van een nieuwe job.

Christophe Havermans

Plaats reactie

impact-van-crowdfunding-platformen-op-economie