Scroll to top

Top

Geen reacties

iMinds The Conference 2014: 10 jaar relevant digitaal onderzoek

Gepost op 26/10/2014
iMinds The Conference 2014: 10 jaar relevant digitaal onderzoek

Op donderdag 23 november trok Technologium naar “iMinds The Conference”, iMinds’ jaarlijkse hoogtepunt waar industrie-experten van over de hele wereld hun verhaal doen. We troffen er ook starters die hun innovatief idee tentoonstellen en konden nieuwe technologie testen. “iMinds The Conference 2014” was een speciale editie, iMinds bestaat 10 jaar en dat moest gevierd worden!

“Digital research that Matters”

Wim De Waele, iMinds’ CEO, opent The Conference met de slogan: ’10 years of digital research that matters’. iMinds wil op die manier benadrukken dat (digitaal) onderzoek relevant moet zijn en blijven. iMinds streeft er al 10 jaar naar om onderzoek te doen die vooruitgang stimuleert in 6 kernmarkten (ICT, Media, Health, Energy, Smart Cities en Manufacturing). En op dat elan willen ze graag verdergaan.

Dat onderzoek marktgericht en relevant moet zijn tonen ze aan met de meer dan 60 demo’s die tentoongesteld werden in de netwerkhal. Hieronder een overzicht van twee demo’s die we testten:

NXT_SLEEP
Op de NXT_SLEEP demo troffen we een bed, samen met een mondmasker en een EKG-patch (een kleine sensor die je hartritme meet). De onderzoekers en industrie-partners van de NXT_SLEEP-technologie ontwikkelden een oplossing om gemakkelijker slaapgerelateerde ademhalingsziekten(zoals slaapapneu) op te sporen. En dit bij de patiënt thuis! In de matrascover zitten sensoren die je ademhaling, beweging en vochtigheid meten. De EKG-patch meet je hartritme en het kleine masker meet het CO2-gehalte in je ademhaling. De ontwikkelde software analyseert alle gegenereerde data en stuurt een rapport naar het kantoor van de arts.

R.A.M.P
Het r.a.m.p-project is een interdisciplinaire samenwerking tussen industriepartners (zoals Q Music) en academische onderzoeksgroepen van de Vlaamse universiteiten. R.A.M.P wordt een computersoftware die de manier waarop we radio beleven grondig gaat veranderen. Het project ambieert de ontwikkeling van een nieuw medium: visuele radio, met snelle interactieve content. Artificiële intelligentie maakt het mogelijk additionele content, gepersonaliseerd naar jouw behoeften, te krijgen wanneer de radiopresentator een nieuw onderwerp aansnijdt. Op deze manier zorgt R.A.M.P ervoor dat radiomakers meer content en beleving kunnen aanbieden zonder een extra variabele kost. Benieuwd wanneer dat nieuwe medium op de markt komt!

iminds_the_conference_1_web

Privé vs Overheid: enkele mythen uitgeklaard

Onder de sprekers troffen we onder andere Dries Buytaert, oprichter van Acquia; Eron Kelly (Microsoft) en Jan Rabaey (Professor aan Berkeley, University of California). Een zeer interessant en actueel inzicht kregen we van Mariana Mazzucato, economieprofessor an Sussex. In haar onderzoek concludeerde Mariana dat de privé-sector niet zo innovatief en vooruitstrevend is als ze beweert en dat overheden vaak niet de saai bureaucratische instellingen zijn die we denken dat ze zijn. Zo toont haar onderzoek aan dat de grootste technologische innovaties voortvloeien uit overheid-gesubsidieerde programma’s. Neem nu je iPhone. Een groot deel van de technologie die Apple in je telefoon steekt hebben ze te danken aan de Amerikaanse zeemacht (die de GPS ontwikkelde), de universiteit van Toronto (wiens onderzoek leidde tot de multitouchscreen), CERN (die http/HTML en laten het internet ontwikkelden)en ga zo maar door. De afbeelding hieronder geeft een uitgebreider plaatje.

Screen-Shot-2014-07-17-at-14.09.38

The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths – Mariana Mazzucato

Mariana toont zo aan dat strategisch basisonderzoek wel degelijk haar nut heeft en bewezen wordt door de woekerwinsten die grote bedrijven binnenhalen zonder dat ze daar iets van inleveren (onder de vorm van belasting, IPR etc.

iMinds The Conference werd afgesloten met een knalfeest in het prachtige Vaudeville theater in de Koninginnegalerij, Brussel. Daar luidden onderzoekers en industrieleden een nieuw decennium van interdisciplinair onderzoek in.

Stay Tech’d

Plaats reactie

iminds-the-conference-2014-10-jaar-relevant-digitaal-onderzoek