Scroll to top

Top

Geen reacties

Hyperloop schakelt versnelling hoger

Gepost op 10/05/2016
Hyperloop schakelt versnelling hoger

Elon Musk, de man achter bedrijven als PayPal, SpaceX en Tesla kondigde jaren geleden al de komst van de “hyperloop” aan, een elektrische hogesnelheidstrein die reizigers in een halfuur van Los Angeles naar San Francisco zou brengen, wat neerkomt op een afstand van ongeveer 600 kilometer. De laatste dagen gonsde het op twitter van de berichten over grote doorbraken die er op til zouden zijn met betrekking tot het hyperloop-project. Zo gaf Hyperloop Tech, één van de twee belangrijkste start-ups die het concept ontwikkelen, een 25 seconden durend filmpje vrij waarin de kijker een aantal stukken ziet van wat vermoedelijk een hyperloop (test)tube moet worden.

_87817564_87817563

Hyperloop wars

De hyperloop is een kapitaalintensief project. Desalniettemin zijn er verschillende bedrijven opgestart die zich zijn gaan toeleggen op het realiseren van de hogesnelheidsdroom. We kijken daarbij in het bijzonder naar Hyperloop Tech (HT) en Hyperloop Transportation Technologies (HTT). Beiden zijn in een race verwikkeld waarbij ze ernaar streven om het eerste werkend prototype aan het groot publiek te kunnen voorstellen. Hoe de strijd zal aflopen valt momenteel moeilijk te voorspellen. Wel weten we dat de eerste passagiers reeds aan boord zouden moeten kunnen gaan binnen twee jaar (2018).

pod-whipping-along_1447459759

Een nieuwe technologie als motor achter de hyperloop

Zoals sommigen onder jullie misschien wel weten zijn hogesnelheidstreinen op “magnetische rails” niet nieuw. De “Maglev” technologie is reeds operationeel in Zuid-Korea, Japan en China. De reden waarom het systeem nog niet wijdverspreid is kan men wijten aan de hoge kostprijs voor de bouw en het onderhoud. De hyperloop zou aanzienlijke verbeteringen moeten kunnen doorvoeren door gebruik te maken van “passive magnetic levitation”. Deze nieuwe technologie is aanzienlijk zuiniger (minder energie-input is vereist en bovendien wordt veel energie teruggewonnen tijdens het afremmen van de trein) en bovendien ook veiliger (zo is het systeem redelijk bestand tegen het uitvallen van de stroom).

 

Plaats reactie

hyperloop-schakelt-versnelling-hoger