Scroll to top

Top

Geen reacties

Huawei MATE 10 Series | Artificiële intelligentie in zakformaat

Gepost op 16/10/2017
Huawei MATE 10 Series | Artificiële intelligentie in zakformaat

We willen steeds meer complexe bewerkingen gaan uivoeren via onze smartphone. Om deze zonder frictie te bolwerken moeten fabrikanten steeds betere chipsets to ontwikkelen. Net daar vissen heel wat van die fabrikanten in dezelfde vijver aan leveranciers, en is het dus moeilijk om je toptoestel te onderscheiden van de concurrentie. Niet zo bij het Chinese Huawei. Huawei maakt al sinds 2014 zijn eigen Kirin chipset. Dit laat de ontwikkelaar toe om tot de tanden gewapend de marktpositie van Apple en Samsung te gaan bekampen. Huawei is vandaag de derde grootste speler in de smartphonemarkt, maar wil het daar zeker niet bij laten. Wij trokken met de vriendelijke jongens en meisjes van Huawei richting London om de Mate 10 te ontdekken, en zagen dat het goed was.

Krachtpatsers in zakformaat

Eens we de persruimte binnentreden, windt men er dan ook geen doekjes om. Huawei wil met de Mate 10 series niet gaan volgen, het wil gaan leiden. Deze telefoon ‘smart’ noemen is dan ook uit den boze, hij is ‘intelligent’. Een semantische kluif op maat gemaakt voor de AI-chipset, als het ware. En laat artificiële intelligentie heel duidelijk het buzzword zijn dat de rode draad vormt door de hele presentatie. We vleien ons neer en staren vol verwachting naar het scherm. Arne Herkelman, EU Head of Handset Portfolio & Planning, heeft er z’n eigenste Mate 10 pro ingeplugd en swipet er – net niet frictieloos – door z’n voorstelling. Een functie waar we verderop wat dieper op in gaan.

De Huawei Mate 7, de voorvader van deze Mate 10 series, werd geïntroduceerd in 2014. Het toestel werd op de markt geïntroduceerd om de veeleisende klant van een potige telefoon te voorzien, geruggesteund door een erg goed scherm en stevige batterij. De klant op zoek naar performantie werd in de daaropvolgende jaren verwend met de Mate 8 – doorbraak in kracht en efficiëntie – en een Mate 9 (zowat het snelste toestel van 2016). Deze Mate 10 series maakt volgens Huawei een quantum sprong ten aanzien van z’n voorgangers en moet de concurrentie op enkele lengtes zetten.

Artificiële intelligentie in je achterzak

Het draait dus allemaal rond de chip. De Huawei Mate 10 series wordt aangestuurd door de Kirin 970 chip die in september op IFA in Berlijn werd voorgesteld. De chip moet helpen om ‘mobile AI’ tot een hoger niveau te tillen door de perfecte balans te vinden tussen ‘on-device AI’ en ‘Cloud AI’. De Kirin 970 beschikt daarom over een NPU (Neural Processing Unit), een voorbehouden stuk hardware in de chip die typische AI-bewerkingen als het herkennen van beelden sneller moet maken. Vandaag is het immers zo dat heel wat van die AI-bewerkingen in de cloud gebeuren. Je moet dus constant pakketten data op en af sturen. Dit zorgt niet alleen voor een tragere of minder stabiele interactie met een applicatie, het zorgt ook voor een grotere uitwisseling van data en is daarom niet privacyvriendelijk.

Laat ons het voorbeeld nemen van een instant vertaalapplicatie. Dankzij de chip kan de camera in real-time beelden met taal verwerken aan de hand van een beeldencataloog, dit combineren met contextuele info en jou zo in een vingerknip een correcte vertaling voorschotelen. Het maakt vertalen zo sneller, met minder uitwisseling van data, minder gebruik van energie en meer veiligheid. Het zet de deur open voor allerlei toepassingen inzake low-power augmented reality, on-device veiligheid, e.a.

Een nieuwe dual-camera van Leica

Huawei vormt nu al enkele jaren een goed duo met Leica, de Duitse producent van hoogwaardige optische apparatuur én vooral ontwikkelaar van enkele legendarische camera’s. Een naam die vooral de westerse consument moet gaan overtuigen van Chinees topvakmanschap. De Mate 10 series krijgt vooraan een 8MP f2.0 camera, achteraan worden twee lenzen gefit (20MP + 12 MP RGB f1.6). Deze dubbele lenzencombinatie moet van dit toestel een verfijnde point & shoot camera maken.

Huawei Mate 10

Ook hier steekt de AI-functionaliteit van de Kirin 970 chip een handje toe. Op basis van diverse algoritmes is de camera getraind om diverse omstandigheden te herkennen en een betere foto te maken. Het toestel ‘begrijpt’ naarmate je het langer gebruikt dan ook steeds beter waar je een foto van wil trekken. Zo herkent de camera een groepselfie en zal die ervoor zorgen dat nu wel alle collega’s scherp op de teamfoto staan. De camera beschikt verder over een verbeterde noise reduction software waardoor je een hoger detail krijgt bij foto’s van situaties waar weinig licht voor handen is. Zo werkt het kleur bloeden weg, een fenomeen waarbij het detail van bijvoorbeeld een neon naambord volledig verdwijnt. Zo onthou je de volgende keer wel de naam van het Indische restaurant in NY waar je die kleverig curry at..

Een werkpaard op je bureau

We kunnen het in deze eerste beschrijving van de nieuwe Mate 10 series over een waaier aan functionaliteiten hebben, daarvoor is het toestel zeker een uitgebreide test waard. Maar één functie die we alvast niet willen onthouden is de volgende. Eens je het toestel met een klassiek scherm verbindt, tovert het een volwaardige dektopmodus tevoorschijn. Geen opgeblazen variant van je telefoonscherm maar een compleet nieuwe layout die aan een klassieke Windows-layout doet denken. Je telefoon zal dan fungeren als een touchpad waarmee je mappen en applicaties opent. Plug een toetsenbord en fysieke muis in en je hebt waarlijk een functionele mini-pc voor handen. Word je toch plots gebeld, dan blijft de desktopmodus het scherm aanvuren en schakelt enkel het scherm van de telefoon over in een klassieke layout die je toelaat op te nemen, speaker in te schakelen, etc. Reken daar ook een nog beter functioneren van Mobile Iron’s mobile device management bij en daar begrijp je dat dit een topper in wording is voor het business segment.

Tot slot

De Huawei Mate 10 series gaat over meer dan louter specificaties. De pro-versie, de enige variant die beschikbaar zal zijn op de Belgische markt, heeft inderdaad een groter scherm (6 inch AMOLED) dat tussen 40 procent minder bezel gewrongen wordt. Het krijgt een dual-sim slot mee, een 4.000 mAh stevige batterij (USB-C), 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslaggeheugen. Het is dompeldicht (IP67) en verpakt in een aluminium frame met glazen voorzijde. Specificaties waarmee het met andere vlagschipmodellen zeker kan wedijveren.

Maar bij dit toestel gaat het vooral over hoe het steeds opnieuw met intelligente oplossingen komt om jou een nog betere belevenis te bieden. Aan de hand van artificiële intelligentie op het toestel zelf leert het z’n gebruiker beter kennen. Zo zal het toestel de applicaties die jij het meest gebruikt sneller tevoorschijn toveren en die meer werkgeheugen toekennen. Aan de hand van taalverwerking zal het leren hoe jouw stem te versterken tijdens een telefoongesprek zodat de persoon aan de andere kant van de lijn je nog beter begrijpt. Fluister je tijdens een meeting in de hoorn dat “het nu even niet past”, dan zal het toestel je stem versterken zodat de beller geen tweede keer terugbelt. We juichen dan ook ten volle toe dat Huawei wil inzetten op een open AI-ecosysteem zodat heel snel diverse applicaties kunnen ontwikkeld worden.

De Huawei Mate 10 pro zal in België eind november in de rekken liggen en moet zo’n 799EUR gaan kosten. Binnenkort hoor je ons terug met een uitgebreide review!

Specificaties

  • Huawei Mate Series 10
  • 6 inch AMOLED
  • Kirin 970
  • 6 GB RAM
  • 128 GB Interne opslag
  • Kleurencamera: 12 MP, monochroom: 20 MP
  • 4.000 mAh met Huawei Supercharge
  • Android 8.0 met EMUI 8
  • midnight blue titanium grey and mocha brown

Nils Roelandt

Plaats reactie

huawei-mate-10-series-artificile-intelligentie-in-zakformaat