Scroll to top

Top

Geen reacties

De Huawei P30 Pro | De Alfa en Omega van de smartphone industrie?

Gepost op 24/10/2019
De Huawei P30 Pro | De Alfa en Omega van de smartphone industrie?

Na een tijdje geleden live de voorstelling van de nieuwe Mate30 lijn te hebben meegemaakt vanuit München, beslisten we de P30 Pro aan een uitgebreide review te onderwerpen. Meer nog, vanaf heden is de P30 Pro onze ‘daily driver’. In realiteit betekent dit dat we de iPhone Xs terug in de schuif steken en met de Huawei de wijde wereld intrekken.

We hopen binnenkort ook de Mate30 Pro aan een review te kunnen onderwerpen, maar zolang deze niet officieel aangekondigd wordt voor onze contreien, is het nog even wachten.

Terug naar de P30 Pro dus. Na een eerste maand deze smartphone te hebben gebruikt, zijn we aangenaam verrast. Het strakke design, de professionele Leica camera waarmee nachtfoto’s een nieuwe dimensie krijgen, de batterijlevensduur en de snelheid waarmee alles verwerkt worden zijn slechts enkele zaken die de Huawei tot een top apparaat maken.

Look en feel

De P30 Pro heeft naar onze mening één van de mooiste en meest verfijnde designs uit de volledige smartphone industrie. Met een voorkant die zo goed als volledig uit glas bestaat, een perfect afgelijnd scherm, een minimalistische chassis met de typerende roodgekleurde accentknop en een prachtig gedesignde achterkant die de diepzwarte camera setup bevat, met daaronder de iconische woorden LEICA in een geraffineerd lettertype, maken het geheel tot een ware streling voor het oog.

Van zodra je de P30 Pro in handen neemt, weet je meteen dat het Huawei menens is. Het was niet de ambitie bij de conceptie van dit pareltje om ‘de volgende’ smartphone op de markt te brengen die de mainstream aanspreekt. Dat de Chinese technologie gigant de concurrentie aangaat met de toppers van Apple en Samsung is ontegensprekelijk. Het moet gezegd; daar slaagt het ook in. Het gewicht, de grootte en de vormgeving zitten allemaal goed.

Je moet de P30 Pro echt in handen nemen om ten volle te begrijpen wat ik bedoel. Noch foto, noch video vertalen de kwaliteit van de Pro op niveau. En alhoewel je deze technologische hoogvlieger in heel wat kleurtjes kan krijgen, is naar mijn bescheiden mening enkel de zwarte versie de ware klepper in de familie.

De functionaliteiten

De P30 Pro draait voorlopig op de EMUI – dit is de software versie van Huawei – geskinde versie van Android 9. Om eerlijk te zijn gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de Stock Android software zoals Google die installeert op zijn Pixel apparaten. Echter leunt EMUI meer en meer aan bij die ervaring en stoort het niet meteen. Mocht je toch die pure Android ervaring willen, dan volstaat het om de Nova Launcher app te installeren. Pro tip: Spendeer 6 Euro en download de Prime versie van de Nova Launcher. Daarmee kan je onder andere apps verbergen, notificaties dieper aanpassen en bewegingen configureren.

Binnenkort komt Android 10 ook naar de P30 Pro, dat is intussen al officieel bevestigd. De Mate 20 Pro wordt as we speak trouwens uitgerust met de nieuwe Android versie. Daarna zou de P30 Pro aan de beurt zijn. We gaan in deze review niet verder in op die update. Maar de boodschap hier is: Geen vrees dat de P30 Pro afgesloten wordt van Google updates.

De camera van de P30 Pro is zonder meer subliem. Met name de diafragma mode AKA Bokeh, de breedhoeklens en de nachtmodus schitteren helder aan het mobiele fotografie firmament. Zeker de laatstgenoemde modus springt in het oog, of moeten we zeggen, springt verder dan het oog. Je kan namelijk in het donker zaken in het licht brengen die je met het menselijke oog niet eens ziet. Straf!

Een andere leuke functionaliteit gaat door het leven onder de naam ‘Omgekeerd laden’. Dankzij de Qi technologie kan je de achterkant van de P30 inzetten om draadloos andere apparaten op te laden. Best wel grappig om bijvoorbeeld een iPhone 11 op te laden met deze Huawei. Wie aan wiens levenslijn hangt is bij deze ook wel duidelijk.

Ook de levensduur van de batterij valt in de smaak. Intensief gebruik doorheen de dag zorgt ervoor dat de P30 Pro ‘s avonds nog steeds over genoeg kracht beschikt om de nacht en de volgende ochtend door te komen. Gemiddeld halen wij 1,5 dagen op een volle accu. Er zijn wel heel wat mogelijkheden om de batterijlevensduur te optimaliseren. Zo kunnen we, volgens de batterij-instellingen op de P30 Pro, met 41% accu nog een 40 uur verder op ultra-energiebesparingsmodus. Die specifieke instelling verandert de Huawei smartphone wel in een Nokia 3310 op vlak van functionaliteiten.

Het finale verdict

De alfa en de omega van de smartphone-industrie. Een titel die bewust werd gekozen omdat de P30 Pro echt almachtig uit de hoek komt. Na reeds heel wat smartphones te hebben getest en gereviewd, kunnen we objectief en eerlijk vertellen dat deze Huawei voor ons De smartphone der smartphones is. Hoe lang dat zo zal blijven, is de vraag.

Aan een goddelijke smartphone hangt een stevig prijskaartje. Bij Bol.com gaat dit hebbeding over de toonbank voor een kleine 700 Euro. Die prijs is deze smartphone, rekening houdende met andere vlaggenschippen zoals de S10+ of de iPhone 11, zeker waard.

Dat Huawei erg lijdt onder de perikelen die gepaard gaan met de strijd tussen China en de Verenigde Staten blijkt niet meteen. Zo kondigde het technologie bedrijf recentelijk aan dat niet minder dan 200 miljoen smartphones reeds verkocht werden in 2019. We maken ons dus ook met andere woorden niet meteen druk of zorgen over mogelijkse heibel in de toekomst. Iets vertelt ons dat het wel allemaal zal goedkomen.

Ludwig

Plaats reactie

de-huawei-p30-pro-de-alfa-en-omega-van-de-smartphone-industrie