Scroll to top

Top

Geen reacties

Huawei P10 | Positief groen met een twijfeltje

Gepost op 26/02/2017
Huawei P10 | Positief groen met een twijfeltje

In het warme Barcelona konden we genieten van de lancering van de Huawei P10. Na onze positieve reviews van de P9 en Mate 9 ligt de lat hoog voor de Chinese fabrikant. Konden ze dit waarmaken? Wel, ze kwamen met niet 1 maar 2 toestellen: de P10 en de P10 Plus.

Huawei P10

De look van de P10 toestellen komt ons alleszins bekend voor.  En dat is goed: er was immers niets mis met het design van de P9. Wel werd er 1 ingrijpende wijziging gedaan. De vingerafdrukscanner bevindt zich nu vooraan en dus niet langer centraal achteraan. Onbegrijpelijk vinden we dit. Het was immer Huawei zelf die de wereld toonde wat de beste plaats was voor die scanner. Die positie aan de achterkant laat je het toestel snel unlocken terwijl je het toestel uit je zak haalt. De nieuwe positie is beduidend minder snel en ik betrapte me er zelf al op meermaals achteraan het toestel te proberen unlocken. Blijkbaar voelt het toestel toch wel echt als een P9 aan (en dat is louter positief).

Het toestel is gefabriceerd uit aluminium en dat heeft Huawei duidelijk onder de knie qua afwerking. Op sommige toestellen is de achterkant uitgevoerd met een diamant coating, wat de kras-, vet- en vingerbestendigheid gigantisch verbetert. Onderaan vinden we een USB-C aansluiting en (hoera!) een aansluiting voor je hoofdtelefoon. Dat laatste is immers niet langer vanzelfsprekend na de lancering van de Apple iPhone 7. Het toestel zelf is uiteraard dun met slechts 6,98mm. Gelukkig houdt Huawei wel vast aan de traditie om geen camera bump te hebben.

Het scherm is 5,1 inch groot en heeft fullHD-resolutie. Sommige hadden hier anno 2017 wat meer pixels verwacht. Het beeld oogt echter scherp en een hogere resolutie zou ten koste gaan van de batterijduur. Het scherm zelf wordt beschermd door Gorilla Glass 5, wat een verbetering van 80% zou moeten bieden ten opzichte van de P9.

Huawei is ook verantwoordelijk voor de binnenkant van de P10. De Kirin 960 chipset zou 18% meer rekenkracht bieden dan zijn voorganger en 180% meer grafische tekenkunsten. Zeker dat laatste is een welgekomen update: de Mate 9 en P9 liepen grafisch wat achter ten opzichte van hun directe concurrenten. Het toestel voelde tijdens onze eerste hands-on alleszins bijzonder vlotjes aan.

De batterij is maar liefst 3200mAh. Voor de smartphoneverslaafden zou dit goed moeten zijn voor 1,3 dag gebruik, de rest van jullie zal hier 1.87 dagen mee halen. Jammer genoeg niet meer dan 2, dus het wordt wel nog elke dag opladen.

De samenwerking tussen Huawei en Leica ging van start met de P9. Later werd ook de Mate 9 ook voorzien van Leica-lenzen. De P10 zet deze traditie dus verder, we verwachten toch weer bijzonder leuke foto’s van de P10. De aperture werd ook iets groter en is f1.8 op de P10. Dit zorgt voor betere foto’s bij mindere lichtomstandigheden. Huawei is alleszins ambitieus: ze willen van elke foto een coverfoto maken. Daarbij zetten ze zwaar in op portretfoto’s. Ook zelfportretten trouwens met de eerste Leicalens vooraan. Deze zou met een aperture van f1.9 ook goed moeten scoren bij minder licht, zoals op de typische vrijdagavond wel eens voorvalt.

Eerste testfoto met de P10. Groetjes uit Barcelona!

De hardware is maar zo goed als z’n software natuurlijk. De P10 komt met Android Nougat (7.0) met EMUI 5.1. De CEO beloofde tijdens zijn presentatie echter dat er binnenkort een update komt die de responstijden van het touchscreen merkbaar zou verbeteren. Al merk ik nu niet echt problemen op.

Huawei P10 Plus

De grote broer heeft alles van de “kleine” P10 en meer. Zo is deze wel waterbestendig, al geeft Huawei hier geen IP-beoordeling mee (dit drukt uit op welke diepte in het water een toestel overleeft e.d.). Volgens Clement Wong, VP Marketing van Huawei, is het onmogelijk om aan die IP68-certificatie te komen zonder het toestel dikker te maken. Het is de eeuwenoude strijd van design versus functie.

Qua specificaties is het vooral een overtreffende trap: het scherm is uiteraard groter met een 5,5 inch grootte, een 1440p resolutie, de batterij is 3750mAh groot. De P10 Plus is trouwens het eerste officiële 4.5G LTE toestel. Om dit waar te maken zijn er intern maar liefst 4 antennes wat voor betere dekking en hogere snelheden moet zorgen. We zijn geneigd Huawei te geloven hierin: zij leveren immers niet enkel de smartphones maar ook heel wat onderdelen van de zendmasten.

Prijs en verkrijgbaarheid

De P10 kost je 549 euro en daarvoor krijg je 64GB opslagruimte. Voor de mensen die wat meer willen is er dus de P10 plus. Deze biedt standaard 128GB opslagruimte en 6GB werkgeheugen voor de competitieve prijs van 749 euro. Als 128GB niet genoeg is kan je dit met een extra microSD kaart tot 256GB bijtellen. Of je kan die ruimte gebruiken om een tweede SIM te plaatsen.

Beide P10’s komt in de gebruikelijke kleuren zoals wit, zwart, goud en roze, maar de hipster in ons liep vooral warm van de “Dazzling Blue” en seldergroen. Al ziet zwart er ook om af te likken uit.

De P10 en P10 Plus zijn vanaf morgen te preorderen. Snelle beslissers krijgen er bovendien een Leica Sofort camera bij. Het is wel wachten tot 21 maart vooraleer je je toestel daadwerkelijk in handen krijgt. Ook zal de eerste levering slechts in een beperkt aantal kleuren zijn.

Voorlopige conclusie

De P10 lijkt ons wederom een toptoestel van Huawei. Het voelt vertrouwd aan en zet in op de sterktes van de P9. Enkel die vingerafdrukscanner vooraan levert ons toch een wrang gevoel op. We zullen zien of dit went de komende weken.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

huawei-p10-positief-groen-met-een-twijfeltje