Scroll to top

Top

Geen reacties

Huawei Mate 9 review | Een knaller van formaat?

Gepost op 14/11/2016
Huawei Mate 9 review | Een knaller van formaat?

Tien dagen geleden waren we nog in München voor Huawei’s persconferentie. Daar werden twee Mate 9 toestellen gepresenteerd. De over-the-top Porsche Design van 1395 euro en de gewone Mate 9. Vanaf morgen ligt die gewone al in de rekken. Deze kanjer kan de jouwe zijn voor 699 euro, maar is ie dat ook waard?

SCOOR DE MATE 9 HIER MET EEN FIKSE KORTING TIJDENS DE BLUE FRIDAY DEALS VAN COOLBLUE 

Design

De behuizing van de Mate 9 is vervaardigd uit aluminium, met uitzondering van twee subtiele strookjes plastic. Dat is iets dat we wel vaker zien om de ontvangst te verbeteren. Het toestel oogt zeer dun, een mooi optisch effect van de gebogen achterkant.

De Mate 9 is verkrijgbaar in 6 kleuren: Champagne Gold, Space Grey, Mocha Brown, Moonlight Silver, Ceramic White en Rosé Gold. Het design kan ons bekoren, maar we worden er ook niet wild van. En dat heeft Huawei wel een beetje aan zichzelf te denken: ze hebben dat lat hoog gelegd met de Porsche Design variant van dit toestel. Dat design heeft wel een meerprijs van een slordige 700 euro. Maar dat Graphite Black is vingerlikkend mooi.

mate-9_group-1024x341

Terug naar de gewone Mate 9 dan maar. De bouwkwaliteit is super, je moet geen schrik hebben om dit toestel in je achterzak te steken. Wel is het toestel niet water- of stofdicht. Helaas volgt dus nog niet iedereen de trend die Samsung en Apple inzetten met hun flagship smartphones. De batterij is weggewerkt in de aluminium body en dus niet verwisselbaar.

Aan de zijkanten van het toestel vinden we de gebruikelijke knoppen en aansluitingen terug. Zo vinden we links een slot terug waar je een nanoSIM en een tweede nanoSIM of microSD kaart kan inschuiven. Onderaan vinden we een USB-C aansluiting terug. Bovenaan wacht nog een laatste verrassing: een infraroodzender om je Mate als afstandsbediening te gebruiken.

Hardware

Huawei maakt zijn eigen chipsets en dat hebben ze met hun Kirin 960 goed gedaan ook. Gebaseerd op een nieuwer ontwerp (ARM A73) biedt deze een mooie combinatie van kracht en energiezuinigheid. Man, deze telefoon voelt snappy aan! Ook het grafisch departement kreeg een upgrade met de nieuwe GPU. Al die kracht maakt multitasking vlot, dus dan is die 4GB aan werkgeheugen zeker welkom. Elke Mate 9 krijgt trouwens ook een royale 64GB aan opslagruimte.

De Mate 9 is met zijn 5,9 inch scherm beslist niet klein te noemen. Na de snelle ondergang van de Note 7 is deze een van de weinige recente toestellen met een dergelijk groot display. De resolutie is slechts 1920×1080, maar het IPS-paneel weet wel prachtige kleuren te voorschijn te toveren. Over de gehele lijn zijn we dik tevreden: het scherm is prima leesbaar buiten en biedt uitstekende kijkhoeken. Let dus maar op wat je net bekijkt op het openbaar vervoer.

Een groot toestel heeft plaats voor een potige batterij en dat heeft Huawei goed benut. Intern vinden we een niet verwisselbare batterij met een capaciteit van maar liefst 4000mAh. Volgens de fabrikant is dit goed voor 2 dagen batterijtijd voor de normale gebruiker en 1,5 dag voor de zware gebruikers. Ikzelf reken me in die laatste categorie en zag dat 36u prima te halen valt met dit toestel.

Naast het toestel zelf levert Huawei nog wat mee in de doos: zo krijg je standaard een cover voor de achterkant. Mooi meegenomen, maar nog interessanter is de SuperCharger die je krijgt. Via deze propriëtaire technologie kan je je Mate 9 voor de helft voltanken in een half uur, goed om toch het al bijna een dag vol te houden. Wil je het toestel 100% opladen dan heb je al snel 2 uur nodig.

Camera

Net als bij de P9 is de Mate 9 uitgerust met drie camera’s. Vooraan vinden we een 8 megapixel camera terug met autofocus. Ook bij minder ideale lichtomstandigheden kan deze nog deelbare selfies produceren. Ook zijn er de nodige snufjes voorzien om je selfies te verbeteren: zo is er bijvoorbeeld de Beauty Mode die je rimpels en andere oneffenheden wegwerkt.

Achteraan vinden we opnieuw twee Leicalenzen terug: een 12 MP kleurensensor en een 20MP monochrome sensor. De verhoogde resolutie van de monochrome lens zou voor betere foto’s bij minder licht moeten zorgen en dat lijkt wel enigzins te lukken. Foto’s bij daglicht zijn zeer scherp met een gebalanceerd kleurenpalet. Goede punten dus voor de camera van de Huawei Mate 9, al lijkt het alsof toppers zoals de Google Pixel XL het nog net iets beter doen. Maar alle punten gaan voorlopig naar de Mate 9, de Pixel is vooralsnog nog niet te speuren in ons land.

sdr

Gelukkig niet mijn auto, maar wel mijn scherpe foto

mde

Kan iemand raden waar ik dit weekend ben geweest?

mde

Monochrome foto’s zijn altijd leuk

Door gebruik te maken van twee lenzen weet Huawei een 2x optische zoom te simuleren zonder verlies van kwaliteit. Dit werkt zeer goed: je kan onmogelijk zeggen welke foto ingezoomd is getrokken en welke gewoon. Als je meer dan 2x inzoomt dan heb je wel kwaliteitsverlies.

sdr

Foto zonder zoom

oznor

Zelfde locatie, maar met 2x zoom.

Software

De Mate 9 komt uit de doos met Google’s Android 7.0 Nougat, de meest recente versie van Android. Huawei overgoot dit natuurlijk weer met een sausje van EMUI 5.0, de recentste versie van hun laag bovenop Android. Ik blijf het review na review zeggen: geef ons de optie voor een standaard, onaangepaste Android. Fabrikanten luisteren echter niet en dus moeten we het met EMUI doen hier.

EMUI 5.0 is gelukkig al heel wat verbeterd ten opzichte van vorige versies. De interface voelt volwassener aan en lijkt vlotter te werken. Wel zijn er nog enkele kritiekpunten. Zo is er nu een app drawer, maar standaard is deze uitgeschakeld, waarom? Deze werkt zoveel aangenamer dan de andere optie waarbij je home screens vol app icoontjes gepropt worden en dat in willekeurige volgorde zodat je zeker niets terugvindt. Ik weet niet hoe jullie dat overleven iOS-mensen.

Ik vertrouw hard op mijn digitale agenda en bijbehorende widget. Helaas heeft deze widget me al in de problemen gebracht. Dit is een lijst met jouw komende afspraken die je kan scrollen, echter blijft bovenaan steeds de datum van vandaag staan. Zo kan je de indruk krijgen dat een afspraak van morgen vandaag is en kan je per ongeluk in de garage staan met je auto voor winterbanden die er helemaal nog niet zijn…

Maar het meest frustrerende van allemaal zijn de notificaties. Het is onmogelijk om zoals op een gewone Android in de linkerbovenhoek een lijst van icoontjes te krijgen: een voor elke app dat een notificatie voor je heeft. Neen, EMUI 5.0 presenteert je gewoon een nummer: “je hebt 3 notificaties”. Je moet dus eens extra swipen om te zien welke notificaties je nu net hebt.

Maar EMUI 5.0 heeft zeker ook zijn sterke kanten. Zo belooft Huawei dat je toestel over 18 maanden nog even snel zal werken als de dag dat je de Mate 9 uit z’n doos haalde. Moeilijk te testen, maar het is alvast goed dat dit thema eindelijk eens wat aandacht krijgt. EMUI houdt ook nauwlettend het verbruik van je apps in de gaten en vraagt je prompt of een applicatie mag afgesloten worden wanneer deze teveel stroom verbruikt. Een simpele, maar elegante oplossing, dat hopelijk applicatiebouwers zal dwingen om na te denken over hoe ze omgaan met de batterij van hun gebruikers.

Helemaal uniek zijn de Twin Apps. Voor Facebook en WhatsApp kan je nu 2 accounts instellen op 1 toestel. Best handig in combinatie met de ondersteuning voor twee simkaarten.

 

2016-11-14-06-36-59 2016-11-14-06-37-11 2016-11-14-06-40-46

 

 

Conclusie Huawei Mate 9

Ik heb nu 10 dagen de Mate 9 kunnen testen en het toestel bevalt me. Toegegeven, op softwarevlak zit ik met een aantal irraties, maar de hardware compenseert dit meer dan voldoende. De Mate 9 is echter geen klein toestel te noemen, dus weet waar je aan begint. Er zouden wel eens heel wat mensen kunnen denken dat je wel erg blij bent om hen te zien met deze kanjer op zak.

De Mate 9 is geen goedkoop toestel met zijn 699 euro. Het biedt echter heel wat voor dat bedrag: 64GB opslagruimte, een overvloed aan werkgeheugen, een grote batterij, een cover en een 5,9″ scherm. En wederom weet deze Chinese fabrikant ons te overtuigen met zijn uitstekende camerawerk.

SCOOR DE MATE 9 HIER MET EEN FIKSE KORTING TIJDENS DE BLUE FRIDAY DEALS VAN COOLBLUE 

 

Overzicht scores

Design
8.5
Hardware
9
Software
8
Camera
9.5
8.8

Topper van formaat

Bram Vandewalle

Plaats reactie

huawei-mate-9-review-een-knaller-van-formaat