Scroll to top

Top

2 reacties

Huawei Mate 9 en Fit | Chinees lekkers uit München

Gepost op 03/11/2016
Huawei Mate 9 en Fit | Chinees lekkers uit München

Huawei had deze week een plek in de spotlights gereserveerd voor zijn “A Step Ahead” event. Het was de Mate 9 die de hoofdrol op zich nam in alle vormen en kleuren, maar de kers op de taart was misschien wel de Huawei Fit.

Hi, have you met the Mate 9?

De Mate 9 is uiteraard de opvolger van de Mate 8 die eerder dit jaar op CES werd gelanceerd. Met zijn grote 5,9 inch FullHD-scherm hoopt Huawei natuurlijk te profiteren van de vroegtijdige ondergang van de Samsung Note 7. Mogelijks werd er even de draak gestoken met de Note 7 toen er gesproken werd over de “five gate protection” van je batterij. Al bij al hield Huawei het deftig en sprak voornamelijk over hun eigen innovaties.

De hele missie van de Mate 9 is namelijk “Born fast, stays fast”. Iedereen heeft namelijk al ervaren dat die snelle smartphones trager worden na enige tijd. Dit heeft tal van technische redenen: zo raakt het opslagsysteem vol waardoor bestanden in stukjes geknipt moeten worden om ze kwijt te raken (fragmentatie). Bij het openen van die data moet je die terug aan elkaar plakken, wat voor vertraging zorgt. Dit probleem van fragmentatie tracht Huawei aan te pakken door die bestanden anders in te delen op het opslagmedium (hun F2FS bestandssysteem).
Andere oorzaken zijn de vele applicaties die draaien en vechten voor resources. Machine Learning is het antwoord dat de Mate 9 hierop biedt. Door jouw gebruik van applicaties te gaan monitoren gaan bepaalde applicaties voorrang krijgen terwijl andere dan weer achteraan in de wachtrij geplaatst worden. Zo werken jouw belangrijkste applicaties altijd snel, ten minste dat beloven ze. Een leuke toepassing van machine learning, al hoop ik wel dat al die gebruiksdata lokaal blijft en niet stiekem wordt doorgesluisd naar één of andere Huawei server.

Mate 9 beschikt over de Kirin 960 chipset

Die “Born fast” haalt de Mate 9 trouwens van zijn Kirin 960 chipset. We gaan hier niet nodeloos in details gaan (alsof we het zelf 100% kunnen uitleggen), maar weet alvast dat dit een snelle, zeer moderne chipset is. Huawei gooide in ware Apple stijl alvast met heel wat grafieken en procentuele verbeteringen. Ook op het grafische vlak zou de Mate 9 hoge ogen moeten gooien: de nieuwe chipset biedt beduidend betere prestaties aangevuld met de komst van de Vulkan API wat voor nog vlottere games zou moeten zorgen. Als de games dit ten minste ondersteunen…

Naast die snelle Kirin 960 vinden we 4GB aan werkgeheugen terug, aangevuld met een zeer royale 64GB opslagruimte. Bovendien kan je dit nog uitbreiden met een microSD-kaart. Je moet wel de keuze maken: of een tweede SIM gebruiken of een extra geheugenkaart. Dit is echter niet ongebruikelijk voor dual-SIM smartphones.

Ook de batterij krijg heel wat aandacht. De grote 4000 mAh batterij zou bij normaal gebruik vlotjes twee dagen moeten trekken. De zware gebruikers zouden er anderhalve dag kunnen uitpersen. Huawei introduceert ook de SuperCharge technologie: dit zou je toestel voor meer dan de helft moeten opladen in slechts 30 minuten. Draadloos opladen lijkt wel te ontbreken.

De camera is net als bij de P9 het resultaat van een samenwerking tussen Huawei en Leica. Achteraan vinden we opnieuw twee camerasensoren terug. Éentje daarvan is monochroom, maar liefst 20 megapixel. De andere is een kleurensensor van 12MP. Door beide sensoren te combineren kan je allerlei leuke fotografische truukjes uithalen. Zo is er het Bokeh-effect dat we al eerder zagen bij de iPhone 7 Plus en de P9. Ook kan je zo een 2x optische zoom behalen zonder effectieve bewegende onderdelen.

Software

Huawei legt al enige jaren zijn EMUI-laag over Android. We hebben meestal wel wat opmerkingen bij niet-standaard Android interfaces en dat was bij EMUI zeker niet anders. EMUI 5 biedt heel wat vernieuwingen. Zo is er nu het concept van Privacy Shares: je kan verschillende gevoelige content unlocken met een specifieke vingerafdruk. Dit wordt later zeker handig op tablets die door meerdere personen gebruikt worden, maar op een smartphone zie ik het nut even niet. Tenzij je foto’s van je minnares enkel kan unlocken met je richterpink ofzo…

Een andere focus van versie 5 is de betere detectie van “mistouches”. Iedereen raakt een touchscreen wel eens per ongeluk aan en Huawei heeft dit opgelost voor 65 specifieke scenario’s. Zo zal je bijvoorbeeld niet langer per ongeluk een foto nemen door het toestel met je linkerhand in landscape vast te nemen.

Goed nieuws is dat de Mate 9 uitgerust is met Android Nougat (7.0). Bovendien is hij ook Daydream compatibel. Daydream is de nieuwe Virtual Reality standaard van Google, al blijft het nog even wachten op een compatibele headset.mate-9_moonlight-silver-front

Porsche

Alsof de vele Porsche Design logo’s op het event nog niet voldoende hints waren. De CEO Richard Yu werd binnengereden in een Porsche 911 classic. Het topmodel van deze dag is de Mate 9 Porsche Design. Met een indrukwekkend prijskaartje van 1395 euro wist deze parel wel onze harten te veroveren met zijn design. Voor die stapel geld krijg je wel meer dan enkel een Porsche logo en een Batman zwart design: de RAM en opslagruimte werden verhoogd naar 6 en 256GB. Ook het scherm krijg een upgrade naar een 2560×1440 resolutie, maar met een 5,5″ formaat

Huawei Mate 9 Porsche Design

Fit, fitter…

Als kerst op de taart (one more thing werd wel niet uitgesproken) was er de Huawei Fit. Dit uurwerk draait op software van Huawei’s hand en richt zich op fitness en sport. Het horloge trackt voortdurend je hartslag en dat 6 dagen lang. De gebruikelijke sportfeatures zijn er, aangevuld met een persoonlijke coach die een trainingsschema voor je kan opstellen. Een aantrekkelijk voorstel voor 149 euro, maar het wordt wel nog even afwachten wanneer deze in België verkrijgbaar zal zijn.

fit

Prijs en modellen

Voor de normale stervelingen onder ons is er dus de gewone Mate 9. Zoals vaker bij Huawei krijg je heel wat smartphone voor je geld en dat geld is een bedrag van 699 Euro. De Mate wordt verkrijgbaar in heel wat kleuren, maar wederom waren we vooral onder de indruk van de zwarte versie. Initieel zal wel enkel de Space Grey variant verkrijgbaar zijn bij ons. Preorderen kan vanaf nu en de eerste toestellen worden geleverd op 15 november.

colors

Update: Huawei liet ons weten dat de Fit slechts 149 euro zal kosten. Nice!

Bram Vandewalle

Plaats reactie

huawei-mate-9-en-fit-chinees-lekkers-uit-mnchen