Scroll to top

Top

Geen reacties

Huawei Developer Congress 2019 | Drie premières om naar uit te kijken

Gepost op 08/08/2019
Huawei Developer Congress 2019 | Drie premières om naar uit te kijken

Van vrijdag 9 augustus tot zondag 11 augustus is het verzamelen geblazen voor Huawei’s Developer Congress 2019. Aan de boorden van Songshan Lake, tussen de klassiek Europees ogende gebouwen van Huawei’s R&D Campus, worden méér dan 5000 bezoekers verwacht om Huawei’s toekomstplannen te ontdekken. In ‘turbulente tijden’ is het Huawei menens z’n technologische superioriteit in de verf te zetten.

“We look forward to meeting you in these turbulent times. Together we can provide intelligent digital services for more application scenarios and witness the revolutionary experience that this will bring along.”

Het mag duidelijk zijn. Huawei bevindt zich in het oog van de storm, misschien wel van meerdere stormen. Enerzijds probeert het om te gaan met de impact van de Amerikaans – Chinese handelsoorlog, met de beschuldigingen rond spionage, alsook met tegenvallende verkoopcijfers in z’n smartphone-activiteiten en de daaraan gekoppelde omzetcijfers. Dat weerhoudt de organisatie er echter niet van om méér dan 5000 deelnemers te verzamelen voor het toelichten van een resem nieuwigheden. Alvast een overzicht.

Lancering van EMUI 10.0

Een update die normaal veel meer aandacht verdient maar wellicht ondergesneeuwd zal raken door de stroom van informatie over onderstaande topics (verder meer). EMUI 10.0 wordt de vernieuwde laag die Huawei bovenop het Android-besturingssysteem drapeert. 

Over hoe deze nieuwe laag bovenop Android Q er zal uitzien is nog weinig geweten. Wellicht gaat het over kleine aanpassingen aan de user interface, een vernieuwde galerij, nieuwe thema’s en wallpapers en hier aan daar nieuwe animaties. En een verbeterde snelheid, vanzelfsprekend.

De update naar EMUI 10 zal wellicht voor het eerst te zien zijn op de Huawei Mate 30 and 30 Pro, en wordt aansluitend verwacht op alle recente Huawei en Honor toestellen.

Lanceert Huawei een eigen besturingssysteem?

Dat het nog geen eenvoudig jaar is geweest voor Huawei, lijkt een understatement. Sinds het in mei van dit jaar in de ban werd geslagen door een executive order van het Amerikaanse Witte Huis, beperkte de ene na de andere Amerikaanse speler z’n medewerking. Spelers als ARM, Qualcomm en Broadcom kondigden aan dat ze zouden stoppen met het leveren van onderdelen. Google sneed op zijn beurt Huawei af van alle toekomstige updates van z’n besturingssysteem Android, met name deze die niet onder de open-source licentie vallen.

In het kader van latere gesprekken tussen China en de VS werd die beperkingen ‘tijdelijk’ teruggeschroefd, maar de toon leek gezet. Nog geen dikke week na het invoeren van het verbod doken de eerste indicaties op dat Huawei versneld z’n eigen besturingssysteem zou lanceren. De benaming ‘Hongmeng’ werd bij de Chinese overheidsorgaan voor intellectuele eigendom geregistreerd en er werd gewag gemaakt een eerste Hongmeng OS mid-range smartphone voor Q4.

Enkele dagen voor de start van HDC 2019 lijken de meningen verdeeld. Hooggeplaatste bronnen bij Huawei bevestigen dat wordt gewerkt aan een eigen besturingssysteem. Maar dit zou in de eerste plaats moeten dienen voor toepassing in de industrie, die het mogelijk maken om internet-of-things toestellen aan te sturen (Industry 4.0 aldus). Bij Huawei zouden ze er nog niet uit zijn of dit later ook op de volgende generatie smartphones dient te draaien. Voorlopig vasthouden aan het Android-besturingssysteem lijkt het officiële standpunt. 

Maar dat er op de achtergrond veel aan het bewegen is moge duidelijk zijn. De omzetcijfers van Huawei zijn de afgelopen jaren enorm afhankelijk geworden van de smartphoneverkoop. Aanhoudende tijdelijke restricties of een volledige ban op het gebruik van belangrijke Android-licenties zouden een gigantische impact kunnen hebben op de organisatie. Zeker nu Trump ook bijkomende importtarieven heeft aangekondigd op Chinese consumentengoederen – en niet louter onderdelen – en dat vanaf 1 september 2019.

Uitbreiding van het Huawei ecosysteem, te beginnen met Honor Smart Screens

Huawei wil het tijdens Huawei Developer Congress 2019 uitgebreid hebben over de toekomst van het Huawei ecosysteem. Volgens CEO Ren Zhengfei Ren mist Huawei nog een uitgebreid ecosysteem aan applicaties om echt te kunnen wedijveren met Google en Apple. Dit zal wellicht nog enkele jaren duren en daarom reikt het nu meer dan uitdrukkelijk de hand naar ontwikkelaars.

Tijdens het driedaagse event zal het daarom wellicht deels z’n langetermijnplannen ontvouwen. Wat mogen we de komende maanden en jaren van 5G gaan verwachten? Welke stappen zet Huawei met de volgende generatie Kirin-processors en welke plannen heeft het met artificiële intelligentie? Hoe zal het slimme toestellen trachten verbinden tot smart home, smart travel of andere toepassingen?

Zo lanceert het volgens welingelichte bronnen z’n eerste Honor Smart Screens. Schermen die 8K zouden ondersteunen, een AI pop-up camera aan boord hebben en toepassingen als gezichtsherkenning moeten mogelijk maken.

De komende dagen mag je alvast de eerste indrukken, bedenkingen en beelden verwachten!

Het event is ook live te volgen via HDC 2019.

Nils Roelandt

Plaats reactie

huawei-developer-congress-2019-drie-premires-om-naar-uit-te-kijken