Scroll to top

Top

Geen reacties

HP Elite X3 – One device to rule them all?

Gepost op 10/10/2016
HP Elite X3 – One device to rule them all?

We worden allemaal geboren met 0 toestellen op zak. Naarmate we ouder worden stijgt het aantal toestellen dat we ronddragen snel: het begint subtiel met een MP3 speler, plots hebben we een smartphone bij en voor je het goed en wel weet dragen we nog een laptop en een tablet ook rond. De Elite X3 van HP is een mogelijke oplossing. Uitgerust met Windows 10 Mobile zou dit misschien wel eens je enige toestel kunnen zijn.

HP zet met de Elite X3 zwaar in op Continuum, een van de features van Windows 10. Continuum betekent dat je je smartphone in een dock kan duwen en gebruiken als volwaardige PC. Je blijft niet in de mobiele interface werken ook, de interface verandert naar een PC omgeving. Of tablet omgeving. Je hoort het al, de Elite X3 wil je enige device worden, the one device to rule them all. Al kan je ook multitasken: je pc gebruiken en tegelijkertijd telefoneren? Geen probleem, al gebruik je dan beter een draadloze verbinding met het scherm uiteraard.

hp-elite-x3-dock

Uiteraard zijn er wel een aantal technische beperkingen: zo kan je niet elke Windows applicatie openen. De reden hiervoor is het verschil in hardwarearchitectuur tussen een smartphone en een PC. Applicaties moeten immers de ARM architectuur van smartphones expliciet ondersteunen. Gelukkig is er wel het Windows Universal App platform van Microsoft dat applicaties compatibel maakt met PC maar ook met smartphones, tablets en zelfs de Xbox One. Dergelijke applicaties kan je dus wel overal gebruiken met de Elite X3, helaas zijn dat er wel slechts een handvol. Een andere oplossing is HP’s Workspace technologie waarbij je applicaties “streamt”. Dit is echter voornamelijk op de zakelijke markt gericht. De apps vormen dus wel degelijk nog een pijnpunt voor Windows 10 Mobile.

De hardware van de Elite X3 is best in orde. Het hele boeltje wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 820. Helaas nog niet de 10% snellere 821, maar wel begrijpelijk aangezien dit toestel al enige tijd in ontwikkeling is. En traag is de 820 ook zeker niet te noemen. Om jullie multitasken te ondersteunen is 4GB aan werkgeheugen aanwezig.
De Elite X3 is een groot toestel met een 6″ inch scherm en stevige batterij. Koffie morsen is ook geen probleem, de behuizing is stof- en waterdicht. Verder zijn ook USB-C en draadloos opladen deel van het aanbod.

De Elite X3 is verkrijgbaar voor 850 euro. Voor 30 euro meer krijg je er wel ook een dock bij zodat je de X3 onmiddellijk als PC kan gaan gebruiken. Niet goedkoop dus, maar het valt wel mee als je er een toestel minder door nodig hebt. Maar kan de Elite X3 je laptop/PC vervangen? Dat kan alleen een test uitwijzen…

 

Bram Vandewalle

Plaats reactie

hp-elite-x3-8211-one-device-to-rule-them-all