Scroll to top

Top

Geen reacties

Hovercraft wordt nieuw leven ingeblazen

Gepost op 26/11/2015
Hovercraft wordt nieuw leven ingeblazen

Aaaaaah, de Hovercraft, in de jaren 1960 kopten de kranten nog dat dit toestel het vervoersmiddel zou worden van de toekomst. Het waren deze “golden sixties” die iedereen deden dromen van totaal disruptieve vormen van mobiliteit. Ingenieurs zochten druk naar manieren om vervoer over water sneller te laten verlopen. De hovercraft, een soort “boot” op zelfopbaasbare kussens, zou trachten te ontsnappen aan de wrijving van het water om op die manier hogere snelheden te kunnen halen. De hovercraft was uniek in de zin dat het zich door zijn “zweefcapaciteit” ook over andere vlakke oppervlakken (denk aan ijs of vlakke stukken land) kon voortbewegen. Helaas was de hovercraft geen groot commercieel succes. De motoren werden te “gulzig” en lawaaierig bevonden. Dit sterk staaltje technologie bleef echter wel in gebruik voor niet-commerciële doeleinden zoals reddingsoperaties en militaire missies.

hovercraft

Technologische ontwikkelingen bieden perspectief

De hovercraft was, niettegenstaande een aantal duidelijke minpunten, een mooi stukje technologie dat de sterktes van luchttransport verenigde met de voordelen van transport over water. Het kon niet anders dat vroeg of laat er een hernieuwde interesse zou ontstaan voor dit merkwaardig vervoersmiddel. Niettegenstaande dat de hovercraft nooit helemaal weg is geweest zijn er heel wat “believers” blijven werken aan nieuwe toepassingen van de luchtkussentechnologie. De uitkomst was een reeks aan “persoonlijke hovercrafts” die gebouwd waren voor allerhande recreatieve alsook sportieve doeleinden. De laatste ontwikkeling in die zin is het concept dat we terugvonden op de website van Charles Bombardier (ja, u raadt het correct, een telg uit de befaamde Canadese Bombardier familie – voornamelijk bekend als makers van de Bombardier jets).

typhon-hovercraft-concept-by-jan-bujnak2

De typhon: mooi concept – nu het prototype nog

Op de website van Charles Bombardier werd de Typhon opgevoerd als één van de nieuwste concepten. Het idee bestaat eruit om afgedankte quads om te bouwen tot kleine hovercrafts. De toegenomen aandacht voor elektrische voertuigen maakt ook dat vooruitgang in technologie leidt tot nieuwe mogelijkheden voor de hovercraft. Het concept werd uitgewerkt door de Slovaakse designer Jan Bujnak. We blijven zeker uitkijken voor deze man die ongetwijfeld nog mooie dingen zal toveren op de tekentafel.

Plaats reactie

hovercraft-wordt-nieuw-leven-ingeblazen