Scroll to top

Top

Geen reacties

De hoogtepunten van het Tech Open Air festival in Berlijn

Gepost op 13/07/2016
De hoogtepunten van TOA Berlijn: hét interdisciplinaire technologie festival

 Deze week zitten we in Berlijn op het TOA of Tech Open Air Festival. Dit event is Europa’s toonaangevende interdisciplinaire technologie festival. TOA heeft als missie de menselijke geest te verbinden en te inspireren door middel van interdisciplinaire kennisuitwisseling en samenwerking . Men komt hier bekende namen tegen zoals de oprichter van Duolinguo Luis Von Ahn en investeerder Albert Wenger. Maar er lopen ook tal van artiesten en andere creatievelingen rond. Dit maakt dit event zo uniek, de verscheidenheid van de profielen brengt tal van interessante discussies aan bod. Hierbij een kort overzicht van onze hoogtepunten van de eerste dag.

Op een spelende manier een nieuwe taal leren

De dag is begonnen met een presentatie van Louis Von Ahn, de oprichter van de populaire applicatie Duolingo. Dankzij de algoritmes kan de applicatie een gepersonaliseerd leertraject aanbieden voor elke gebruiker. De gamificatie die in de app is verwerkt maakt het aanleren van een nieuwe taal nog leuker, zo kan je vrienden uitdagen en punten verdienen indien je goed scoort op de kleine testen. De data die gegenereerd wordt dankzij die oefeningen wordt gebruikt om vertaalopdrachten uit te voeren voor externe bedrijven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een restaurant vraagt om haar menukaart te vertalen in 5 talen. Duolingo de tekst van de menukaart verwerken in de taaloefeningen van de app. Op basis van het aantal juiste antwoorden en verbeteringen van gebruikers zal de vertaling tegen betaling geleverd worden. Dankzij dit ingenieus systeem kan Duolingo gratis blijven voor de 150 miljoen gebruikers en genoeg verdienen om de app beter te maken. (hierbij een link naar een zeer interessante podcast met Louis Von Ahn).

Schermafbeelding 2016-07-13 om 18.43.57

Lovely wint de Hardware Battle

De winnaar van de TOA Hardware Battle kon op veel bijval van de jury rekenen omdat ze met hun technologie een eeuwenoude industrie willen veroveren waar nog veel diseruptie mogelijk is. Lovely Inc. wilt dankzij hun wearable het liefdesleven van koppels opkrikken. De wearable analyseert niet enkel de bewegingen, duur en andere data. Hun algoritme en bijhorende applicatie helpt koppels over seks te praten en maakt zelf suggesties om het liefdesleven nog pittiger te maken. De wearable heeft een autonomie van 2 weken en kan nu besteld worden aan 99 dollar.

Schermafbeelding 2016-07-13 om 18.21.38

Terug naar een gedecentraliseerd internet

Vele discussies gingen over de macht die de grote spelers van het internet vergaren en uitbuiten dankzij hun monopolie over onze persoonlijke gegevens. Een mooi voorbeeld hiervan is de censuur die Facebook toepast op bepaalde livestreams. Het beslissingsrecht over iets al dan niet zichtbaar is voor het grote publiek is gecentraliseerd bij één bedrijf. Deze evolutie is zorgwekkend zeker als men weet dat het internet weer opgericht om kennis te decentraliseren en te delen. Daarom zijn de uitvinders van het internet zoals Tim Berners-Lee het internet van de toekomst aan het heruitvinden.

Rechts Greg McMullen (Director IPDB)

Rechts Greg McMullen (Director IPDB)

Eén van de initiatieven van dit gedecentraliseerd internet is IPDB (Interplanetary Database). In de plaats van gebruik te maken van de infrastructuur van de Google’s en Amazon’s van deze wereld bouwt deze stichting een parallel systeem. Dit parallel systeem wordt beheert door een gedecentraliseerd netwerk van “caretakers”. Deze caretakers leveren allen een deel van de infrastructuur aan om het systeem werkend te houden. Dankzij dit gedecentraliseerd netwerk heeft geen enkele speler de volledige macht om bepaalde zaken aan banden te leggen. Deze Caretakers zijn verspreid over de hele wereld waardoor ze ook niet onder één bepaalde jurisdictie vallen. Het ultieme doel van IPDB is dat de gebruikers van het internet weer volledige controle hebben over hun persoonlijke gegevens en hun online reputatie.

Morgen is er weer een TOA dag. We kijken zeker uit naar gesprekken met Dominik Richter (oprichter en CEO van HelloFresh), Yancey Strickler (oprichter en CEO van Kickstarter) en nog vele andere interessante gastsprekers.

Antoine Smets

Plaats reactie

de-hoogtepunten-van-het-tech-open-air-festival-in-berlijn