Scroll to top

Top

Geen reacties

Het verhaal van imec | Een grote topper in een kleine stad

Gepost op 05/12/2017
Het verhaal van imec | Een grote topper in een kleine stad

Bij imec, de nanotechnolgie gigant van het kleine Leuven, zetten ze zich in voor de toekomst van morgen, vrij letterlijk, omdat ze allerhande zaken maken die pas binnen een paar generaties gebruikt zullen worden. Dit en nog veel meer ontdekte Technologium toen we te gast werden gevraagd in Leuven bij een bezoek aan imec met onder andere Vice-Premier en minister van Digitale Agenda Alexander de Croo en Andrus Ansip, Vice-President van de Europese Commissie.

De imec geschiedenis

Imec bestaat al sinds 1984 als een onderzoekscentrum pur sang; onafhankelijk en gericht op vergaand onderzoek. In de woorden van de huidige CEO: ‘We want to put actual science into industrial innovation’. Dit klinkt vanzelfsprekend maar wordt het allerminst als je ontdekt waarop imec zich onder meer richt: micro-elektronica en nanotechnologie.

In beide gevallen duikt deze wetenschap letterlijk in het onzichtbare. Het houdt zich bezig met wetenschap en technologische innovatie die zich afspeelt op enkele nanometers. Zo bouwen ze bij imec microchips kleiner dan een doperwt voor de volgende wave aan Internet of Things apparaten met een ongekende computerkracht. Wetend dat een nanometer zo groot is als een miljoenste van een millimeter geeft al snel het gevoel dat het toch niet zo evident zal zijn om ‘actual science’ om te zetten in ‘industrial innovation’.

Als een Research Technology Organisation (RTO) positioneert imec zich dus op de splitsing van wetenschap en de steeds verder schrijdende innovatieve wens vanuit de industrie. Ze werken hierin samen met honderden verschillende organisaties en bedrijven en wereldspelers zoals Intel, Samsung of bijvoorbeeld Google. En ze doen verder aan onderzoek, natuurlijk, in meer dan 150 projecten en al 16 Europees gesubsidieerde ECSEL projecten, wat reeds 7% van hun werkbudget opmaakt. Europa wil er ook werk van maken, zo luidt het.

De toekomst

‘En waartoe leidt dit allemaal?’ Andrus Ansip gaf aan dat de Europese burger hierin wat meer moet geschoold worden. Een onzichtbare wereld spreekt niet zomaar tot de verbeelding, hoe gek dit ook klinkt. Het vraagt wel wat van een mens zijn brein om te realiseren dat binnen een paar generaties we bepaalde wearables en toepassingen zullen gebruiken die gestoeld zijn op technologie die niet meer zichtbaar is. Maar het zal gebeuren. Een breed spectrum aan toepassingen in een eens zo brede spreiding aan sectoren. Neem een woord, plaats er ‘Smart’ voor en waarschijnlijk zal er technologie van imec aan te pas komen.

Denk aan Smart buildings, waarbij in de ramen photovoltaïsche chips zitten die energie kunnen opslaan. Smart health applicaties die jouw bloeddruk, hartritme, etc… zullen meten en begeleiden aan de hand van een patch die je niet eens kan zien. VR-brillen die op een kleine superprocessor zullen draaien maar ogen als een normale bril. Smart Mobility waarbij autosensors allerlei weggebruikers en betrokken partijen helpen om alles veiliger, gezonder en efficiënter te maken.

De volgende generatie aan geconnecteerde apparaten en de heuse golf aan ‘slimme’ apparaten die ons staat te wachten – die allen data versturen, delen en capteren – zullen in grote mate gestuurd worden door technologie die bij imec ontstaat. ‘Tell it to the people’, herhaalde Vice-President Ansip nogmaals. Ik hoop dat dit bij deze is gebeurd.

Stay tuned voor meer nieuws over imec!

Thomas Verhoef

Plaats reactie

het-verhaal-van-imec-een-grote-topper-in-een-kleine-stad