Scroll to top

Top

Geen reacties

Het nieuwe Apple besturingssysteem getest

Gepost op 31/07/2015
Het nieuwe Apple besturingssysteem getest

Naast de lancering van het nieuwe mobiele besturingssysteem op iPhone en iPad, komt Apple naar goede gewoonte ook met een nieuwe versie van haar software platform voor de Macs. OS X 10.11, oftewel ‘El Capitan’ zou een waarde opvolger moeten zijn van OS X 10.10 aka Yosemite.

Maar krijgen we naast een nieuwe fancy wallpaper van de beruchte El Capitan ook fundamentele meerwaarde met de 2015 versie van Apples fameuze besturingssysteem? Wij haalden de beta versie binnen en deden de test.

Korte versie:

We merken dat Apple druk bezig is het mobiele platform (iOS) en het Mac platform (OS X) dichter bij elkaar te brengen. Dit blijkt ook uit de release van El Capitan. De veranderingen en verbeteringen tonen veel gelijkenissen met iOS 9. Veel features zijn dan ook gericht op de productiviteitsverhoging alsook het vloeiender en natuurlijker maken van de gebruikerservaring.

1. Waar is mijn cursor

Lijkt misschien een gimmick, maar hebben we tot op heden al enorm kunnen appreciëren. Als je eventjes niet weet waar je muis zich bevindt, dan volstaat het om een paar rondjes te draaien met je muis of op trackpad. Plotseling wordt de cursor uitvergroot op je scherm, en voila.

2. Verschillende schermen naast elkaar

Een andere interessante verbetering is het naast elkaar gebruiken van verscheidene programma’s. Door op de groene knop linksboven te klikken, kan je eenvoudigweg twee applicaties naast elkaar gebruiken, zonder onnodig te moeten slepen met de muis. Ook een verbetering die we terugvinden in iOS 9.

3. Natural Language in Spotlight

Zoeken naar documenten wordt een pak makkelijker. Zo kan je nu ook zoeken door termen zoals ‘foto’s die ik gisteren maakte’ te gebruiken. Niet meer nodig om de perfecte titel van een document te kennen dankzij deze ‘natural language search’. Iets wat erop zou kunnen wijzen dat Siri, de spraak gestuurde zoekrobot binnenkort ook naar OS X komt?

4. Safari audio muten

In ieder tab van Safari zie je ook meteen welkeentje muziek (vb. Youtube of Deezer) speelt. Vervolgens kan je door een simpele click de audio van die tab uitschakelen. Geen inefficiëntie meer in het openen van tabs en vervolgens stoppen van geluid. Opnieuw iets wat de productiviteit en efficiënte van het besturingssysteem verbetert.

5. Completere Notes app

Zoals in het nieuwe mobiele platform van Apple, komt ook El Capitan met een sterk verbeterde versie van Notes. Dankzij de verbeteringen, wordt Notes een completere app voor tekstverwerking. Zo kan je nu ook gemakkelijk foto’s toevoegen, links leggen naar andere documenten of todo lijstjes integreren. Ook de synchronisatie met je andere Apple producten wordt een stuk eenvoudiger

6. Snellere Macs

Dankzij ‘Metal’, Apple haar nieuwe grafische API, draaien zware programma’s (zoals Photoshop) sneller. De nodige grafische kracht wordt immers sneller overgenomen door de processor van de Mac zelf. Dankzij de snellere connectie die Metal voorziet. Dit komt ten gunste van de algemene gebruikerservaring.

Ludwig

Plaats reactie

het-nieuwe-apple-besturingssysteem-getest