Scroll to top

Top

Geen reacties

Het globale VC investeringslandschap onder de loep

Gepost op 08/01/2016
Het globale VC investeringslandschap onder de loep

Als je wel eens wat leest over startups lees je al snel dat financiering een cruciaal onderdeel is om van een startup een succesverhaal te maken. Ondanks de positieve veranderingen in het investeringslandschap in België blijven we een dwerg in een land van reuzen. Laten we wat cijfers onder de loep nemen.

In een recent artikel bespraken we de #1millioneuroclub van België, beloftevolle startups die meer dan 1 miljoen euro aan werkkapitaal hebben opgehaald. Deze lijst blijft maar aangroeien, met recent nog het succes van Datacamp, dat voor een tweede maal 1 miljoen dollar wist te verzilveren.

1millioneuroclub 2015

Als je bijvoorbeeld de investeringen vergelijkt in 2014 en 2015, kan je optekenen dat de totale som van investeringskapitaal fors aan het groeien is.

Belgische investeringen 2015

Toch valt het moeilijk te ontkennen dat dit op grotere schaal jammer genoeg niet altijd evenveel voorstelt. België moet en kan hierin beter doen. Ook hier zijn de eerste hoopvolle stappen ondernomen. Laten we eens kijken tegenover wat we ons moeten meten.

Het globale VC investeringslandschap anno 2015

Een verrassing kan het niet zijn om te vernemen dat internationaal er hopen meer geld omgaat in de private investeringsmarkt. Maar hoeveel precies, hoe verdeeld en in welke sectoren was alleszins voor mij soms koffiedik kijken. Je hoort wel dat Uber weer een mega kapitaalronde heeft afgerond en dat Airbnb over de 24 miljard waard is maar dat zijn de gigantische bedragen voor reeds volwassen bedrijven. Als je iets meer afdaalt naar het gros van de kapitaalrondes, dan hoor je elke dag wel dat er een of andere startup geld heeft opgehaald maar wordt het bijzonder moeilijk om hier nog overzicht over te bewaren. Hieronder een zeer uitgebreide grafiek, opgesteld door Pitchbook, van het globale investeringslandschap anno 2015. Be amazed!

Pitchbook VC inveserin

Thomas Verhoef

Plaats reactie

het-globale-vc-investeringslandschap-onder-de-loep