Siliconen hersenen | Het Europese NeuroSeeker Probe project
Gepost op 27/05/2018Dat het menselijk lichaam een fantastisch georganiseerd organisme is, moet niet gezegd worden. Dankzij moderne geneeskunde en jarenlang doorgedreven onderzoek begrijpen we intussen ook al zeer goed hoe het lichaam in elkaar steekt, waar het soms fout kan lopen en wat behandelingen kunnen zijn om genezing en verbetering mogelijk te maken.
Van alle organen in ons lichaam blijven de hersenen echter nog steeds relatief ongekend terrein. Het menselijk brein is opgebouwd uit vele tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen) waarvan elk in verbinding staat met een groot aantal andere neuronen, soms vele duizenden. Het is waarschijnlijk de meest complexe structuur in het universum. Die doorgedreven complexiteit betekent eveneens dat wetenschappers zelfs in 2018 nog heel wat vraagtekens hebben rond behandelingen als er iets niet volledig functioneert zoals het zou moeten.
Het Europese NeuroSeeker Probe project
Om het begrip van ons brein naar het volgende niveau te tillen werd een tijdje terug het NeuroSeeker Probe project gelanceerd. Dankzij Europese steun kon een internationale groep wetenschappers starten met de ontwikkeling van een hersensonde die toelaat om het brein met drastisch meer detail te bestuderen. De nieuwe hersensonde is dermate uniek aangezien het apparaat erin slaagt om signalen te capteren van individuele neuronen, iets wat voorheen helemaal niet mogelijk was.
Wetende dat ongeveer 35% van alle mogelijke ziektes hersen gerelateerd is en dat 90% van de mensen ouder dan tachtig jaar te maken krijgt met hersenstoornissen, maakt dergelijk project meer dan relevant. Om ziektes zoals Parkinson of Alzheimer gerichter te kunnen behandelen, is het broodnodig om het menselijke brein beter te begrijpen. Nieuwe tools zoals de NeuroSeeker sonde drijven het detail waarmee hersenonderzoek kan verricht worden omhoog en geven meer inzage in het functioneren en het beïnvloeden van onze grijze massa.
Met Europese steun zijn wetenschappers nu volop aan het leren hoe ze zoveel mogelijk artificiële intelligentie kunnen verpakken in een minuscule lichaamscompatibele chip. Door een benadering te volgen die nauw aanleunt bij de Wet van Moore (die stelt dat de rekenkracht van computer chips iedere 24 maanden verdubbelt) hoopt de onderzoeksgroep tot een uiteindelijk resultaat te komen.
Het NeuroSeeker Probe project wordt ontwikkeld binnen Imec en ontving in 2013 een Europese subsidie. Dankzij de samenwerking tussen Europese en Canadese laboratoria kreeg het project ook van bij het begin een internationale schaal mee.
Kom meer te weten over het onderzoek via deze link.
Plaats reactie