Scroll to top

Top

Geen reacties

Heeft Apple geen macOS ontwikkelteam meer?

Gepost op 21/12/2016
Heeft Apple geen MacOS ontwikkelteam meer?

De ooit legendarische Macintosh wordt al enige tijd benadeeld. De iPhone en iPad zijn de toestellen die Apple’s liefde, updates en aandacht stelen. De Mac Pro, Apple’s toptoestel heeft al 3 jaar geen updates meer gekregen. De Mac Mini, een betaalbare desktop uit Cupertino, moet het al 2 jaar doen met dezelfde hardware. De MacBook Pro kreeg vorige maand eindelijk een update, meer dan 500 dagen na het vorige model. Frustrerend en nu krijgen we ook nog eens te horen dat het macOS software team wordt ondergebracht binnen het iOS team.

Mark Gurman van Bloomberg is doorgaands een goed geïnformeerd man met tal van bronnen binnen Apple. Hij kreeg van een aantal medewerkers te horen dat er geen duidelijk doel is voor de Mac. Bovendien zouden een aantal toonaangevende figuren het Mac-team verlaten hebben en zouden ze te maken hebben met heel wat technische tegenvallers.

Bovendien staat er een reorganisatie van de softwareteams op de planning. Zo zal er geen macOS-team meer zijn: zij worden deel van een groot, geïntegreerd team. De meeste ingenieurs binnen dat team zullen zich echter focussen op iOS. En dat is voor mij een deel van het probleem: Apple wil dat Macs worden zoals iPhones. Dun en sexy zijn de sleutelwoorden en vorm krijgt voorrang over functionaliteit. En dat vloekt met wat profesionele gebruikers nodig hebben: rekenkracht en een dozijn aan aansluitmogelijkheden.

De Macs genereren momenteel 10% van Apple’s inkomsten. De iPhone en iPad zijn dus wel degelijk de grote melkkoeien, maar toch kan Apple het zich niet veroorloven om de typische kopers van Macs te negeren: designers en andere zakelijke gebruikers. Het waren zij immers die in de jaren 90 de comeback van Apple mogelijk maakten. Wat als zij beginnen switchen naar het Windowskamp? Daar zijn immers minstens even capabele devices te vinden zoals de Surface Studio en de Dell XPS-reeks. Eens ze de overstap maken zijn ze weg uit het hechte Apple-ecosysteem. En dan staan de deuren wagenwijd open voor concurrenten: gaan ze dan nog wel allemaal de Apple meeprijs willen betalen voor een iPhone?

Apple weigert voorlopig commentaar te geven op de geruchten. Wel liet Tim Cook zich eerder deze week ontvallen dat ze werk maken van nieuwe desktops. Al lijkt het daar voorlopig om de iMacs te gaan en niet over de verouderde Mac Mini en Pro. Wat denken jullie? Is een eenvoudige, sexy Mac voor jullie ok of willen jullie terug de praktische Mac?

Bram Vandewalle

Plaats reactie

heeft-apple-geen-macos-ontwikkelteam-meer