Scroll to top

Top

Geen reacties

HeartBuds brengt ons een stap dichter bij de integratie van Telemedicine

Gepost op 23/11/2015
HeartBuds brengt ons een stap dichter bij de integratie van Telemedicine

Toen de Fransman René Laennec in 1816 een vel papier oprolde tot een koker om naar de hartslag van een dame te luisteren omdat hij het niet passend vond om zijn oor tegen haar boezem te leggen, had hij waarschijnlijk niet gedacht dat hij daardoor tot uitvinder van de stethoscoop gebombardeerd zou worden. De moderne stethoscoop heeft dankzij Leared en Cammann intussen een membraan gekregen dat gespannen is over een holte, die in verbinding staat met de twee oorstukken die de gehoorgang afsluiten, en de trillingen via de lucht rechtstreeks overbrengt op de trommelvliezen. Wat brengt de toekomst?

Digitale stethoscoop

digitalStethoscopeDe eerste digitale stethoscoop met ingebouwde microfoon en versterker heeft intussen al lang zijn tiende verjaardag gevierd, maar werd nooit een succes onder artsen. Nochtans is het niet altijd evident om in een omgeving met achtergrondlawaai – er huilt al eens een baby, de radio staat aan of het bezoek is al eens luidruchtig – de harttonen of de longgeluiden goed te kunnen horen. Bij het ausculteren (het medisch luisteren naar geluiden in het lichaam) gaat het vaak om heel subtiele geluidjes en het is zeker niet uit te sluiten dat artsen al eens een hartgeruis of een longprobleem missen door te zweren bij de conventionele stethoscoop. De gezondheidszorg, met tienduizenden zelfstandige artsen op hun eigen eilandje, blijft een heel erg conservatieve sector met relatief weinig interesse in innovatie. Telegeneeskunde brengt hier misschien verandering in!

Telegeneeskunde

Telegeneeskunde is in opmars, maar niet zonder slag of stoot. Één probleem is de manier waarop nauwkeurig een klassieke ausculatie van hart en longen afgenomen wordt op afstand. Deze onderzoeken zijn een essentieel onderdeel van het lichamelijke onderzoek en zonder degelijke auscultatie kan je niet met zekerheid het onderscheid maken tussen een banale verkoudheid en een levensgevaarlijke longontsteking. Daarom beperken de meeste van de bestaande telegeneeskunde-initiatieven zich tot het behandelen van banale aandoeningen zoals verstopte neus en wagen ze zich (nog) niet aan de lagere luchtwegen. De wetgever gebruikt het argument van het ontbreken van een lichamelijk onderzoek om telegeneeskunde te verbieden.

Een recente studie, voorgesteld bij de Scientific Sessions 2015 van de American Heart Association, heeft aangetoond dat een elektronisch toestel, HeartBuds genaamd, het even goed doet dan FDA-goedgekeurde conventionele en digitale stethoscopen. De ‘HeartBuds’ laten toe via de smartphone hartgeluiden te registreren. Je downloadt de app, zet de HeartBuds op je borstkas en de geluiden worden via Bluetooth weergegeven én opgenomen op je smartphone, zodat je ze kan delen met je arts.

HeartBuds profileert zich momenteel als niet-medische apparaat en heeft geen FDA-goedkeuring. Er zijn verschillende startups met gelijkaardige technologie die wel naar een FDA-goedkeuring hengelen. Dat zou betekenen dat de telegeneeskunde opnieuw een stapje richting volwassenheid zet en dat je voor een verkoudheid niet meer hoeft te wachten in een bomvolle wachtzaal.

Kris Sienaert

Plaats reactie

heartbuds-brengt-ons-een-stap-dichter-bij-de-integratie-van-telemedicine