Scroll to top

Top

Geen reacties

Data, GPU's en 12 miljoen dollar: Todd Mostak en MapD

Gepost op 03/06/2016
Data, GPU’s en 12 miljoen dollar: Todd Mostak en MapD

Deze week vond in het gigantische Excel conferentiecomplex het Strata+Hadoop London event plaats. Dat rinkelt waarschijnlijk voor weining mensen een belletje, maar Hadoop is een van de technologieën die de hele Big Data golf aftrapten. Wereldwijd zetten bedrijven nu teams van statistici en datawetenschappers aan de slag met honderden, zelfs duizenden servers om data te verwerken en analyseren. Op dit Londense event ontmoetten we Todd Mostak, oprichter van MapD. Dit Silicon Valley bedrijf wist onlangs succesvol een nieuwe investeringsronde af te ronden, goed voor een extra 10 miljoen dollar. Tijd om toch even te achterhalen wat het geheim van MapD is en Todd te onderwerpen aan een klein interview.

Dag Todd, kan je even uitleggen wat MapD is?

MapD profiteert van de groei van de geheugengrootte en rekenkracht van grafische kaarten door deze in te zetten als database. Mensen kijken vooral naar GPU’s (graphical processing unit, grafische kaart) voor de rekenkracht en daar zijn ze zeer goed in. Weinig mensen beseffen dat ze ook een enorme geheugenbandbreedte bieden waardoor je massale hoeveelheden data tegelijk kan aanspreken. Je kan de grafische kaarten zien als ons geheim ingrediënt: niet enkel voor het zoeken in je gegevens, maar ook voor het visualiseren ervan.

Interface van MapD

Toen je het concept achter MapD verzon was je nog volop bezig met je Midden-Oostenstudies. Hoe rol je van die studies in een GPU-database?

Ik was altijd al een programmeur en geek geweest in mijn vrije tijd. Toen ik afstudeerde als master in de economie wou ik absoluut niet voor een bank gaan werken en via Craigslist vond ik dan een job aan de slag te gaan als leerkracht Engels in Syrië. Na dat een jaar gedaan te hebben ging ik naar Harvard voor mijn Midden-Oostenstudies. Hoewel ik erg gepassioneerd was door dit onderwerp zag ik mezelf niet een leven lang werken voor een of ander overheidsdepartement. Al mijn keuzevakken hadden dan ook betrekking op computerwetenschappen en zo kwam ik onder de vleugels van database-guru’s Michael Stonebraker en Sam Madden.

Tegelijkertijd was ik bezig met mijn thesis rond de Arabische lente. Ik had een slordige 100 miljoen tweets verzameld, maar met de bestaande databases moest ik vaak uren wachten op mijn analyses. Vaak ging het ook gewoon fout waardoor ik geen resultaten had. Al bij al meer dan genoeg reden om op zoek te gaan naar een alternatief. En zo was MapD geboren. De profs bij MIT waren geïntigreerd en namen me een jaar aan als onderzoeker. En tijdens dat jaar mocht ik tal van demo’s geven aan grote bedrijven zoals Samsung en Hitachi. Zij waren onder de indruk en vroegen al snel “kunnen we dit kopen?”. En vanaf dat moment dacht ik: waarom niet eigenlijk?

Dus nu verkopen jullie MapD? Of is het gratis?

Sinds eind maart is MapD verkrijgbaar. Het is niet gratis, al is er natuurlijk de vraag binnen het bedrijf of we de software open source (red: broncode beschikbaar stellen voor het grote publiek) moeten maken. Filosofisch klinkt dat super, maar de vraag is of we een rendabel bedrijf kunnen uitbouwen puur op het ondersteuning geven voor open, gratis software. Beide wegen hebben voor- en nadelen, maar voorlopig blijft het dus gesloten.

MapD werd opgericht in 2013, hoe financierden jullie alles?

MapD hebben we opgericht in september 2013 en nog tot december bleef ik werken voor MIT. In het begin overleefden we vooral op leningen. Onze eerste doorbraak was toen we bij Nvidia de Early Stage Challenge wedstrijd wonnen. Dat leverde een bedrag op van 100.000 dollar, maar nog belangrijker was de erkenning die we kregen. Opeens begonnen VC’s (red: venture capitalists of investeerders) te bellen. En het was dan dat we een eerste investering kregen van Google Ventures en Nvidia voor 2 miljoen dollar.

En nu dus een extra 10 miljoen dollar?

Ja, we hebben eind maart alles afgerond en publiek bekend gemaakt. Een groot deel daarvan hadden we echter al eind herst 2015 binnengehaald.

Dus het was eenvoudig om extra investeerders te vinden?

Het is nooit echt gemakkelijk. We hadden gewoon het geluk dat mensen momenteel erg enthousiast zijn over rekenen met GPU’s en analyses. Mensen vinden het product cool, sales was binnen MapD dan nog niet echt aanwezig. Geld ophalen is er vooral zelf in geloven.

Wat is de waardering nu van MapD?

Wel, dat hebben we niet publiek bekend gemaakt. Laat ons zeggen dat MapD gepast gewaardeerd is gezien onze klanten zoals Verizon en het enthousiasme voor ons product.

Wat staat er op de planning nu de investering binnen is?

Er zal vooral geïnvesteerd worden in het product verder uitbouwen en de sales uitwerken. Aan de productkant willen meer SQL (red: taal om een databank te bevragen) toevoegen. We willen de beste tool om data te ontdekken worden.
En aan de sales kant hebben we nog heel wat werk om ons te verbeteren. We moeten meer klanten binnen halen en een verkoopteam opzetten.

Best wat werk voor de winkel dus. Bedankt voor je tijd, Todd!

 

Bram Vandewalle

Plaats reactie

data-gpu-039-s-en-12-miljoen-dollar-todd-mostak-en-mapd