Scroll to top

Top

Geen reacties

GoPro gaat de lucht in

Gepost op 05/10/2016
GoPro gaat de lucht in

Het is alweer twee jaar geleden dat GoPro nog eens een productlaunch van enige betekenis deed. Akkoord, in tussentijd werd er ook een kleinere Session gelanceerd, maar we bleven wat op onze honger zitten qua innovatie. Gelukkig bracht het Amerikaanse daar de afgelopen week verandering in. We kregen de GoPro Hero 5, Hero 5 Session en hun eigen drone te zijn: de Karma.

Onze helden

Van het vlaggenschip, de GoPro hero, kregen we versie 5 te zien. De meest opvallende vernieuwing is de toevoeging van een display. En gelukkig maar, het was wel een prutswerk om je GoPro Hero 4 juist in te stellen voordien. Je kan nu ook je camera activeren via stemcommando’s, maar helaas nog niet in het Nederlands. De beeldkwaliteit zou ook opgeschroefd moeten zijn. Je kan nu kiezen voor UltraHD (4K) video aan 60 frames per seconde (fps) of het “oude” FullHD format aan 120fps. Foto’s zijn dan weer 12 megapixel. Andere technische vernieuwingen zijn de ondersteuning voor foto’s in het RAW formaat (fotografen zweren hierbij), “geavanceerde” ruisonderdrukking en een digitale beeldstabilisatie.

Maar er is nog meer nieuws! Zo werd er een GPS geïntegreerd die je video’s automatisch van een locatiemarkering moet voorzien. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om je snelheid weer te geven bij de video, maar daarvoor is het nog even wachten op een update. De Hero is nu ook waterdicht tot op 10 meter. Je houdt er wel best rekening mee dat dit in stilstaand water is en dat een deftige golf die waterdicht best eens op de proef kan stellen. Ik raad dan ook iedereen aan om zijn investering van 429 euro toch te beschermen met een aparte waterdichte case. Eigenaars van een Hero 4 zullen blij zijn om te vernemen dat de 5 compatibel is met alle bestaande GoPro monteersystemen.

De kleine broer, de Session, kreeg ook een opknapbeurt. Foto’s maak je nu in een 10 megapixel resolutie. De videoresolutie kan je opschroeven tot 4K, maar wel slechts aan 30fps. Los van de GPS deelt de Session heel wat features met grote broer: waterdichtheid, voice control… De Session kan je al krijgen voor 329 euro.

gopro-hero-5-640x207

Karma

GoPro voelt de hete adem van DJI, het Aziatische bedrijf dat iedereen wist te verrassen met zijn drones en gimbals. Meer en meer sporters gebruiken drones om hun activeiten te filmen en die boot willen de Amerikanen niet missen. Hun antwoord is de Karma en het is alvast een interessant concept. De drone is vrij klein en kan je bovendien eenvoudig opplooien en in de bijgeleverde rugzak schuiven. De stabilisator die verantwoordelijk is voor het stabiel houden van je camera is bovendien afneembaar zodat je gewoon kan rondwandelen met je camera. Dat laatste is zeker een mooi voordeel ten opzichte van DJI dat beide producten apart verkoopt.

Qua intelligentie blijf ik wel wat op mijn honger zitten. De Karma is eenvoudig bestuurbaar, maar mist (semi-)autonome functies. Zo kan de drone je niet zelfstandig volgen en obstakels vermijden doe je ook maar beter zelf. Best pijnlijk want inmiddels lanceerde DJI de Mavic Pro die dit wel allemaal biedt.

De Karma is vanaf eind oktober verkrijgbaar voor een prijs van 800 euro. Dit is exclusief een camera wel, er zullen ook bundels verkrijgbaar zijn die zowel de Karma als de nieuwe Hero’s combineren.

original-e1475501411847

Innoveren of verdrinken

GoPro was eens de speler op het vlak van actiecamera’s. Sindsdien worden ze echter aan alle kanten belaagd door Chinese spelers die indrukwekkendere beelden kunnen presenteren (DJI) of die zwaar onder hun prijs gaan (Xiaomi). GoPro wil meer dan enkel camera’s worden en ze lanceren tevens hun GoPro Plus clouddienst. Het belooft een cloudplatform te worden waarbij je al je beeldmateriaal naar de GoPro servers kan opladen en daar bewerken. Video’s bewerken in de cloud doet mij alleszins fronsen, maar we geven ze voorlopig het voordeel van de twijfel.

Hun lanceringen zijn alvast indrukwekkend, maar het valt nog te bezien of ze de concurrentie het hoofd kunnen bieden.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

gopro-gaat-de-lucht-in