Scroll to top

Top

Geen reacties

Google’s delivery drone gespot!

Gepost op 20/10/2015
Google’s delivery drone gespot!

Het is een publiek geheim dat Amazon al een tijdje aan de Prima Air bezorgdrone werkt. Nu wist Aaref Hilaly, partner bij het Sequoia fonds, een filmpje te nemen van Project Wings, Google’s geheime bezorgdrone. De beelden plaatste de man snel op Twitter waar ze nu te bewonderen zijn. Hilaly werd trouwens inmiddels al geretweet door Sundar Pichai, CEO van Google, dus het lijkt erop dat Google de wereld wil laten kennismaken met hun onderzoek.

Project Wings is alweer een project van het illustere Project X labo van zoekgigant. Dit labo werkte eerder al aan Project Loon (ballonnen die internet verspreiden) en Google Glass. Volgens Hilaly kan de drone een afstand van 8km afleggen per 5 minuten, dit komt neer op net geen 100 kilometer per uur. Het ontwerp van Project Wings is dan ook fundamenteel verschillend van de typische quadcopter, een drone met 4 helikopterachtige rotors. Wings is iets tussen een vliegtuig en een quadcopter. Het doet wat denken aan VTOL (Vertical Take-Off and Landing) vliegtuigjes zoals de Krossblade Skyprowler.

Bezorgdrones zijn al langer het onderwerp van enige controverse. De voordelen zijn duidelijk: als je weer eens zonder inkt voor de printer zit bestel je bij een webshop gauw een nieuwe cartridge. Wat verderop in het distributiecentrum wordt een drone gelanceerd die je bestelling netjes voor je deur of in je tuin dropt en je kan weer printen.
Natuurlijk zijn er ook heel wat vraagtekens en nadelen: willen we een luchtruim dat vol koerierdrones vliegt? En gaan we daarmee terug naar de tijd van de piraten en krijgen we mensen die drones met leuke blauw pakjes kapen? Er zijn dus nog heel wat wetten en regels nodig vooraleer we onze inktcartridge uit de lucht zien vallen.

 

Bram Vandewalle

Plaats reactie

google-8217-s-delivery-drone-gespot