Scroll to top

Top

1 reactie

Google Waze in nauwe schoentjes

Gepost op 28/01/2015
Google Waze in nauwe schoentjes

In het licht van de recente terreurdreiging op politiesecretariaten en agenten is het wel interessant om een beetje dieper in te gaan op de onbedoelde effecten die bepaalde sociale netwerken hebben. Eén onbedoeld neveneffect wordt momenteel druk bediscussieerd in Amerika waar met een beschuldigende vinger naar Google wordt gewezen, met in het bijzonder naar Waze: het GPS navigatiesysteem gecombineerd met een sociaal netwerk. 

Waze werd door Google in 2013 opgekocht voor ongeveer 1 miljard dollar. Het was een perfecte uitbreiding op Google Maps. Naast de GPS navigatie bood Waze de mogelijkheid om met de gebruikers onderling te communiceren over gebeurtenissen die live aan het gebeuren waren.

Politiemeldingen en andere notificaties

Google Waze laat gebruikers onderling communiceren. Dit maakt het gemakkelijk om live op de hoogte te zijn van ongelukken, kuilen in de weg, wegenwerken, laaghangend licht, etc. Allemaal heel handig en zonder meer een waardevolle uitbreiding op Google Maps. Was het niet dat er ook andere notificaties kunnen vermeld worden zoals flitscamera’s, snelheidscontroles en alcohol controles. En of dit nog niet alles is: je kan ook simpelweg aangeven waar een politieauto zich bevindt, met als achterliggende gedachte dat deze bijvoorbeeld op patrouille kan zijn in het teken van alcolhol/snelheids/andere controles.

De politie lijkt hier niet mee opgezet en heeft een petitie opgestart om de laatst vernoemde functie te verwijderen van de app. Zij voelen zich bedreigd door de mogelijkheid dat Waze-gebruikers hen op elk moment kunnen signaleren. Alhoewel er nog geen direct verband is gevonden tussen deze signalisaties en aanslagen op politie is het maar een kwestie van tijd vooraleer dit het geval is, zo oppert de politie. Hier valt natuurlijk wel wat voor te zeggen: indien je kwade bedoelingen hebt is een app zoals Waze ideaal om er achter te komen waar agenten zich bevinden. En in het licht van de recente terreuraanslagen rijst de vraag al snel of dit ook wel zomaar zou moeten kunnen?  En of er misschien in buitengewone omstandigheden een verbod op deze signalisatiefeature zou moeten kunnen worden uitgevaardigd?

Een discussie zonder einde

Ik denk dat voor beide kampen stemmen zullen opgaan. Het is niet eenvoudig om hierin zomaar over te beslissen. Mensen met slechte bedoelingen zullen slechte dingen doen, met of zonder Waze. Maar moet men hen het nog gemakkelijker maken? Zo kan je ook zeggen dat drones bestemd zijn om de persoonlijke privacy te schenden: dus moet men dan maar alle drones verbieden? Het is  niet onze bedoeling dit debat van een pasklaar antwoord te voorzien, wel is het interessant om er even op te duiden dat er duistere kantjes kunnen ontdekt worden in sociale netwerken die daarom niet zo bedoeld waren, maar wel zo kunnen uitgespeeld worden.

Thomas Verhoef

Plaats reactie

google-waze-in-nauwe-schoentjes