Scroll to top

Top

Geen reacties

Google gaat de concurrentie aan met UberTesla

Gepost op 01/09/2016
Google gaat de concurrentie aan met UberTesla

Vers van de pers, Google staat op het punt Waze Carpool, haar eigen autodelen dienst, uit te rollen in de hoofdstad van Technologie, San Francisco. Fun fact, Uber rijdt daar ook ergens rond ;). Here we go!

De backstory

Een hele tijd terug kocht Google de GPS startup Waze. De GPS app differentieert zich van bestaande apps via het gebruikersmodel. In een notendop is het de community van Waze gebruikers die de app doet leven. Informatie over files, flitsers, ongevallen en andere verkeers gimmicks worden gerapporteerd door ‘Wazers’ in de app.

En indien je de laatste vijf jaar niet onder een rots woonde ergens in zuid-oost Kazakstan, weet je ook dat Google (of Alphabet of whatever) iets aan het doen is met autonome wagens. Je weet wel, die kleine cartooneske autootjes die het nogal moeilijk hebben met het maken van beslissingen in het verkeer.

Current Status Uber en Google relatie – It’s complicated

Tot voor kort waren beide tech giganten beste vriendjes. De meeste Uber rijders gebruiken Waze, een topshot manager van Google zetelde in de raad van bestuur bij Uber…En oja, niet te vergeten leidde Google Ventures één van de investeringsrondes in het 2.0 taxibedrijf.

Nu lijkt alles te veranderen. Google lanceert Waze Carpool in SAN FRANCISCO. De stad waar, je raadt het nooit, onze Tristan de plak zwaait. Toegegeven, SF is voor veel nieuwe concepten – zeker in de toekomst van de transport business – de perfecte speeltuin. Jedoch, Uber happy hour zal waarschijnlijk gecanceld worden deze week ;).

Geen ritje halen, ritje betalen model bij Google

Waze Carpool differentieert zich van Uber op een aantal punten. Eerst en vooral wil Google met haar nieuwe dienst personen die dezelfde richting uitmoeten samen brengen. Niet meteen ritje halen, ritje betalen dus. Ook zal Google geen eigen vloot uitrollen, zoals Uber deels deed.  Maar bon, naar alle waarschijnlijkheid is dit stap één in het Google masterplan. Sundar heeft naar eigen zeggen een nogal diepe toverhoed.

Wat er ook moge gebeuren, het zijn spannende tijden in de transportclub. Met significante – maar geen wetenschappelijke – zekerheid 🙂 mogen we tegen het eind van het jaar convergentie verwachten in de industrie. Concrete vragen zoals  ‘wat zal er gebeuren met Ubers kleine broertje Lyft’ zullen zeker nog aan bod komen!

In the meantime blijft uberen nog steeds een werkwoord.

Ludwig

Plaats reactie

google-gaat-de-concurrentie-aan-met-ubertesla