Scroll to top

Top

Geen reacties

Geschiedenis | 3 onbekende tech bedrijven die alles veranderden

Gepost op 22/07/2020
Geschiedenis | 3 onbekende tech bedrijven die alles veranderden

Veel onder ons zijn opgegroeid tussen grote organisaties zoals Apple, Facebook en Google die vandaag nog steeds een hoofdrol spelen op de internationale tech bühne. Echter zijn er heel wat minder bekende tech bedrijven die gedurende de jaren 80 en 90 relevanter waren dan bovenvermelde.

En aangezien – volgens sommigen toch – het verleden een goede proxy is om te begrijpen wat er in de toekomst zal gebeuren, gingen we even in de archieven van de wereldwijde technologie industrie grasduinen. Bij deze presenteren we jullie dan ook een aantal onbekende innovatieve tech bedrijven die destijds aan de basis lagen van heel wat technologie die we vandaag dagelijks gebruiken.

ViaWeb

tech bedrijven

Een technologie bedrijf dat in de jaren 90 werd opgericht door ene Paul Graham. En als die naam geen belletje doet rinkelen, dan zal de tip “Y-Combinator” misschien wel wat helpen. Het is namelijk zo dat Paul Graham naast de bezieler van ViaWeb ook de oprichter is van het wereldbekende Y-Combinator, de start-up incubator die in essentie de ganse tech start-up industrie heeft gelanceerd.

ViaWeb werd in 1995 boven de doopvont gehouden en groeide al heel snel uit tot een bekende e-commerce speler. Graham en co bouwden als eersten een volledig internet-gebaseerd softwarepakket uit dat KMO’s toeliet om snel en zonder veel technische voorkennis een webshop uit te bouwen. Hun eerste klanten waren boekenwinkels (hallo, Amazon).

Webshops zijn vandaag meer dan ooit super relevant. Hun groei werd alleen maar versnel door de wereldwijde pandemie. Zonder ViaWeb zouden we vandaag misschien nooit online hebben kunnen shoppen.

In 1998 werd ViaWeb onderdeel van de Yahoo familie voor om en bij de 49 miljoen US Dollar.

Lycos

tech bedrijven

Ooit de grootste zoekmotor op het wereldwijde web en een voorloper van Google. Het in 1994 opgerichte Lycos begon als een spin-off van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Carnegie Mellon. Het bedrijf groeide uit tot een commercieel zwaargewicht dat op zijn piek meer dan 3500 mensen tewerkstelde.

In vergelijking met de destijds grote concurrent Yahoo was Lycos geen directory met informatie maar een waar zoekplatform. In een ver verleden klikte je namelijk van het ene woord op het andere in een soort van online catalogus om een resultaat te vinden. Lycos bracht hier verandering in door een zoektocht op basis van een getypt woord mogelijk te maken. Het door Bob Davis opgerichte bedrijf was ook de eerste online zoekmotor die het mogelijk maakte om naar afbeeldingen te zoeken.

Lycos ging na amper 2 jaar bestaan de geschiedenisboeken in als het bedrijf met de snelste beursgang ooit. Vervolgens werd de technologie mastodont overgenomen door een dochteronderneming van het Spaanse Telefónica voor niet minder dan 12,5 miljard US Dollar.

Zonder Lycos konden we vandaag misschien nooit zoeken op afbeeldingen.

Craigslist

tech bedrijven

Wist je dat Airbnb zijn ongelofelijke groei grotendeels te danken heeft aan Craigslist?

Craigslist is een relatief klein technologiebedrijf in San Francisco waar heel weinig mensen in België reeds over hebben gehoord. Het bedrijf startte als een online lijst met gecureerde events in en rond San Francisco die beheerd werd door een zekere Craig Newmark. De relatief kleine lijst met evenementen groeide langzaam maar zeker uit tot een website waar je zo goed als alles kan vinden. Gaande van gratis meubilair over yoga sessies met geiten tot tickets voor Burning Man.

Het in 1995 opgerichte Craigslist is tot op vandaag onafhankelijk gebleven en verkocht – ondanks de interesse van heel veel spelers – nog niet. Vandaag werken om en bij de 50 mensen voor het bedrijf dat in 2016 een omzet genereerde van om en bij de 700 miljoen US Dollar.

Voor velen is Craigslist de antithese van de overal gepredikte groeimentaliteit bij technologiebedrijven en het levende bewijs dat het eindeloos toevoegen van kapitaal en werknemers niet de facto gelijk staat met het uitbouwen van een wereldspeler.

Ludwig

Plaats reactie

geschiedenis-3-onbekende-tech-bedrijven-die-alles-veranderden