Scroll to top

Top

Geen reacties

Geeks hebben heel het weekend de Antwerpse haven proberen te hacken

Gepost op 14/12/2016
Geeks hebben heel het weekend de Antwerpse haven proberen te hacken

Dit weekend vond de Hackaton “Logistics of the Future” plaats in de Anwerpse haven. Het doel? Een weekend lang disruptieve oplossingen vinden voor een industrie dat nog aan haar digitale transformatie moet beginnen. Tijdens de slotceremonie op zondagavond kregen 12 teams de kans om hun oplossing mét prototype voor te stellen aan een vijfkoppige jury en een driehondertal aanwezigen.

De allereerste haven hackaton

Meer dan 200 deelnemers afkomstig uit België, Singapore, Mexico, Rusland en Israël, schreven zich in en dongen mee voor de prijzenpot die onder andere bestond uit 5000 Euro om een prototype verder uit te werken en een incubatie track bij Startit KBC.

Stephan Vanfraechem (Managing Director Alfaport-Voka): “Deze hackathon wordt de start van een ecosysteem tussen havenspelers en de startup wereld. Wil deze haven écht inzetten op het uitwisselen van data en innovatie, dan hebben we deze whizzkids nodig. Samen kunnen we de toekomst van de haven vormgeven en het potentieel van Big Data ten volle benutten.”.

De winnaars en hun idee

lofta-dag3-0153

De winnaars

Team Book-a-lock kaapt de hoofdprijs, 5000 euro weg. Dankzij het prototyping budget zullen ze hun platform verder kunnen uitwerken en integreren met de bestaande IT systemen van de Haven bedrijven. Book-a-lock ontwikkelde een app om op snelle manier een plaats in een sluis te boeken. Ligplaatsaanvraag en sluispassage kunnen op die manier digitaal gebeuren.Valentin Carlan (teamleader Book-a-Lock): “Ons team was een unieke samenwerking van FlexsoGroup, de Universiteit van Antwerpen en de Artesis-Plantijn Hogeschool. Onze app laat schippers toe sluizen te boeken en een “parkeerplek” te vinden, met de hulp van SAP Hana Cloud Platform. Hieronder een screenshot van hun oplossing, waarbij men in real-time de beschikbare liktplaatsen kan boeken.

De tweede plaats werd weggekaapt door het “Smart Vest” Team. Zij hebben een systeem bestaande uit slimme sensoren uitgewerkt om de veiligheid van de haven arbeiders te verbeteren. Dokwerkers krijgen bijvoorbeeld een waarschuwing indien er een heftruck zich in de buurt bevindt. Het was één van de vele teams samengesteld met medewerkers van het IoT bedrijf Rombit.

lofta-dag2-0173

Een teamlid van het Smart Vest Team dat de tweede plaats wegkaapte

Het evenement werd georganiseerd door Co-Create in samenwerking met de Haven van Antwerpen en Stad Antwerpen en met de steun van Cronos, het Havenbedrijf, Alfaport Voka, Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Proximus, Cisco, NxtPort, SAP, EY, Cepa, Antwerp Management School, Universiteit Antwerpen en Start it@kbc.

 

www.logisticsofthefuture.be #LOTFA16

 

Antoine Smets

Plaats reactie

geeks-hebben-heel-het-weekend-de-antwerpse-haven-proberen-te-hacken