Scroll to top

Top

1 reactie

Gamescom, het gamesfestival

Gepost op 08/08/2015
Gamescom, het gamesfestival

Elk jaar in augustus vindt in Keulen Gamescom plaats, een indrukwekkend vertoon waarbij alle spelers in de game industrie hun beste beentje voor zetten. Keulen is niet ver en Technologium ging dan ook een kijkje nemen.

Virtual Reality

Net als op die andere gamebeurs dit jaar (E3) was ook in Keulen Virtual Reality niet weg te denken. Zowel Oculus met de Rift als HTC met de Hive worden speelbaar, al moest je er wel het nodige geduld voor hebben.

DSC06830

Oculus, met een Facebookbudget achter de schermen, had een gigantische stand opgezet in een van de hallen van de Koelnmesse. Succes hadden ze alleszins: met enkel pers op de beurs was het toch al gauw een klein uur aanschuiven. Na dat lange wachten werd je geholpen met de Rift op te zetten, iets wat niet zo eenvoudig blijkt te zijn. Mensen met een bril kunnen die wel gewon aanhouden. Het lange wachten was het zeker waard eens de demonstratie begon: je kon uit 7 Rift demo’s kiezen, gaande van puzzelgames tot spaceshooters. Wij kozen voor de indrukwekkend EVE:Valkyrie demo, space battles dus!

De vorige keer dat ik de Rift mocht testen ging het nog om het eerste ontwikkelmodel. In Keulen werd het duidelijk dat Oculus al veel dichter staat bij een commercialisatie: het beeld was scherp en rondkijken ging ook gewoon vlot. En net dat rondkijken maakte onze demo af. Na enkele minuten vergat je gewoon dat je een headset op had, maar zat je gewoon in de ruimte, je cockpit rond te staren op zoek naar vijanden. Het was zelfs zo immersief dat ik toch wel even verschoot toen de steward naast me meedeelde dat het tijd was om de headset terug te geven. Ja, je vergeet wel je omgeving wat.

De Rift wordt in het begin van 2016 gelanceerd, ik vermoed dat het een van mijn eerste technologische uitgaven van dat jaar wordt. Je hebt er wel een krachtige PC voor nodig om alles vlot aan te sturen.

De toppers van dit najaar

Daarnaast hadden de giganten zoals Sony, Xbox en EA Games elk een voetbalveld aan standen en promomateriaal opgezet. 2015 lijkt een goed jaar te worden voor de games en dat zal je gemerkt hebben op Gamescom.

IMG_20150805_092347

Microsoft pakte onder andere uit met de nieuwe Forza Motorsport 6 dat uit te proberen was in een indrukwekkende simulator van VRX Advanced Simulators (met een onbekend prijskaartje). Nieuw in deze racer is de toevoeging van nachtraces en races in de regen. Aangezien Belgen meer dan genoeg ervaring hebben met rijden in de regen dachten we dat laatste toch maar even op de proef te stellen. Een paar minuten later na talrijke bezoekjes aan het “decor” verlieten we nederig de simulator.

Op de stand van Playstation vonden we dan weer onze kantoorfavoriet Guitar Hero terug met de nieuwste telg Guitar Hero Live. De oudere Guitar Hero gitaren hadden nog 5 gekleurde knoppen naast elkaar, maar dat verandert compleet met Live. Deze krijgt 6 knoppen aan de hals van de gitaar, drie boven en drie onder. Het voelt aan als een meer natuurlijke manier van gitaar spelen, maar het vraagt wel wat oefening.

IMG_20150805_142342

Uiteraard waren dat niet de enige toppers. EA Games presenteerde vol trots Star Wars Battlefront, voorzien van het nodige drama. Square Enix, een kleinere publisher uit de UK, kwam dan weer met Just Cause 3 op de proppen, een actiegame die klaarblijkelijk aan de methamfetamine gezeten had. Ook het populaire World Of Warcraft (uit 2004!) krijgt alweer een nieuwe uitbreiding. Van simulators tot shooters, Gamescom was een feest van de fanatieke en casual gamers.

Bram Vandewalle

Reacties

Plaats reactie

gamescom-het-gamesfestival