Scroll to top

Top

1 reactie

Flen Pharma | Belgisch toponderzoek mogelijk gemaakt met Europese Steun

Gepost op 01/02/2018
Flen Pharma | Belgisch toponderzoek mogelijk gemaakt met Europese Steun

In onze reeks over innovatieve projecten en producten die mogelijk worden gemaakt met hulp van Europa hadden we het reeds over de onderzoeksinstelling imec en het Art2Work project. Vandaag zoomen we in op een ander project dat het levenslicht zag, mede dankzij steun vanuit Europa.

Flen Pharma, een onafhankelijke Belgische KMO actief in het ontwikkelen van farmaceutische producten, kennen we vooral van het product Flamigel. Een zalf die ongetwijfeld in menig EHBO kastjes overal ten lande te vinden is. Naast Flamigel heeft Flen Pharma nog  vier andere producten die eveneens focussen op het genezen van de huid.

Het onafhankelijke karakter als succesformule

Die sterke focus op het ontwikkelen van innovatieve gezondheidsproducten met een unieke benadering wordt mogelijk gemaakt door het onafhankelijke karakter van Flen Pharma. De farmaceutische speler is met andere woorden niet gebonden aan een grote groep zoals GSK, Pfizer of Bayer. Dat zorgt ervoor dat de commerciële component minder centraal staat in het ontwikkelen van nieuwe producten en er dus ook meer tijd wordt ingezet op baanbrekende productontwikkeling.

Dat onafhankelijke karakter wordt mogelijk gemaakt met steun van Europa. Flen Pharma geniet steun van onder andere het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) via de Europese Investeringsbank (EIB). Dankzij deze Europese support is het voor deze KMO ook mogelijk om extra investeringen aan te trekken.

Philippe Sollie, de oprichter en CEO, is er gedurende het zestienjarige bestaan in geslaagd om Flen Pharma uit te bouwen tot een internationale speler met producten die overal ter wereld verkrijgbaar zijn. Flen Pharma heeft een aanwezigheid in niet minder dan vijf Europese landen en stelt op globale schaal een 80-tal mensen te werk, waarvan 34 in België gevestigd.

De ambitie van de CEO stopt ook niet bij de huidige stand van zaken. Philippe is er rotsvast van overtuigd dat Flen Pharma en de ontwikkelde producten een grote kans van slagen hebben in tot op heden onaangeraakte markten.

Van persoonlijk probleem tot internationaal erkend product

Het is vooral mooi te zien hoe Flen Pharma ontstond vanuit een persoonlijke drive bij de oprichter om iemand te helpen in zijn nabije omgeving. Zo werden de kiemen voor Flen gezaaid toen Philippe de dochter van een vriend probeerde te helpen die lichte brandwonden opliep maar allergisch was voor de bestaande oplossingen die destijds voorhanden waren. Acht jaar lang verbeterde en verfijnde de apotheker van opleiding zijn oplossing tot er een markt waardig product afgeleverd kon worden.

Dit maakt opnieuw duidelijk dat ondernemerschap in alle hoeken en op alle mogelijke manieren het levenslicht kan zien. Wat startte als de zoektocht naar een oplossing voor een vriend, is vandaag een stevige KMO met internationale activiteiten en een torenhoge ambitie.

Een sterke innovatieve cluster op Europees niveau

Dat Flen Pharma een prachtig voorbeeld is van innovatie en ondernemerschap dat mede mogelijk wordt gemaakt door de steun van Europa is glashelder. Naast Flen zijn er in België nog tientallen andere projecten die op gelijkaardige wijze internationale faam uitbouwen, jobs creëren en Europa als innovatieve speler op de internationale kaart plaatsen.

Flen Pharma

Dat het misschien niet altijd duidelijk is dat Europa hierin een rol speelt, is spijtig. We hebben immers heel wat producten en projecten waar we met trots wereldwijd mogen mee uitpakken. En als we de trend wat mogen geloven, zullen er in de toekomst heel wat nieuwe verhalen bijkomen. We houden het bij Technologium zeker van dichtbij in de gaten!

Ludwig

Plaats reactie

flen-pharma-belgisch-toponderzoek-mogelijk-gemaakt-met-europese-steun