Scroll to top

Top

Geen reacties

FitnessTrackers worden voor de rechtbank gedaagd

Gepost op 17/05/2015
FitnessTrackers worden voor de rechtbank gedaagd

Nu de verkoop van wearables explodeert duiken de eerste rechtszaken naar accuraatheid van de toestellen op. In Californië daagt een man Fitbit (bekend van ’s wereld meest verkochte wearables ‘Charge’, ‘Flex’ of ‘One’) voor de rechtbank voor inaccuraatheid en misleidende reclame.

Fitbit trekt naar de beurs

De timing van de klacht is verdacht. Fitbit trekt binnenkort naar de beurs en de klacht zou een poging kunnen zijn om de beursgang te doen mislukken. Hoe dan ook, de aard van de klacht en de beslissing die rechtbanken gaan nemen naar de accuraatheid van wearables zullen de toekomst van consumententechnologie en gadgets bepalen.

Accuraatheid commerciële fitness trackers

image004-300x200James Brickman, de Amerikaan die een Fitbit Flex kocht in 2013, ondervond geen medische problemen bij gebruik van de Fitbit, maar steunt op een studie uit 2012 waarop hij zijn rechtszaak kracht bijzet. De studie die gepubliceerd werd in ‘Sleep Health’ vergelijk verschillende fitness trackers met polysomnografie (het klinisch gevalideerde slaaponderzoek) en besluit dat de Fitbit trackers slaaptijd en –kwaliteit overschatten.

Fitbit laat weten de rechtszaak niet in der minne te regelen en te bevechten om op die manier aan gelijk te halen dat Fitness trackers niet voor medische doeleinden gebruikt dienen te worden. Net zoals in disclaimers vermeld wil Fitbit enkel data genereren die gebruikers kan helpen in het behalen van hun fitness-doelstellingen.

Impact van de beslissing

De komende jaren kunnen we gelijkaardige rechtszaken verwachten waarbij rechterlijke machten hopelijk in het voordeel van gebruikers beslissen. Op die manier worden gadget-producenten gedwongen producten te verkopen die aantoonbaar positieve gezondheidseffecten kunnen voorleggen. Accuraatheid van een tracker zou alvast prioritair moeten worden. Wat er dan met de accurate data moeten gebeuren is een volgende zaak.

Stay Tech’d

Plaats reactie

fitnesstrackers-worden-voor-de-rechtbank-gedaagd