De Fitbit Alta HR | Minuscuul multifunctionele fitness tracker
Gepost op 07/08/2017Dat wearables (draagbare technologie zoals smartwatches) in de lift zitten, is al even duidelijk. Die bewuste lift is de laatste tijd ook duidelijk snelheid aan het winnen! Vorige week kwamen we nog te weten dat Apple gedurende de laatste drie maanden een slordige 2,8 miljoen Apple Watches heeft verkocht. Een groei van 56% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks de groeispurt in de smartwatch divisie van Apple, zijn het Xiaomi en Fitbit die respectievelijk goud en zilver winnen op het WK 2017 wearable verkoop. Xiaomi verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar maar liefst 3,7 miljoen stuks en ook Fitbit deed het helemaal niet slecht met 3,4 miljoen exemplaren.
Het laatste kwartaal van dit jaar belooft nog spannend te worden. Met de Apple Watch Series 3 op het menu en de eerste echte Fitbit smartwatch. Sowieso een markt om in de gaten te houden. Met dit in het achterhoofd, deden we een aantal weken geleden de Fitbit Alta HR rond onze pols. We namen de jongste telg in het Fitbit gamma op sleeptouw.
Het uiterlijk
De tijd dat goed uitgeruste wearables de looks hebben van militaire tanks behoren duidelijk tot het verleden. Dat lijkt ons alvast de statement die Fitbit wil maken met de Alta HR. Deze fitness tracker, want een smartwatch is het niet echt voor alle duidelijkheid, is in essentie een upgrade van de eerder dit jaar gelanceerde Alta. Grote verschil tussen beide modellen zit’m in de letters ‘HR’. Deze Alta werd immers uitgerust met een hartslagmeter.
Subtiliteit lijkt de rode draad doorheen het Alta HR verhaal. De Fitbit is klein, elegant en voelt soms onzichtbaar. Deze fitness tracker kan naar onze bescheiden mening zowel door mannen als door vrouwen gedragen worden. De Alta HR lijkt niet bepaald gebouwd met een bepaald geslacht als voorname doelgroep.
Het zwarte glas, de metalen omhuizing en het rubberen bandje zijn zeer complementair. Die bewuste bandjes kan je in verschillende kleuren krijgen. Hiermee kan je dan ook meteen het persoonlijke accent leggen. Moet het allemaal wat formeler, dan kies je voor het zwarte of blauwgrijze bandje. Mag het wat speelser, dan komen de fuchsia en oranjeroze kleuren beter tot hun recht.
Ten opzichte van de Alta, sluit de HR ook als een regulier polsuurwerk. In plaats van drukknopjes kozen de designers bij Fitbit voor een gesp-sluiting. Dit maakt het allemaal wat steviger en stugger, zonder daarom irritant of zwaar aan te voelen.
De functonaliteit
De Alta HR is uitgerust met alle toeters en bellen die nodig zijn om je levensstijl bij te houden. De Fitbit app (voor Apple en Android) kan je gebruiken om een aantal zaken in te stellen en in kaart te brengen. Zo kan je aangeven hoeveel uur je per nacht wil slapen, hoeveel stappen je per dag wil zetten, hoeveel water je per dag wil drinken enzoverder. Daarnaast kan je via de app eveneens bepaalde uitdagingen aangaan zoals een week lang iedere dag lopen of iedere dag 10 minuten je buikspieren trainen. Voor die uitdagingen krijg je dan een notificatie op de Alta HR, alsook houdt de fitness tracker bij indien je de oefeningen effectief ook uitvoert.
Wat ons ook aanspreekt in de app is de granulariteit waarmee de geregistreerde data wordt weergegeven. Zo krijg je niet alleen te zien hoeveel uren je slaapt, maar krijg je ook inzicht in je persoonlijk slaappatroon. Je krijgt te zien hoeveel uren diepe slaap, REM slaap, lichte slaap en wakkere tijd per nacht. Belangrijk om te weten is dat dit allemaal niet wetenschappelijk gegrond is. Zie het dus zeker niet alsof je nu iedere nacht in je persoonlijke slaapkliniek doorbrengt.
De app is zonder meer het kloppend hart van de Alta HR. Want zeg nu zelf, zonder een visualisatie en interpretatie van data gaat het over een digitaal uurwerk. Dit gezegd zijnde scoort de Fitbit ook zeer goed als fitnesstracker. Eerst en vooral voegt de ingebouwde hartslagmeter voor de grootste meerwaarde. Daarnaast geniet de Alta HR ook van een lange standbytijd. Een week op een oplaadbeurt is zeker en vast geen uitzondering, zelfs met een actieve tot heel actieve levensstijl. Dit wordt mogelijk gemaakt door het kleine, maar zeel heldere, zwart/wit scherm van de Fitbit. Welke gegevens dit schermpje toont, kan je eveneens instellen via – je raadt het nooit – de app.
Samengevat
Binnen het wearable en fitness tracker wereldje gaat Fitbit geruime tijd mee, en dat valt te merken. Zowel de software (de app) alsook de hardware (de fitness tracker) zijn duidelijk de vruchten van een aantal jaar leren en optimaliseren. De jongens en meisjes bij het in San Francisco gevestigde technologie bedrijf maakten met de Alta HR een tracker die subtiel is en tegelijkertijd nog steeds genoeg karakter heeft om menig harten sneller te doen slaan. Om dat te bewijzen hebben we ons gebaseerd op de verhoogde hartslag die merkbaar was toen we dit artikel aan het schrijven waren.
Alle gekheid op een stokje; als je op zoek bent naar een functionele en estethisch correcte wearable, dan kan de Alta HR wel eens DE match zijn voor jou! Belangrijke voetnoot is wel dat de Alta HR niet gezien noch gekocht mag worden als een smartwatch. De functionaliteiten die je in zo’n apparaat verwacht, liggen niet in lijn met wat deze Fitbit brengt.
Je kan de Alta HR bij Coolblue vinden voor de richtprijs van 149,95 Euro.
Plaats reactie