Scroll to top

Top

Geen reacties

Fintech wordt big business in België

Gepost op 23/06/2015
Fintech wordt big business in België

We schreven al een aantal posts rond fintech. Dankzij technologie worden nieuwe financiële producten ontwikkeld en innovatieve diensten mogelijk gemaakt. Technologie is een zeer belangrijke driver om vernieuwing te faciliteren, maar ook de verschillende spelers in de financiële industrie springen op de trein, wat minstens even belangrijk is en een goed teken is voor de toekomst.

De internationale situatie

De voorspelling dat fintech een mooie toekomst tegemoet gaat, wordt ondersteund door cijfers. In 2013 werd in deze markt alleen een slordige 3 miljard USD wereldwijd geïnvesteerd. Het leeuwendeel van de investeringen (meer dan 2 miljard USD) gebeurde in de Unites States, met natuurlijk (hoe kan het ook anders) Silicon Valley als landskampioen.

Fintech

De Europese fintech scene is relatief klein, maar is wel stevig aan het groeien. De gemiddelde Europese (excl. UK en Ierland)  groei wordt geschat op een kleine 40 procent (ten opzichte van 23 procent in de Valley). Koploper in Europa qua groei en marktaandeel is het Verenigd Koninkrijk.

En in België

Ook in ons land gaat het de goeie richting uit. Zo hebben we vandaag op Belgische bodem reeds het SmartFin Capital investeringsfonds dat investeert in innovatieve technologie startups die focussen op de financiële sector. Co.Station en StartIt die veelbelovende (financiële) startups en scale-ups ondersteunen tijdens hun ontwikkelings- of groeitraject. Ook zien we meer en meer fintech hackathons die starters uitdagen om te werken op uitdagingen binnen de financiële sector. Last but not least beginnen grote financiële spelers ook meer samen te werken met startups, zoals Belfius met Tagtag City, BNP Paribas Fortis met MyMicroInvest en Seaters.

Deze evolutie, en dan zeker de grootbanken die op verschillende niveaus samenwerkingen sluiten met de startup wereld, is naast een positieve evolutie ook een logische stap. Reguleringen, een ouder arbeidsbestand, het gebrek aan innovatieve competenties intern, en de digitale consument zijn het nieuwe normaal voor grootbanken. In deze context zijn startups voor banken interessante partners. Het laat hen vooral toe sneller op nieuwe behoeften in te spelen, en deze snelheid is dikwijls het grote gebrek bij grote logge structuren.

Maar het stopt niet bij de voordelen voor de traditionele spelers. De startups zelf hebben immers ook veel te winnen bij verbonden met financiële spelers. Niet op z’n minst de geldelijke kracht en de enorme hoeveelheid data bij de grote spelers zijn relevante zaken voor de startups. Als een fintech startup erin slaagt één grootbank binnen te halen als klant, dan brengt dit meestal de nodige hoeveelheid continuïteit en financiële ademruimte met zich mee. Iets wat de eerste stappen faciliteert richting groei voor de startende onderneming. En groeien moeten ze doen, een startup ‘zijn’ is en mag niet het doel op zich zijn ;).

Belgische fintech starters en influencers

Als gevolg van het positieve kader zoals hierboven vermeld, zijn er vandaag al een aantal mooie verhalen van veelbelovende fintech startups. Niet op z’n minst Sign2Pay, Edebex, Twikey en DiscoverEdge zijn muziek aan het maken. En ook Benki en Adenum lanceren vernieuwende producten binnen het financiële landschap.

Ook meer fintech experts laten van zich horen. We raden je zeker aan om Rob Heyvaert, Jürgen Ingels en Jos Feyaerts te volgen op social media. Ze delen allemaal interessante insights rond fintech en hebben een mening gestoeld op ervaring. Daarnaast zien we ook dat consultancy bedrijven zoals Accenture zich meer toeleggen op de brug slaan tussen startups en traditionele spelers binnen de financiële industrie. Hun whitepapers schuiven relevante informatie naar voor.

Ludwig

Plaats reactie

fintech-wordt-big-business-in-belgi