Scroll to top

Top

Geen reacties

Fintech op TOA15

Gepost op 16/07/2015
Fintech op TOA15

Zoals we gisteren in onze post schreven, is TOA15 naast een uniek en cool concept ook een boeiende startup en technologie conferentie. Gedurende twee dagen passeren er enorm veel sprekers (na een snelle headcount komen we op een kleine 200 uit) met ongeveer evenveel verschillende onderwerpen. Echter, zien we toch dat er een aantal onderwerpen verschillende keren terugkomen. Hier een kort overzicht rond fintech.

Fintech is booming

Een nieuwe bank beginnen

Tijdens de vele sessies is het onderwerp fintech veelvuldig aan bod gekomen. Zo was er op woensdag een panel discussie, gemodereerd door Robin Wauters van Tech.eu, met een aantal fintech startup founders. Uit het panelgesprek bleek heel snel dat het enorm moeilijk is om een echte nieuwe ‘bank’ op te richten in Europa. Veel fintech startups positioneren zich wel als ‘de toekomst van bankieren’ maar kunnen zichzelf niet als bank positioneren. Dit omwille van enorm strenge regulering, de gigantisch verplichte berg startkapitaal en de nood aan een moeilijk te verkrijgen banklicentie (om maar een aantal toegangs barrières op te sommen). Voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen te winnen van de modale consument is deze officiële positionering wel belangrijk. Algemene oproep dus om het creëren van een ‘echte’ fintech bank te vergemakkelijken.

De toekomst van Bitcoin

Ook Bitcoin (de nieuwe universele digitale munt) kwam aan bod tijdens een panel met John McDonnel van Bitnet en Mike Hearn van Vinumeris. Het grote vraagstuk dat aan bod kwam, was hoe de adoptie en het gebruik van Bitcoin bij de modale burger te versnellen. Het antwoord is duidelijk niet eenduidig. Beide heren geloven dat de adoptie vooral zal gebeuren binnen een aantal demografische groepen. Meer bepaald bij de Millennial generatie, bij burgers uit landen waar geen oude bankinfrastructuren aanwezig zijn en bij een populatie die in het buitenland werken en een deel van hun loon opsturen naar hun familie thuis. Om de adoptie te versnellen moeten ook de bestaande apps en platformen nog vlotter werken en zouden gebruikers van Bitcoin kortingen moeten bekomen als ze betalingen doen met de digitale munt bijvoorbeeld.

Avant-première ‘Bitcoin the end of money as we know it’

Het ganse Bitcoin verhaal is dermate boeiend voor velen, dat de Duitser Torsten Hoffmann erin slaagde om via Kickstarter (crowdfunding platform) genoeg geld bij elkaar te krijgen om er een heuse documentaire over te filmen. Deze fintech film kreeg de naam ‘Bitcoin the end of money as we know it’ mee, en brengt een beeld van Bitcoin in al haar facetten, zowel positief als negatief. Vandaag krijgen we de avant-première te zien op een satellite event in de Factory. Hieronder vind je alvast de trailer ;).

Ludwig

Plaats reactie

fintech-op-toa15