Scroll to top

Top

Geen reacties

Finovate en de toekomst van Fintech

Gepost op 07/02/2015
Finovate en de toekomst van Fintech

Innovatie; een woord dat meer en meer (te pas en te onpas) gebruikt wordt, vergroot dankzij technologie haar impact op veel traditionele industrieën. Voeg daar nog eens het containerbegrip ‘start-ups’ aan toe en je hebt het recept voor een interessante cocktail.

Eén van de traditionele industrieën waar innovatieve technologie start-ups (voila) wat brokken maken, is de financiële industrie. Binnen deze industrie wordt het woord ‘fintech’ gebruikt om aan te geven welke groep technologie bedrijven de zogenaamde game changers kunnen zijn.

De internationale fintech industrie

De fintech scene is internationaal volwassen aan het worden. In 2013 werd in deze markt alleen een slordige 3 miljard USD wereldwijd geïnvesteerd. Het leeuwendeel van de investeringen (meer dan 2 miljard USD) gebeurde in de Unites States, met natuurlijk (hoe kan het ook anders) Silicon Valley als landskampioen.

Finovate

De Europese fintech scene is relatief klein, maar is wel stevig aan het groeien. de gemiddelde Europese (excl. UK en Ierland)  groei wordt geschat op een kleine 40 procent (ten opzichte van 23 procent in de Valley). Koploper in Europa qua groei en marktaandeel is het Verenigd Koninkrijk.

De Belgische fintech industrie

Belgie is één van de centrale financiële hartslagaders in Europa. Deels te wijten aan het feit dat de financiële sector heel wat regulerende instanties kent die gebaseerd zijn in Brussel, denk maar aan de Euopese overheidsinstanties etc.

Daarnaast heeft België in het verleden ook reeds haar strepen verdiend in de uitwerking en installatie van financiële producten en diensten. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), een service die zich focust op het uitwisselen van informatie tussen verschillende banken op wereldwijde schaal, heeft haar roots in België en is globaal een belangrijke standaard geworden.

Finovate 2015

Mensen zoals Jürgen Ingels van Clear2Pay, een bedrijf dat het verwerken van fianciële transacties behandelt en stroomlijnt, hebben er eveneens voor gezorgd dat ons Belgenlandje internationaal gekend is.

Recentelijk zagen we ook de Belgo Nederlandse start-up/scale-up Sign2Pay een succes boeken. Het bedrijf dat zich toelegt op digitale handtekeningen voor het autoriseren van fianciële transacties, rondde zonet een investering van 600 duizend Euro af.

De traditionele financiële spelers moeten mee

De financiële industrie wordt dankzij de likes van Jürgen Ingels en Nicoals Mertens (Sign2Pay) vriendelijk uitgenodigd om te innoveren. De toenemende digitalisering (trend)  bij consumenten heeft hier natuurlijk ook veel mee te maken. Meer en meer modale burgers verwachten om hun smartphones, tablets en wearables te kunnen gebruiken als volwaardige financiële instrumenten. Bedrijven zoals Mint en Moni spelen daar handig op in.

Mint

Ook zorgt deze trend (digitalisering) ervoor dat de peer2peer economie (consumenten die handel drijven met consumenten) een serieus duwtje krijgt. Oude business modellen, zoals deze van de hotelindustrie en de financiële industrie,  worden door elkaar geschud. Denk concreet maar aan AirBnB en de Lending Club.

Last but not least is deze trend dermate sterk dat nieuwe (ongereguleerde) valuta op de markt tevoorschijn komen. Denk maar aan Bitcoin. Een puur digitale munteenheid die, zeker online, meer en meer een waardig alternatief is voor Euro’s, Yens, Yuans en Dollars. Eind 2013 werd de totale Bitcoin marktwaarde geschat op 10 miljard USD.

Finovate 2015

De enorme hoeveelheid actie en reactie is binnen de traditionele en nieuwe financiële markten leidde tot het ontstaan van Finovate.

Deze finance hoogmis brengt de globale financiële wereld samen en opent de deuren (en ogen) voor nieuwe financiële diensten en samenwerkingsmogelijkheden tussen de traditionele en de nieuwe financiële industrie.

FinovateHet interessante aan deze beurs is de focus op demo’s en pitchen. Geen ellenlange presentaties of lege commerciële stands, maar een flinke dosis demonstraties van wat de nieuwe financiële mogelijkheden kunnen zijn. Dit heeft de bezoekers meteen een beter begrip van ‘wat’ dit nieuw gegeven juist inhoudt.

Ludwig

Plaats reactie

finovate-en-de-toekomst-van-fintech