Scroll to top

Top

Geen reacties

Wrap-up Finovate dag 1

Gepost op 11/02/2015
Wrap-up Finovate dag 1

De eerste dag van Finovate zit erop. We spraken met veel internationale fintech spelers, gaande van start-ups tot reeds meer gevestigde bedrijven. Zagen tientallen interessante (en minder interessante) demo’s en hoorden eveneens redelijk wat sales mumbojumbo…

We zijn er na vandaag nog niet echt uit waarover Finovate precies gaat…als je puur zou vertrekken van de titel, dan zou je vermoeden dat het betrekking heeft op innovaties binnen de financiële sector.
Echter, na een dagje aanwezig te zijn, hebben we nog niet enorm veel innovatie gezien of gehoord….

Wat we wel zien is de incrementele evolutie van de financiële sector, de volgende logische stap. De vergelijking gaat nog best op met een iPhone besturingsysteem update van iOS 7.x naar 7.x+1. Niet meer en niet minder.

Na de eerste dag zien we wel een aantal grote en terugkerende trends binnen dit incrementeel evolutiepad. In grote lijnen komen na dag 1 vier trends terug die we graag met jullie delen.

PFM

Personal Finance Management (PFM) is een concept dat focust op het in eigen handen hebben van je financiële middelen dankzij een, meestal online, digitaal applicatieplatform. De toenemende digitalisering (en individualisering) van onze maatschappij zorgt er mede voor dat meer en meer individuen volledig zelf, op een mobiel apparaat, hun financiën willen bijhouden, controleren en beheren.

Bedrijven zoals Meniga, Strands en Moneyhub presenteerden allemaal hun PFM oplossing. Als we een favoriet zouden kiezen, dan zou het Meniga zijn. Hun PFM oplossing is naast enorm functioneel ook zeer sterk gefocust op design van de applicatie en het leuk maken van de gebruikerservaring. Dit laatste zal voor veel consumenten een make or break punt zijn.

P2P platformen en crowdfunding

De ganse peer 2 peer trend, consumenten die onderling handel drijven, komt reeds in verschillende industrieën terug EN zorgt voor heel wat ophef. Über, Airbnb, Fiverr en Lending Club zijn hier allemaal concrete voorbeelden van. Als we mogen afgaan op Finovate, dan is deze trend here to stay.

Start-ups zoals Bitbond, Street Shares en Topicus werken allemaal platformen uit die deze handel faciliteren. Onze favoriet is Street Shares omwille van het extra laagje transparantie en maatschappelijk relevant. Street shares werkt immers een oplossing uit waarmee lokale handelaars, die sterk bedreigd worden door ketens allerhande, bij hun bestaande klanten en buurtbewoners, geld kunnen ophalen. Zo wordt meteen ook de lokale en broodnodige economie gestimuleerd en behouden buurten hun eigenheid.

Let’s get phygital

Een ander, en specifieker, focuspunt van Finovate lijkt de combinatie en complementariteit van fysieke en digitale (phygital) kanalen of touchpoints te zijn. We voelen allemaal dat bankieren meer en meer een digitale ervaring wordt (pc, smartphone, tablet en smartwatch), maar hoe passen de bestaande fysieke touchpoints, zoals kantoren en bankautomaten, hierin. Welke rol heeft een bankautomaat binnen 10 jaar als zelfs geld (Bitcoin, Paypal,….) digitaal wordt?

Avoka, Esseco en (tba) lijken allemaal met een specifieke oplossing voor de dag te komen. De een al wat overtuigender dan de ander. Esseco wist ons best te overtuigen omwille van de uniformiteit en volledig geïntegreerde oplossing. Het platform dat ze aanbieden heeft overal dezelfde look en feel, wat zorgt voor herkenbaarheid, maar denkt ook goed na over de functie van de verschillende touchpoints.

Humanisering van de digitale kanalen via A.I. (?)

Wij zouden niet meer zonder digital kunnen, maar veel mensen hebben het nog steeds moeilijk (zeker ouderen) met het feit dat alles TE digitaal aan het worden is. Iets wat vaak wordt geopperd, is dat deze trend zorgt voor de teloorgang van menselijk contact en sociale relaties. Ook de financiële sector wordt geconfronteerd met deze weerstand, en daar spelen een aantal fintech bedrijven op Finovate op in.

Opnieuw Esseco komt hier met een interessant voorstel. Samen met Telenor ontwikkelden ze een app waar een avatar de gebruiker helpt met zijn of haar financiële vraagstukken.

Echter, het bedrijf dat er met kop en schouders bovenuit stak, en voor ons eigenlijk ook de topper is van dag 1, is de start-up Wizzio. Zij gaven ons op het einde van de dag een blik in de toekomst en kwamen naar ons aanvoelen met een innovatief idee naar voor.

Ze ontwikkelende een portfolio management tool, wat zoveel is als een SAAS (software as a service) pakket waar ‘particuliere’ investeerders hun portfolio of investeringsportefeuille kunnen bijhouden. De tool op zich ziet er goed uit, veel aandacht voor functionaliteit en genoeg aandacht voor gebruikerservaring. Maar het stukje genialiteit zit’m in de integratie van, get this, IBM Watson.
De slimste en meest ver gevorderde vorm van artificiële intelligentie (die meer en meer het menselijke benadert) zit geïntegreerd in de service van Wizzio. In principe kan je aan Watson allerhande financiële vragen stellen (stemgestuurd) en je krijgt per direct een antwoord op basis van super analyses die de computer maakte in die nanosecondes…stukje magie.

Ludwig

Plaats reactie

wrap-up-finovate-dag-1